Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εθνικό πένθος στην Τουρκία - 238 νεκροί από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο
Εθνικό πένθος στην Τουρκία - 238 νεκροί από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο Εκτύπωση E-mail
15.05.14

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Τουρκία για την ασύλληπτη τραγωδία από την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 238 ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον άλλοι 120 παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι.

Ο βαρύς απολογισμός ανέρχεται επισήμως μέχρι στιγμής στους 238 νεκρούς και πάνω από 88 τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP που εκλέγεται στη Μανίσα, Οζγκιούρ Οζέλ έκανε λόγο για 350 νεκρούς.

Αρκετοί κατάφεραν να διαφύγουν, ωστόσο τουλάχιστον 120 άνθρωποι-σύμφωνα με τις αρχές-παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη μετά από βλάβη σε μονάδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι θάνατοι των ανθρακωρύχων έχουν προέλθει από ασφυξία λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα.

Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν παγιδευμένους εργάτες και διοχετεύουν οξυγόνο για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν, ωστόσο οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων σβήνουν ώρα με την ώρα.


Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πόσοι εργάτες είναι παγιδευμένοι στο ανθρακωρυχείο ο Γιλντίζ είπε ότι έχει μόνο τον αριθμό που του έχει δώσει η διαχειρίστρια εταιρεία. Σε ανακοίνωση που είχε εκδόσει χθες τα μεσάνυχτα, ανέφερε ότι 787 άτομα βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, η οποία καίει ακόμη.

Δήλωσε ακόμη ότι ορισμένοι εκ των τραυματιών ήταν «άνθρωποι που βρίσκονταν εκτός του ορυχείου», επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες.

Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ακυρώθηκαν όλοι οι αθλητικοί αγώνες. Παράλληλα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων κατά τη συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Στη Σόμα ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ακύρωσε τη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αλβανία και μετέβη στον τόπο της τραγωδίας, όπως επίσης και ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην πρώτη αντίδρασή του στην είδηση της έκρηξης ο Ερντογάν είπε ότι οι επιχείρηση διάσωσης άρχισε αμέσως. «Ελπίζω να έχουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες», είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κωνστναντινούπολη.


Από την πλευρά του Κιλιτσντάρογλου συνέστησε ψύχραιμο χειρισμό της μαζικής απώλειας ανθρώπινων ζωών, λίγο πριν ανααχωρήσει από την Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κυβερνήτη της Μανίσα, Αμπντουραχμάν Σαβάς πλήρη κινητοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης. Ο Γκιουλ ακύρωσε και αυτός το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα και αύριο θα μεταβεί στη Σόμα.


Στο σημείο έχουν στείλει αντιπροσώπους τους το Εθνικιστικό Κόμμα και το Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας.

Το μοιραίο βραχυκύκλωμα
Η εταιρεία διαχείρισης επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της το θάνατο των εργατών, επισημαίνοντας ότι από την τελευταία αυτοψία στο ανθρακωρυχείο πριν από δύο μήνες δεν διαπιστώθηκε κάτι που να έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ασφαλείας

Η ανακοίνωση δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέριες για τον αριθμό των παγιδευμένων. Το δυστύχημα σημειώθηκε σε βάθος δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, όταν έκρηξη σε μετασχηματιστή προκάλεσε πυρκαγιά.


Οι πρώτοι 20 εργάτες που διασώθηκαν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μεχμέτ Μπαχατίν Ατσί, ενώ σημείωσε ότι οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

Το δυστύχημα και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών πυροδότησε γενικευμένο θυμό με πολλούς να καταγγέλλουν ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και να κατηγορούν την κυβέρνηση και τις εταιρείες για αδράνεια, ενώ έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.


«Το ατύχημα που είδαμε σήμερα στην ιδιωτική αυτή εγκατάστασει αποτελεί μία δολοφονία στο μέγιστο βαθμό της. Είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εργατική δολοφονία στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ενωσης Ανθρακωρύχων Maden-İş, Τσετίν Ουιγκούρ.

Από την πλευρά της η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK) χαρακτηρίζει το δυστύχημα «σφαγή» των εργαζομένων. «Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί (εργασιακής) ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κάνι Μπέκο.


Το ΑΚΡ είχε εμποδίσει έρευνα για την ασφάλεια του ανθρακωρυχείου
Στις 29 Απριλίου, το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP είχε υποβάλει πρόταση στην τουρκική βουλή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα ατυχήματα στο ανθρακωρυχείο, η οποία ωστόσο είχε απορριφθεί με την πλειοψηφία των ψήφων του κυβερνώντος κόμματος.


Ο βουλευτής του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι την πρόταση υπέγραφαν 60 βουλευτές και είχε την υποστήριξη και των Εθνικιστών, αλλά και του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα καταψήφισε την πρόταση.

Νεκροί και όσοι θα έπρεπε να συλληφθούν ως υπεύθυνοι
Για την τραγωδία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα, με τον επικεφαλής τον εισαγγελέα Ντουρντού Καβάκ, να επισημαίνει ότι κάποιοι εκ των προϊσταμένων, οι οποίοι θα έπρεπε να συλληφθούν ως υπεύθυνοι στο πλαίσιο της προανάκρισης, συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

«Πρώτα θα καθορίσουμε ποια ήταν τα προβλήματα και μετά να βρούμε τους υπευθύνους. Από τον προϊστάμενο της βάρδιας μέχρι τον διευθυντή και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Οι συλλήψεις θα γίνουν μετά την έκθεση των επιθεωρητών», είπε ο εισαγγελέας, προσθέτωντας ότι οι συλλήψεις δεν μπορούν να γίνουν προς το παρόν.

«Προσλάμβαναν εργάτες με ελλιπή εκπαίδευση»
Στην Τουρκία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα ατυχήματα σε ανρθακωρυχεία που έχουν στοιχίσει ζωές. Τα συνδικάτα έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για αποτυχία εποπτείας των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις, ειδικότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις υπεργολαβίας, που κατηγορούνται ότι απασχολούν εργάτες με ελλιπή εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SOMA Kömür İşletmeleri A.Ş , Αλπ Γκιουρκάν είχε πει στη Hürriyet το 2012 ότι οι μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των ορυχείων ήταν κερδοφόρα για την επιχείρηση, αλλά πολλοί έχουν κατηγορήσει τις εταιρείες για κερδοσκοπία με τίμημα την ασφάλεια των εργατών τους.

Μετά το θάνατο 30 ανθρακωρύχων το Μάιο του 2010 στην Ζονγκουλντάκ, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ομέρ Ντιντσέρ προκάλεσε την οργή λέγοντας ότι «αυτοί που σκοτώθηκαν πέθαναν όμορφα»

«Αρχικά, οι πρώτοι 19 ανθρακωρύχοι δεν είχαν ίχνος εγκαύματος, πέθαναν όμορφα», είχε πει ο υπουργός σε τηλεοπτικό σταθμό μετά την καταστροφή, για να συμπληρώσει ο Ερντογάν ΄οτι «ο θάνατος είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων».

Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
«Δολοφόνοι» έγραψε ομάδα νεαρών στην πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας SOMA Kömür İşletmeleri A.Ş που διαχειρίζεται το μοιραίου ανθρακωρυχείου.

Οι νεαροί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στον κήπο των εγκαταστάσεων της εταιρείας κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Αυτό το κτίριο υψώνεται πάνω στο αίμα των εργατών», «Δεν πέθαναν όμορφα. Αυτό είναι δολοφονία, όχι μοίρα».

Διεθνής συμπαράσταση
Ο πρώτος που εξέφρασε την οδύνη του από τη διεθνή κοινότητα για την τραγωδία, ήταν ο Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Τζάγκλαντ.

«Είμαι σοκαρισμένος από το καταστροφικό ατύχημα στη Σόμα και εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η σκέψη όλων μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης βρίσκεται στις τούρκους φίλους σήμερα και μοιραζόμαστε την οδύνη τους», δήλωσε ο Τζάγκλαντ.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επικονωνία του με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασε με τη σειρά του τη θλίψη και συμπαράστασή του στη γείτονα χώρα τονίζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για συνδρομή στο έργο των διασωστών.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Φρανκ Ρικιαρντόνε μετέφερε συλλυπητήριο μήνυμα του αμερικανικού λαού προς τον τουρκικό μέσω Twitter.

Τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποιος πραγματοποίησε προσευχή στη μνήμη των θυμάτων της Σόμα.

«Αγαπητοί αδελφοί, σας καλώ να προσευχηθείτε για τους ανθρακωρύχους που έχασαν τη ζωή τους χθες στη Σόμα και για αυτούς που είναι παγιδευμένοι στις στοές. Είθε ο Κύριος να τους δεχθεί στον οίκο Του και να δώσει κουράγιο στις οικογένειές τους», είπε ο ποντίφικας.

Ακόμη, η διάσημη ποπ σταρ, Ριάνα άλλαξε το φόντο του προφίλ της στο Twitter τοποθετώντας μία μαύρη φωτογραφία με τη λέξη «Soma» στη μνήμη των αδικοχαμένων εργατών.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8526&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote