Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Πασαλείμματα με βουλευτές και εκλογικός νόμος εν όψει Εκτύπωση E-mail
29.11.07
Να προκαταλάβει τη θετική ψήφο των διαφωνούντων βουλευτών της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό επιχειρεί η κυβέρνηση και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις των πολλών θιγομένων, προαναγγέλλοντας αλλαγές και στο συνταξιοδοτικό των βουλευτών.Γνωρίζοντας ότι το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει μπορεί να είναι μεγαλύτερο των αλλαγών που θα επιχειρήσει να επιφέρει στο σύστημα (ήδη η πρώτη δημοσκόπηση είναι πολύ αρνητική)
η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να καλλιεργεί τη θεωρία της «ήπιας μεταρρύθμισης» και να διαβεβαιώνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.
Σαφές Μήνυμα

Μάλιστα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών στις προγραμματικές με την ψήφο που θα δώσουν και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μπορεί ο Θ. Ρουσόπουλος να απέφυγε να πει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά η σύνδεση που έκανε δεν αφήνει πολλά περιθώρια:

«Οι βουλευτές της Ν.Δ. θα ακολουθήσουν αυτό το οποίο ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προδιέγραψε στις προγραμματικές δηλώσεις». Και πρόσθεσε, για να αποκρούσει τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση κάνει αιφνιδιαστικές αλλαγές:

«Η κυβέρνηση επρόκειτο να προχωρήσει σε αλλαγή των ρυθμίσεων για το σύστημα ασφάλισης και αυτό είχε ειπωθεί από την προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τις οποίες θα κάνει, και παρέπεμψε για όλα στην αυριανή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εκεί παρέπεμψε και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης των βουλευτών, θέμα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και έχει οδηγήσει στη διατύπωση προτάσεων ακόμη και για κατάργηση της χωριστής σύνταξης. Ομως κάτι τέτοιο πιθανότατα δεν θα υιοθετηθεί λόγω των αντιδράσεων που αναμένονται από βουλευτές, τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αντιδράσεις

Χθες συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών. Ο Γιάννης Μανώλης χαρακτήρισε αποτυχημένο τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού κατάφερε -όπως είπε- να προκαλέσει απεργίες χωρίς να έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο.

Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» τις προεκλογικές δεσμεύσεις: «Δεν μπορεί να παρακάμψεις αυτά που έλεγες προεκλογικά», είπε. Η Φάνη Πετραλιά είπε ότι «στέκεται στις τρεις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού». Και ο Θ. Γιαννόπουλος έδειξε να διαφωνεί με την ενοποίηση εύρωστων Ταμείων με προβληματικά».

Ταυτόχρονα χθες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θέλει στις αρχές της θητείας της να ξεμπερδεύει με τα δύσκολα προβλήματα και τις εκκρεμότητες.

Δημοσκόπηση

Σε αυτό το τοπίο η πρώτη δημοσκόπηση για την οικονομική πολιτική και το Ασφαλιστικό, που ανακοινώθηκε χθες (της «Metron Analysis» για τον «Αντέννα»), περιέχει αρνητικά ευρήματα για την κυβερνητική πολιτική:

* Το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει και μόνο το 14% ότι βελτιώνεται.

* Το 58% χαρακτηρίζει λανθασμένη την οικονομική πολιτική και μόνο το 27% σωστή. Λανθασμένη τη θεωρεί και το 25% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

* Το 69% αξιολογεί αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό.

* Το 64% θεωρεί ασυνεπή την κυβέρνηση στις εξαγγελίες που έχει κάνει κατά καιρούς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=858&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote