Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την κυπριακή κυβέρνηση
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την κυπριακή κυβέρνηση Εκτύπωση E-mail
22.05.14

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Κύπρο μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμήνυσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την Τετάρτη. Ανέφερε ότι δεν είναι κομιστής σχεδίου για λύση του Κυπριακού, ούτε έρχεται για να επιβάλει λύση, αλλά για να βοηθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη για το Κυπριακό, τα θέματα των υδρογονανθράκων, της Συρίας, αλλά και για την κρίση στην Ουκρανία.
 
Η επίσκεψη Μπάιντεν στη Λευκωσία, την πρώτη αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο μετά από 52 χρόνια, πραγματοποιείται εν μέσω αντιδράσεων της κυπριακής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι η προγραματισμένη συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου θα αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς.
 
Την ίδια ώρα, έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται για το εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στα κατεχόμενα της Κύπρου. Έγκυρη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η συνάντηση  Μπάιντεν - Έρογλου «κρέμεται από μια λεπτή κλωστή», καθώς ο τουρκοκύπριος ηγέτης φέρεται να αντιδρά στις προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς ότι «ο αντιπρόεδρος θα ματαιώσει τη συνάντηση, σε περίπτωση που από πλευράς του τουρκοκύπριου ηγέτη επιχειρηθεί επικοινωνιακός χειρισμός με τα σύμβολα («σημαία» και άλλα) της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».
 
Η αμερικανική πλευρά φέρεται ότι κατέστησε σαφές στον κ. Έρογλου ότι στη συνάντηση δεν πρέπει να είναι παρών ο «υπουργός Εξωτερικών» του καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί.
 
Η Λευκωσία - κατά πληροφορίες - έλαβε διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά ότι ο Τζο Μπάιντεν σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί να είναι εμφανές στο χώρο της συνάντησης, που θα γίνει σε παρακείμενο οίκημα -στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο»- οποιοδήποτε σύμβολο του παράνομου καθεστώτος.  Πριν τη συνάντηση Μπάιντεν - Έρογλου, μέλη της συνοδείας του αμερικανού αντιπροέδρου θα επιθεωρήσουν τον χώρο, όπου θα γίνει η συνάντηση για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό θέμα.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, ο Τζο Μπάιντεν θα ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου.
 
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι δεν θα παραμείνει απαθής εάν δεν τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις, επιφυλασσόμενη να αντιδράσει με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η μη μετάβαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο δείπνο με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, τον Ντερβίς Έρογλου και την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ. Το δείπνο είναι προγραμματισμένο για το βράδυ της Πέμπτης σε εστιατόριο επί της «νεκρής ζώνης».
 
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναμένει ανακοίνωση προθέσεων από τις ΗΠΑ για την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, με στόχο την εκπόνηση μελέτης για την ανοικοδόμησή της. Πέρα από το θέμα της Αμμοχώστου, στις συνομιλίες Μπάιντεν με την πλευρά Αναστασιάδη αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα των υδρογονανθράκων της Κύπρου και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία.
 
Για το ζήτημα της Ουκρανίας, η Λευκωσία θα επαναλάβει τη θέση που διατυπώνει στην Ε.Ε. και ταυτίζεται με εκείνη του Βερολίνου ότι πρέπει να αποφευχθεί απόπειρα απομόνωσης του Βλαντιμίρ Πούτιν με μέτρα που θα προκαλούν ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, ως συνόλου ή μεμονωμένων χωρών - μελών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσκεψη του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.
 
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Σαμαρά
 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη την Τετάρτη, λίγο πριν την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο νησί.
 
Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις απόψεις που θα θέσει για το Κυπριακό, καθώς και για τα θέματα ενέργειας, για τα οποία θα επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
 
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8551&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote