Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Βραδιά ...Ελ Γκρέκο
Βραδιά ...Ελ Γκρέκο Εκτύπωση E-mail
28.11.07
Η Θεσσαλονίκη θα θυμάται τη βραδιά της απονομής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας για το 2007, ως τη βραδιά του "Ελ Γκρέκο". Ο Γιάννης Σμαραγδής και η επιμονή στο όραμα του να ζωντανέψει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ανταμείφθηκε με την προτίμηση του κοινού (έχει κόψει 700.000 εισιτήρια μέχρι στιγμής) αλλά και με οκτώ Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.
Η επική μεταφορά ενός αποσπάσματος της ζωής του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου πήρε το 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το βραβείο σκηνοθεσίας στον Γιάννη Σμαραγδή, φωτογραφίας στον Άρη Σταύρου και Νίκο Σμαραγδή, σκηνογραφίας στον Δαμιανό Ζαρίφη, μουσικής, στον Βαγγέλης Παπαθανασίου (εξ ημισείας με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο που έγραψε τη μουσική στην ταινία "Ουράνια"), μοντάζ στον Γιάννη Τσιτσόπουλο, ήχου στον Μαρίνο Αθανασόπουλο και μακιγιάζ στην Αργυρώ Κουρουπού. Το πρώτο βραβείο μυθοπλασίας απένειμε στον Γιάννη Σμαραγδή ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μιχάλης Λιάπης.

Ο Ελ Γκρέκο των οκτώ βραβείων περνά πλέον στην τρίτη θέση του καταλόγου με τις πολυβραβευμένες ταινίες στην ιστορία του θεσμού, όπου με πρώτες βρίσκονται οι "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη, με 10 διακρίσεις και δεύτερος ο "Εντουαρτ" της Αγγελικής Αντωνίου, με εννέα βραβεία

H "Ουράνια" του Κώστα Καπάκα έκανε συγκομιδή πέντε βραβείων: το 2ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, τα βραβεία σεναρίου στον Κώστα Καπάκα (εξ ημισείας στον Βασίλη Ραίση για τη "Διόρθωση") και Μουσικής στον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, 2ου ανδρικού ρόλου στον Μανώλη Μαυροματάκη και ενδυματολογίας στην Εύα Νάθενα.

Το βραβείο 1ου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Γιώργος Συμεωνίδης για την ερμηνεία του στην ταινία "Διόρθωση" του Θάνου Αναστόπουλου, ενώ το βραβείο 2ου γυναικείου ρόλου κατέληξε στη Μένη Κωνσταντινίδου για την κωμωδία "Straight story".

Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη, κόρη του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη, έτυχε θερμής υποδοχής από τον καλλιτεχνικό κόσμο, λαμβάνοντας Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για το "Valse Sentimentale", για το οποίο η πρωταγωνίστρια της, Λουκία Μιχαλοπούλου τιμήθηκε με το βραβείο 1ου γυναικείου ρόλου.

Το 1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους απονεμήθηκε στα "Μυστικά και ψέματα" του Σταύρου Στάγκου και το 2ο στο "Πολύ μιλάς, πολύ κλαις" του Δημήτρη Κιτσικούδη.

Οι ταινίες μικρού μήκους που έλαβαν βραβεία είναι:

1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους έλαβε η"Καλή χρονιά μαμά" της Ιρίνα Μπόικο, το 2ο απονεμήθηκε στο"Πέρασμα" του Γιάννη Κατσάμπουλα και το 3ο βραβείο στην "Έκταση που αναλογεί" του Παναγιώτη Χριστόπουλου.

Τα 10 Ισότιμα Ειδικά βραβεία ταινιών Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων, ύψους 2.348 ευρώ το καθένα, απονεμήθηκαν στις ταινίες:
  • Τζίνα Ντοστογιεφσκι, σκηνοθεσία Β. Ζουγανέλη
  • Τι είναι αυτό;, σκηνοθεσία Κ. Πιλάβιου
  • Transit, σκηνοθεσία Γ. Γαϊτανίδης
  • Εν Θερμώ, σκηνοθεσία Α. Νταουντάκη
  • Μ’ ακούει κανείς, σκηνοθεσία Αν. Γερακίνη
  • Τριαντάφυλλο για μια μέρα, σκηνοθεσία Β. Καζής - Επ. Τριανταφυλλίδης
  • Ώμος προς ενοικίαση, σκηνοθεσία Δ.Εμμανουηλίδης 
  •  Εισβολή (Invasion), σκηνοθεσία Μ. Δέλλου
  • Spinalonga, σκηνοθεσία Κ. Αθουσάκης
  • Εσωτερικό, Νύχτα, σκηνοθεσία Αχ. Κυριακίδης
ert
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=852&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote