Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Επέτειος της 150ης επετείου της ενσωμάτωσης των Επτανήσων
Επέτειος της 150ης επετείου της ενσωμάτωσης των Επτανήσων Εκτύπωση E-mail
27.05.14

Του Σάκη Σερέτη

Την 150η επέτειο ενσωμάτωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα γιόρτασαν οι Επτανήσιοι Ομογενείς στην Νέα Υόρκη και το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαΐου στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, η Ομοσπονδία Κεφαλλήνιων και Ιθακήσιων «Οδυσσεύς», ο Πανκερκυραϊκός Σύλλογος, η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, ο Κεφαλλονίτικος Σύλλογος «Αγιος Γεράσιμος» Νέας Υερσέης, ο Σύλλογος Ζακυνθινών «Διονύσιος Σολωμός», ο Σύλλογος Λευκαδίων «Η Λευκάς», ο Σύλλογος Ερεικουσίων «Η Ερείκουσα» και ο Σύλλογος Μαθρακίου «Το Μαθράκι», διοργάνωσαν μια εκδήλωση διαφορετική από αυτές των τελευταίων χρόνων.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αθανάσιος Αρώνης, ενώ ο πρόεδρος της Ιόνιου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νικόλαος Μπάρδης κατά την διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ανέφερε τα εξής:

«Σας είχαμε συνηθίσει με διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια , καθώς κάθε χρόνο φέρναμε μουσικούς από την Ελλάδα με αποκορύφωμα πέρυσι τη Χορωδία και την Μαντολινάτα της Κεφαλονιάς, φέτος όμως λόγω των εκλογών, αλλάξαμε το πρόγραμμα και ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να έρθει στη Νέα Υόρκη η Φιλαρμονική της Κέρκυρας”.

Ο κ. Μπάρδης τόνισε ότι η επέτειος της ενσωμάτωσης είναι πολύ σημαντική για όλους τους Επτανησίους και εστιάζοντας στην εξεύρεση τρόπων μεταβίβασης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην νέα γενιά τόνισε ότι “στα μεγάλα και τα δύσκολα η Ιόνιος Πολιτιστική είναι μπροστά και μαζί με όλους θα τα καταφέρουμε».

«Τα Επτάνησα είναι ίσως το μόνο μέρος της Ελλάδας που απέφυγε τον οθωμανικό ζυγό. Ενετοκρατούμενα για πολλούς αιώνες, δεν έχασαν ποτέ την ελληνικότητά τους. Οι Επτανήσιοι παρέμειναν πιστοί στην Ορθοδοξία σε μια εποχή που το θρήσκευμα ήταν το κύριο γνώρισμα στην Ανατολή και παρά τους περιοδικούς κατακτητές ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ελληνικότητά τους» ανέφερε ο γενικός πρόξενος στην Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στα δάνεια “Ανεξαρτησίας” του Ελληνικού κράτους τα οποία παρά το γεγονός ότι παρελήφθησαν για την χρηματοδότηση της επανάστασης και για την στήριξη των πρώτων βημάτων του κράτους, δυστυχώς “φαγώθηκαν” από τους εμφύλιους και αποπληρώθηκαν το 1982!!

Κλείνοντας την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε στην συμβολή των Επτανήσων στην παιδεία τα γράμματα και τον πολιτισμό ( Κάλβο , Βαλαωρίτη Σολωμό), ενώ παράλληλα επεσήμανε την ευθύνη της νεότερης γενιάς “να μπολιάσει με τις δικές της παραδόσεις την ζωή της πατρίδας και να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να παρασυρθούν από τις σειρήνες της εύκολης ζωής”.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο που παρουσίασαν ο Ζακυνθινός μουσικοσυνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης και ο αγαπητός στην Ομογένεια τραγουδιστής Τάσος Παπαϊωάννου, ενώ στην ιστορία του «Ύμνου της Ένωσης» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνιων και Ιθακησίων “ Οδυσσεύς” Κώστας Βαγγελάτος.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8563&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 27.05.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote