Αρχική arrow ΑΛΛΗ ΟΨΗ arrow Τέρμα τα ημίμετρα με τα Σκόπια
Τέρμα τα ημίμετρα με τα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
29.11.07
Η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί «μικρές, επιμέρους συμβολικές κινήσεις» από την πλευρά των Σκοπίων, για να συμβιβαστεί σε κάτι άλλο από την τελική σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τη θέση αυτή εξέφραζε χθες υψηλή διπλωματική πηγή, επιμένοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πλέον έχει μπει βαθιά στην ουσία του θέματος της σύνθετης ονομασίας και δεν θεωρεί κανένα «ημίμετρο» από την πλευρά των Σκοπίων επαρκές, πλην της ουσιαστικής τελικής συζήτησης για την αμοιβαίως αποδεκτή, επίσημη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.

 Η θέση της ελληνικής πλευράς αποσαφηνίζεται όσο πλησιάζει η στιγμή της «διπλής διαπραγμάτευσης», που θα ξεκινήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου.

 Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, «το πλαίσιο των προτάσεων Νίμιτς αφορούν μια επίσημη, συνταγματική και διεθνή ονομασία της ΠΓΔΜ (την οποία έχει ήδη απορρίψει προφορικώς ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας), με επιμέρους διευθετήσεις (π.χ. για επιμέρους ονομασίες προϊόντων), που θα προέρχονται από τη χώρα αυτή.

 Το θέμα των Σκοπίων, αλλά και η ελληνική θέση στο θέμα του Κοσόβου με την πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης των Αλβανών του Κοσόβου το προσεχές διάστημα, θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης του ΟΑΣΕ. 

Παραλλήλως, στα Σκόπια, η πρέσβης των ΗΠΑ Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ανακοίνωσή της, επιχείρησε να βάλει και από την πλευρά της «φρένο» στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κ. Γκρούεφσκι ότι το μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα.

 Η κ. Μιλοβάνοβιτς επέμεινε ότι ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα εξαρτηθεί μόνον από τις προσπάθειες της ίδιας της χώρας...  Στο ίδιο μήκος κύματος, η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων, αλλά και ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι εξακολουθούν να σφυροκοπούν τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και τις αδιάλλακτες δηλώσεις του ότι μια πιθανή αποτυχία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα οφείλεται μόνον στο βέτο της Ελλάδας.

 * Τις ελληνικές θέσεις για τα Σκόπια ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, στη συνάντησή του με πενταμελή αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, που βρίσκεται στην Αθήνα.

 * «Μυστικότητα γύρω από την κατασκευή του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ».

 Αναφέρεται ότι το σχέδιο του Δήμου των Σκοπίων για την κατασκευή του αγάλματος σίγουρα προωθείται, αλλά με πολύ μεγάλη μυστικότητα.    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=862&Itemid=39

Τελευταία ανανέωση ( 29.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote