Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κάμερον και πάπας Φραγκίσκος στην εκστρατεία "Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας"
Κάμερον και πάπας Φραγκίσκος στην εκστρατεία "Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας" Εκτύπωση E-mail
12.05.14

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε ότι η χώρα του "θα κάνει ό,τι μπορεί" για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την απελευθέρωση των τουλάχιστον 200 μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη διάρκεια της εκπομπής του Αντριου Μαρ στην τηλεόραση του BBC κρατώντας ένα πλακάτ που έφερε το μήνυμα "Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας" από την ομότιτλη διεθνή εκστρατεία η οποία διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Στην διάρκεια του προγράμματος η επίσης προσκεκλημένη της εκπομπής, η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ, επικεφαλής του δικτύου ανταποκριτών του CNN, έδωσε το πλακάτ στον Κάμερον ρωτώντας τον αν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Εκείνος το πήρε κι απάντησε "μετά χαράς".

Ο ίδιος είπε στην εκπομπή: "Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Νιγηρίας και προσφέρθηκα να κάνω ό,τι θα μπορούσε να βοηθήσει. Συμφωνήσαμε στην αποστολή μίας ομάδας που περιλαμβάνει ορισμένους ειδικούς της αντιτρομοκρατίας και των μυστικών υπηρεσιών για να συνεργαστούν με την μεγαλύτερη ομάδα των Αμερικανών που βρίσκεται εκεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περισσότερο θελήσουν οι Νιγηριανοί".

Ο ίδιος είπε ότι είναι απίθανο η Νιγηρία να ζητήσει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων και τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού στον κόσμο.

Αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολη η επιχείρηση αναζήτησης των κοριτσιών, που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στις 14 Απριλίου μέσα από το σχολείο τους στο Σίμποκ.

"Δεν μπορούμε έτσι απλά να πάμε εκεί και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι υπερβολικά δύσκολο επειδή προφανώς βρίσκονται σε αυτή την βαθιά ζούγκλα, τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ουαλία".

Την στήριξή του στην εκστρατεία πρόσφερε μέσω Twitter και ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έγραψε: "Ας ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας για την άμεση απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία. 'Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας' ".

Στην διάρκεια της σημερινής εκπομπής του BBC, η Αμανπούρ είπε στον παρουσιαστή της σχετικά με την πρωτοβουλία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: "Από την μία πλευρά το σλόγκαν (της εκστρατείας) είναι εξαιρετικό γιατί κινητοποιεί τον κόσμο. Από την άλλη, ανησυχώ λίγο ότι ενδεχομένως να είναι μία μεγάλη φούσκα που στην συνέχεια θα σκάσει χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό".

Ωστόσο, είπε η ίδια, η Νιγηρία "είναι 100% κορεσμένη από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης" και "αυτή (η εκστρατεία) φθάνει πράγματι στους κατοίκους της Νιγηρίας".

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα

Η Γαλλία πρότεινε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής με την Νιγηρία και τις γειτονικές της χώρες, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Με τον Νιγηριανό πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν πρότεινα να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος με τις χώρες που συνορεύουν με την Νιγηρία", δήλωσε ο Ολάντ κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Η διεθνής κοινότητα έχει συγκλονιστεί από την απαγωγή τον περασμένο μήνα περισσότερων από 200 μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει μεγάλες ζώνες στην βορειοανατολική Νιγηρία και στις γειτονικές της χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε σήμερα στην Νιγηρία την βοήθεια της χώρας του για να βρεθούν οι περισσότερες από 200 μαθήτριες που απήχθησαν και κρατούνται όμηροι από τα μέσα Απριλίου από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί τώρα επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, διατύπωσε την πρόταση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν.

"Το Ισραήλ δηλώνει συγκλονισμένο από το έγκλημα αυτό κατά των κοριτσιών", δήλωσε ο Νετανιάχου στον Γκούντλακ Τζόναθαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

"Προτιθέμεθα να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των κοριτσιών και στην καταπολέμηση της βάρβαρης τρομοκρατίας που σας πλήττει", σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ωστόσο στην ανακοίνωση αυτή δεν υπάρχουν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ. Βρετανοί, Αμερικανοί και

Γάλλοι ειδικοί έχουν ήδη φτάσει στην Νιγηρία για να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των κοριτσιών που έχουν απαχθεί. Η Κίνα έχει προτείνει επίσης την ανταλλαγή των πληροφοριών που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της και οι δορυφόροι της.

Το Ισραήλ έχει αμυντικές σχέσεις με την Νιγηρία και την έχει εφοδιάσει στο παρελθόν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης.

Την ίδια ώρα ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, ο οποίος έχει διαπραγματευτεί στο παρελθόν με ένοπλες νιγηριανές οργανώσεις, δήλωσε σήμερα ότι οι μαθήτριες διατρέχουν "τεράστιο" κίνδυνο και σημείωσε ότι είναι "δύσκολο" να διαπραγματευτεί κανείς με την Μπόκο Χαράμ, μια, όπως σημείωσε, "εξαιρετικά παράλογη" οργάνωση. Ωστόσο ο ίδιος κάλεσε τις αρμόδιες πλευρές να έχουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των μαθητριών.

Οι μαθήτριες "βρίσκονται στα χέρια μιας πολύ ετερόκλητης οργάνωσης που είναι εξαιρετικά παράλογη, με την οποία είναι δύσκολο να διαπραγματευτεί κανείς και η οποία έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δεν έχει κανέναν οίκτο", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι στον ραδιοσταθμό Radio 4 του βρετανικού δικτύου BBC, σημειώνοντας ότι οι μαθήτριες διατρέχουν "τεράστιο" κίνδυνο.

"Θα πρέπει να υπάρξουν ενεργές διαπραγματεύσεις, μια ενεργή επαφή σε όλα τα επίπεδα" της οργάνωσης αυτής, σημείωσε επίσης ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων αγγλικανών που υπάρχουν στον κόσμο.

"Αυτό που συμβαίνει στην καρδιά της Μπόκο Χαράμ χρειάζεται πολλή συζήτηση. Πάντα ήταν ένα συνονθύλευμα οργανώσεων που ενώθηκαν μάλλον για να αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό παρά επειδή είχαν έναν κοινό σκοπό", σημείωσε.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8519&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote