Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φόβος για μεγάλη αποχή των νέων
Φόβος για μεγάλη αποχή των νέων Εκτύπωση E-mail
23.05.14

Εχοντας ανεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και έχοντας επενδύσει σε αυτό ως καταλυτικό παράγοντα δρομολόγησης περαιτέρω πολιτικών εξελίξεων, στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν και να απομειώσουν το προσδοκώμενο εκλογικό ποσοστό, αφαιρώντας από το τελικό αποτέλεσμα τη δυναμική που θα ήθελε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την ανάλυση των δεδομένων του εκλογικού σώματος και της συμπεριφοράς του προκύπτει ότι η μεγαλύτερη ισχύς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνεται στις ηλικιακά νεότερες ομάδες των ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, ωστόσο, στις ίδιες ομάδες, στους νέους ψηφοφόρους, καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά αποχής. Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου ανησυχούν ότι τυχόν επιβεβαίωση της τάσης αυτής στην ψηφοφορία της Κυριακής θα λειτουργήσει περισσότερο σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ν.Δ., που είναι και ο βασικός αντίπαλος και θεωρείται ότι συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δύναμή της σε πιο προχωρημένες ηλικίες.

Ενα άλλο στοιχείο που θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι μπορεί να διευρύνει την αποχή είναι η «κόπωση» του εκλογικού σώματος από τις δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς η εμπειρία προηγούμενων ετών έχει επίσης δείξει ότι στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η αποχή αυξάνεται. Βεβαίως, εκτιμάται πως αυτό μπορεί να αφορά περισσότερο τους ψηφοφόρους που πρέπει να μετακινηθούν προς την περιφέρεια για να ψηφίσουν. Εάν η αποχή είναι μεγαλύτερη σε αυτή την ομάδα ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται η αύξηση της αποχής να λειτουργήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη στην Αττική.

Στις αναλύσεις των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως παράγοντας απωλειών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες αναγνωρίζεται και η πιθανότητα να περάσει, τελικά, στους ψηφοφόρους το δίλημμα της σταθερότητας που θέτουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Αλλωστε, εκτιμούν πως ήταν ο φόβος των ψηφοφόρων επί του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή» που έφερε την ήττα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, και δεν μπορούν να αποκλείσουν την επανάληψη μιας ανάλογης κατάστασης τώρα. Τέλος, ως παράγοντας που αποδυναμώνει το κόμμα θεωρείται η αίσθηση πολυφωνίας και όχι ενιαίας γραμμής που συχνά αναδεικνύεται από τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη του κόμματος και μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και κατασταλαγμένες απόψεις για το πώς θα πορευθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν οι διαφορετικές απόψεις εκφέρονται επί κομβικών ζητημάτων, όπως η πολιτική έναντι του ευρώ, οι άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση θεμάτων όπως ο κατώτατος μισθός, η αποκατάσταση αδικιών, η πολιτική συμμαχιών.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8554&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote