Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εβδομήντα χρόνια από την ιστορική απόβαση στη Νορμανδία
Εβδομήντα χρόνια από την ιστορική απόβαση στη Νορμανδία Εκτύπωση E-mail
06.06.14

Την επέτειο των επτά δεκαετιών κλείνει σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου πολέμου, η απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως έμεινε στην ιστορία.

Με κωδική ονομασία Operation Overlord, η επιχείρηση τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα έφτασαν στα παράλια της Γαλλίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα πλήγματα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, που εντέλει έκριναν και την έκβαση του πολέμου.

Η αιματοβαμμένη απόβαση, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 4.500 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία από πεδίο μάχης. Λίγες μόνο ώρες μετά την απόβαση στη χερσόνησο Κοταντέν, το αίμα χιλιάδων νεκρών από τα γερμανικά πυρά ξεπλενόταν από τη θάλασσα, ενώ λίγοι περισσότεροι από 150.000 επιζώντες κατάφεραν εξουδετερώσουν την εχθρική απειλή.

Στην ιστορία έχει μείνει το σημείωμα του Αμερικανού επικεφαλής αρχιστράτηγου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, προς τους μαχόμενους: «Στρατιώτες, ναύτες, αεροπόροι της Συμμαχικής Δύναμης, ετοιμάζεστε να εισέλθετε στη Μεγάλη Σταυροφορία για την οποία αγωνιζόμαστε όλους αυτούς τους μήνες. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω σας. Η ελπίδα και οι προσευχές των απανταχού ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία είναι μαζί σας ...».

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8594&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote