Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow H EΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΥΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
H EΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΕΥΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Εκτύπωση E-mail
02.06.14

«Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας»

«Εντυπωσιακή πρόοδο» παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι σημείωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πέμπτη αξιολόγηση του «Ελληνικού Προγράμματος», μία παραδοχή που δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα να ζητήσει χαλάρωση στην άνευ προηγουμένου λιτότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Το Ταμείο δεν απονέμει μόνο εύσημα, αλλά «μοιράζει» και προειδοποιήσεις σε πέντε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου κύλησε ομαλά και προήδρευσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, αφού η κ. Κριστίν Λαγκάρντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία Ντέιβιντ Λίπτον απουσίαζαν στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση ακόμα και ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας δεν επέλεξε την αποχή, όπως την προηγούμενη φορά, και το Δ.Σ. έδειξε ενωμένο στην υποστήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σινοχάρα δήλωσε ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία» και πρόσθεσε ότι «το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα -σε τέσσερα μόλις χρόνια- έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην Ευρωζώνη».

Ομως, ο αναπληρωτής της κ. Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι «πρέπει ακόμα να ξεπεραστούν μια σειρά από προκλήσεις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης».

Ασφυκτικό πρέσινγκ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν ενώ αντιλαμβάνεται την «κάποια καλή πρόοδο» που επιτεύχθηκε, την ίδια στιγμή είναι της «θεωρίας» ότι η χαλάρωση θα αποτελέσει «κίνδυνο» για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να εξέλθει η Ελλάδα της κρίσης. Πηγές εκτός Ταμείου ενημέρωσαν το «Εθνος της Κυριακής» ότι διεξάγεται ένα «αδυσώπητο πρέσινγκ» απ' όλες τις πλευρές, που υποστηρίζουν η καθεμιά τις θέσεις τους. Π.χ., η ελληνική κυβέρνηση, τόνισαν οι πηγές, δεν επιθυμεί την επιστροφή της τρόικας, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί και να την αρνηθεί.

Ως γνωστόν, πρέπει να καλέσει η Αθήνα τον κ. Τόμσεν για να επισκεφθεί τη χώρα μας για την κάθε επιθεώρηση. Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το ΔΝΤ ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει πως «η Ελλάδα μπορεί πια και μόνη της».

Ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία αυτή και επιμένει ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει υπό επιτήρηση. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζει ότι τυχόν επιβολή νέων μέτρων θα εκτροχιάσει την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα και ίσως δώσει και τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Σινοχάρα πιστεύει ότι είναι αναγκαία η επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή «ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με κ. Σινοχάρα, πιστεύει ότι:

Παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη.
Είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις, και

Οι Αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Για το ΔΝΤ, η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Γι' αυτό, αναφέρει ότι «αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων».

Επισημαίνει ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ να κρατηθεί για πιθανά απρόοπτα από την εφαρμογή του προγράμματος και απαιτεί να ενισχυθεί το συντομότερο δυνατόν «το πλαίσιο για τη ρύθμιση δανείων».

«Το δημόσιο χρέος», αναφέρει ο αναπληρωτής της κ. Λαγκάρντ, «αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την παροχή βοήθειας, για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8580&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.06.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων