Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στην Κύπρο ο Μπάιντεν από 21 ως 23 Μαϊου
Στην Κύπρο ο Μπάιντεν από 21 ως 23 Μαϊου Εκτύπωση E-mail
12.05.14

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει ακόμα την πρόθεση του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν να επισκεφθεί την Κύπρο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τον Αμερικανό πρέσβη. Την επίσκεψη ανακοίνωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερογλου.

Η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στις 21, 22 και 23 Μαίου και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα επισκεφθεί και τα κατεχόμενα –αυτό γνωρίζουμε μέχρι της στιγμής αν και γίνονται προσπάθειες να μην πραγματοποιηθεί.

Οπως μετέδωσε το Mega Κύπρου, «η αμερικανική πλευρά επιθυμεί γρήγορη επίλυση του Κυπριακού και δεν πρέπει να είναι έκπληξη εάν προχωρήσουν σε επισκέψεις ανώτερων αξιωματούχων, ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσουν τη διαδικασία». Οι Αμερικανοί κινούνται σε όλα τα επίπεδα και υπάρχουν εισηγήσεις για επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν άμεσα προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά για την Αμμόχωστο. Συμφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

Η επίσκεψη Μπάιντεν θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και οι Αμερικανοί σκοπεύουν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Εάν τελικά γίνει η επίσκεψη, ο κ. Μπάιντεν επιθυμεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη στην αμερικανική πρεσβεία, όπου πρότεινε να παραθέσει γεύμα.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον, που ξεκινά αύριο, και η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, χαρακτηρίζονται σημαντικές, διότι γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν βαλτώσει, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς, και οι εξελίξεις για τα θέματα ενέργειας είναι θετικές για την Κύπρο.

Στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Κασουλίδη με τον κ. Κέρι, θα βρεθούν το Κυπριακό γενικά και οι διαπραγματεύσεις ειδικά, όπως και το θέμα της Αμμοχώστου. Επίσης τα θέματα ενέργειας και βεβαίως και η Ουκρανία, αφού οι Αμερικανοί προχωρούν σε νέες κυρώσεις, που ίσως επηρεάσουν και την Κύπρο.

Οι Αμερικανοί έχουν στο στόχαστρο τους ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο και επίσης ερευνούν Ρώσους και Ουκρανούς υπηκόους, οι οποίοι έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες.
Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, που συναντώνται οι δύο υπουργοί, και αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8518&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote