Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συμμαχία ΗΠΑ-Ιράν με αντάλλαγμα το πυρηνικό πρόγραμμα
Συμμαχία ΗΠΑ-Ιράν με αντάλλαγμα το πυρηνικό πρόγραμμα Εκτύπωση E-mail
19.06.14

Το Ιράν έθεσε την επιτυχία των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα ως απαραίτητη προϋπόθεση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας του με τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ. Οι συμμαχίες των δυτικών δυνάμεων είναι τόσο ευέλικτες στο όνομα των επεμβάσεων στην περιοχή, που προετοιμάζουν κοινή δράση με το Ιράν το οποίο για τον Μπους ήταν στο «τόξο του κακού».

Οι διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) «είναι μια δοκιμασία εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ναχαβαντιάν, επικεφαλής του γραφείου του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

«Αν αυτές καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία, τότε θα μπορούσε να υπάρξουν ευκαιρίες συζήτησης για άλλα ζητήματα», επεσήμανε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον.

Λέγοντας ότι κατ’ αρχής είναι αντίθετος σε μια ξένη επέμβαση στο Ιράκ, ο Ναχαβαντιάν υπογράμμισε ότι μια επέμβαση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί παρά μόνο αφού διατυπωθεί σχετικό αίτημα και σε υποστήριξη των ιρακινών αρχών.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Ιράκ θα πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση της κατάστασης. Ο ιρακινός λαός και η κυβέρνηση διαθέτουν αρκετούς πόρους και αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», σημείωσε ο ιρανός αξιωματούχος.

«Ο έξω κόσμο θα πρέπει απλώς να απαντήσει σε αυτό που επιθυμεί το Ιράκ και δεν θα πρέπει να επέμβει στη διαχείριση της κρίσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Ιράν, επανέλαβε ο Ναχαβαντιάν, «θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόταση ή αίτημα έχει στόχο να βοηθηθεί η ιρακινή κυβέρνηση να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα».

«Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν έχουμε παρατηρήσει καμία σοβαρή ενέργεια εναντίον αυτού του κύματος τρομοκρατίας», κατέληξε.  

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8630&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote