Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow WSJ: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα;
WSJ: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα; Εκτύπωση E-mail
15.06.14

Ιδιαίτερα επικριτικό προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα «σχέδιά» του για την Ελλάδα είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο εκτιμά πως τόσο το ΔΝΤ όσο και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ οφείλουν μια συγγνώμη στη χώρα μας για τις άστοχες κινήσεις τους.

«Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ απολογήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι κρίμα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέδειξε την ίδια ευγένεια και προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα», γράφει ο Σάιμον Νίξον, κορυφαίος αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, σχολιάζοντας πως, σε αντίθεση με τις ανύπαρκτες συνέπειες που είχαν για τη Βρετανία οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι «παίζει με τη φωτιά», οι λάθος χειρισμοί προς την Ελλάδα, είχαν «πραγματικές επιπτώσεις».

«Η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οδήγησε σε μία επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης κρίσιμων δανείων διάσωσης, η οποία με τη σειρά της καθυστέρησε την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων, κάτι που αναζωογόνησε την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις», αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας:

«Πράγματι, εάν η Αθήνα είχε υποχωρήσει μπροστά στην απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το “φανταστικό έλλειμμα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν έβδομο χρόνο ύφεσης».

Το δημοσίευμα πάντως αναγνωρίζει πως, «ακόμη και αν το Δ.Ν.Τ δεν μπόρεσε να αρθρώσει τη λέξη που αρχίζει από "Σ", η τελευταία έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα φέρει σημάδια μετάνοιας. Γίνεται λόγος για "σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας", ενώ αναγνωρίζεται ως "εξαιρετικό επίτευγμα διεθνώς" η μετατροπή της ασθενέστερης κυκλικά προσαρμοσμένης θέσης στην ευρωζώνη σε ισχυρότερη, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια. Στην έκθεση αναφέρεται ότι "οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και άνισα", ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη ενδέχεται να αυξηθούν το 2014, ενώ εκφράζεται "συγκρατημένη αισιοδοξία" για το μέλλον».

«Η αναγνώριση αυτή της προόδου της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είναι ειλικρινά αποφασισμένος να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε χώρα με σύγχρονη οικονομία. Έχει σημειωθεί πρόοδος στην αποσυναρμολόγηση του πολύπλοκου δικτύου προνομίων, προστασίας, επιδοτήσεων και ασυλίας που χαρακτήριζε το παλαιό πελατειακό πολιτικό σύστημα, παρά την ισχυρή αντίθεση από οργανωμένα συμφέροντα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την απότομη μείωση σχεδόν όλων των τιμών, από την ενέργεια μέχρι τα κόμιστρα και το βρεφικό γάλα. Οι επιπτώσεις θα γίνονται περσσότερο αισθητές όσο η οικονομία ανακάμπτει, οι συμπεριφορές θα αλλάξουν σταδιακά και νέοι επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες», εκτιμά ο συντάκτης.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8615&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote