Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Πράσινο φως» του ΔΝΤ για εκταμίευση δόσης 3,41 δισ.
«Πράσινο φως» του ΔΝΤ για εκταμίευση δόσης 3,41 δισ. Εκτύπωση E-mail
31.05.14

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η οποία καταγράφει αναλυτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τι απομένει να γίνει.

Βεβαίως, όπως η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα έτσι και το εκτελεστικό του συμβούλιο αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να παραμείνουν οι ελληνικές αρχές αφοσιωμένες στην υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο των ευρωεκλογών, καθώς η επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για χαλάρωση της εφαρμογής του Μνημονίου. Πάντως, η προσοχή του ΔΝΤ έχει ήδη μετατεθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι σημαντικό και για την πραγματική οικονομία αλλά και για τη διατηρησιμότητα του πλεονάσματος τα επόμενα έτη, καθώς προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλέψεις του προγράμματος, προϋπόθεση είναι η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Στις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται κρίσιμες περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, ώστε να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται στην εφαρμογή των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται και οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία των φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης παραμένει υψηλά στην ατζέντα της τρόικας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε σήμερα την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF). Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 3,01 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαωμάτων (SDR) - περίπου 3,41 δισ. ευρώ ή περίπου 4,64 δισ. δολάρια), τα οποία θα φέρουν το σύνολο των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του διακανονισμού σε 10,22 δισ. SDR - περίπου 11,58 δισ. ευρώ ή 15,75 δισ. δολάρια».

Την «σημαντική πρόοδο» που έχει πετύχει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και να εξισορροπήσει την οικονομία χαιρέτισε την Παρασκευή και ο  υποδιευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ναγιόκι Σινοχάρα, προειδοποιώντας ωστόσο πως «αρκετές προκλήσεις παραμένουν» έως ότου διασφαλιστεί πως η χώρα μας βρίσκεται σε «βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης».

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ο κ. Σινοχάρα υπογράμμισε πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «απαιτεί» «επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή».

Στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης του ελέγχου στα δημόσια έσοδα.

Σημείωσε πως το χρέος αναμένεται να «παραμείνει ψηλό και κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», και χαιρέτισε τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν για τη μείωση του χρέους στο στόχο του 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην έκθεσή του, του Ταμείο παραμένει πιστό στην παλαιότερη πρόβλεψή του για χρηματοδοτικό κενό το 2015-16, ωστόσο ο  ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ  κ. Σινοχάρα, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δημοσιονομικά μεγέθη. Ο κ. Σινοχάρα ανέφερε ότι «το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην ευρωζώνη, σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Τέλος, ο κ. Σινοχάρα αναφέρθηκε στο ζήτημα τον «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας πως αυτά δε συνιστούν μεν «σοβαρό κίνδυνο σταθερότητας», αλλά πως οι τράπεζες πρέπει να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν ζημίες.

«Προσπάθειες γίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και για να υπάρχει το ‘ανάχωμα’ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος», συμπλήρωσε ο κ. Σινοχάρα.

ΥΠΟΙΚ: Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ανάπτυξη για το 2014, χωρίς μέτρα

Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της κυβέρνησης ότι το 2014  η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.  

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Τέλος, η έκθεση καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8577&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote