Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απογειώνεται το Καστέλι
Απογειώνεται το Καστέλι Εκτύπωση E-mail
17.05.14

Στάλθηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό, ώστε να αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα τεύχη δημοπράτησης.

Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίζεται η 11η Νοεμβρίου 2014.

Το νέο αεροδρόμιο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης, με τη συμμετοχή δηλαδή ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο χρόνος της παραχώρησης ορίζεται στα 35 χρόνια και περιλαμβάνει την περίοδο κατασκευής των τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το συνολικό κόστος του έργου (κατασκευαστικό, απαλλοτριώσεις, εξυπηρέτηση δανείων κ.λπ.) θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η χρηματική συμβολή του Δημοσίου υπολογίζεται έως 220 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 500 μόνιμες κατά την περίοδο λειτουργίας.

Το νέο αεροδρόμιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο «Νίκος Καζαντζάκης», το οποίο κρίνεται πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές απαιτήσεις σε κίνηση επιβατών. Χωροθετείται σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος Νομού Ηρακλείου και θα λειτουργεί παράλληλα με αυτό. Θα περιλαμβάνει διάδρομο μήκους 3.200 μέτρων (με δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μέτρα), τουλάχιστον πέντε γέφυρες επιβίβασης που θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα έως και δέκα αεροσκάφη και 25 επιπλέον θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών στην πίστα, σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών, χώρους στάθμευσης για οκτακόσια οχήματα και χώρους αναμονής για τουλάχιστον πενήντα τουριστικά λεωφορεία, εκατόν πενήντα ταξί και είκοσι μίνι βαν.

Προβλέπεται εμπορική ζώνη 400 στρεμμάτων για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου. Στο αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης περιλαμβάνεται και η κατασκευή των οδικών συνδέσεων του νέου αεροδρομίου με τον βόρειο και τον νότιο οδικό άξονα Κρήτης, 18 και 6 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8533&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 17.05.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote