Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Guardian: Η Χρυσή Αυγή βγάζει τις μπότες και φοράει κοστούμια
Guardian: Η Χρυσή Αυγή βγάζει τις μπότες και φοράει κοστούμια Εκτύπωση E-mail
24.05.14

Οι στρατιωτικές μπότες βγαίνουν. Τα στρατιωτικά ρούχα μπαίνουν στην ντουλάπα και πλέον τα κοστούμια ανήκουν στο dress code της Χρυσής Αυγής. Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την απειλητική περσόνα του το ακροδεξιό κόμμα, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Τίτλος άρθρου: Η Χρυσή Αυγή βγάζει τις μπότες και φοράει κοστούμια

Υπό τον τίτλο «Η Χρυσή Αυγή βγάζει τις μπότες και φοράει κοστούμια» ο Guardian σκιαγραφεί την προσπάθεια του κόμματος να διαφοροποιήσει την έξωθεν μαρτυρία του, με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους. Οπως επισημαίνει στο ψηφοδέλτιο που κατεβάζει για τις Ευρωεκλογές, βρίσκει κανείς καθηγητές πανεπιστημίου, χειρουργούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες και έναν πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ.

Τι λέει ο Κύρτσος στον Guardian
Ο Γιώργος Κύρτσος κληθείς από τον Guardian να εξηγήσει αυτή την αλλαγή στρατηγικής σημειώνει: «Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε μια νέα φάση, λόγω της συνεχιζόμενης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Με τη μεσαία τάξη να είναι αποφασισμένη να εκδικηθεί την κυβέρνηση για τις πολιτικές της που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, η ακροδεξιά έχει κατανοήσει πως ο εκφοβισμός πλέον δεν είναι αναγκαίος».
Ετσι, η λογική των μαύρων ρούχων και των επιθέσεων στο δρόμο εκτοπίζεται στο παρελθόν, καθώς ήδη η ΧΑ κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πρωτοκλασάτα στελέχη της είναι προφυλακισμένα.

Jobbik και... Κολωνάκι

Οπως το ουγγρικό Jobbik πήρε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων καταφέρνοντας να προβάλει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, έτσι και η Χρυσή Αυγή επιθυμεί να «καθαρίσει» το πρόσωπό της. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής φάνηκαν την προηγούμενη Κυριακή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τα ποσοστά στην Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ενδεικτικά, με τον Ηλία Κασιδιάρη να υποσημειώνεται στο άρθρο, για το ποσοστό που έλαβε ως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων. Ο Guardian σημειώνει ότι η δυναμική του κόμματος της άκρας δεξιάς έχει αυξανόμενη δυναμική που προκαλεί έκπληξη στους αναλυτές.
Προκρίνεται το παράδειγμα του Κολωνακίου, όπου θεωρείται η περιοχή της μόδας και της αστικής τάξης, για να καταδείξει η εφημερίδα το μέγεθος της επιρροής της ΧΑ. Και όπως γράφει: «Εχει βρει εύφορο έδαφος λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της ιδεολογίας του μίσους».

«Γιατί ψηφίζουμε Χρυσή Αυγή»

Η εφημερίδα δίνει το λόγο σε ανθρώπους που αποφάσισαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή κι αυτοί εξηγούν το σκεπτικό τους.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δεληγιάννης , ο οποίος αποφάσισε να ψηφίσει το κόμμα λέει:

«Είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας. Δεν είμαστε φασίστες ή ναζιστές, αλλά αυτό το σύστημα είναι εντελώς σάπιο, εντελώς διεφθαρμένο, που αφήνει τους μετανάστες να σκοτώνουν. Και επειδή γνωρίζουμε ότι το σύστημα μισεί τη Χρυσή Αυγή και χρησιμοποιεί τα πάντα που έχει στη διάθεσή της για την εξάλειψη της Χρυσής Αυγής, επειδή αυτή θέλει να χτυπήσει το σύστημα».

Eργάζεται σε υπουργείο και ψηφίζει Χρυσή Αυγή
Ο Γιάννης Κολίδης, νομικός σύμβουλος, που εργάζεται σε ένα υπουργείο της κυβέρνησης συμφωνεί με τα παραπάνω και επαυξάνει:

«Αυτό που αισθάνομαι είναι οργή και η Χρυσή Αυγή είναι η απάντηση σε αυτό». Παραδέχεται ότι δεν έχει πει στους συναδέλφους του τις προθέσεις του, αλλά όπως λέει, «κοιτάξτε, είναι καλά παιδιά τώρα. Εάν μπουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τις πολιτικές της λιτότητας, την εκμετάλλευση και την παγκοσμιοποίηση που μας έχει φέρει σε αυτό το χάος».


Την ίδια στιγμή οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής με τον Σόνι Εφρόν του Human Rights First να δηλώνει:

«Είναι το ίδιο επικίνδυνη με το Jobbik. Προσπαθούν να περάσουν ένα μετριοπαθές πρόσωπο για να κερδίσουν ψήφους». Για τους έμπειρους παρατηρητές, ο μετασχηματισμός της Χρυσής Αυγής δεν είναι έκπληξη. Υπενθυμίζουν μια παλαιότερη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου που είχε πει πως το κόμμα του θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ιππος.

Είχε γράψει το 2007 ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε περιοδικό του κόμματος: «Εμείς θα εμφανιζόμαστε ως οι καλοί της υπόθεσης. Θα χρησιμοποιήσουμε το πολιτικό σύστημα, αλλά θα ο στόχος μας θα είναι να το χρησιμοποιήσουμε ως Δούρειο Ιππο για να το κατακτήσουμε. Οπως έκανε ο Οδυσσέας όταν έσφαξε τους Τρώες».

Πηγή: www.iefimerida.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8555&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote