Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η ελληνική «Ηχω της Πόλης»
Η ελληνική «Ηχω της Πόλης» Εκτύπωση E-mail
10.05.14

«Απλά καθίστε σε αφράτες μαξιλάρες, χαλαρώστε και συντονιστείτε στην ΗΧΩ της Πόλης». Η δημοσιογράφος Βάνα Στέλλου, από την καρδιά της Κωσταντινούπολης, την περιοχή Ταξίμ, καλωσορίζει τους ακροατές στην εκπομπή “Μες της Πόλης τα Στενά”. Κάθε μεσημέρι, 12.00 με 14.00, τους προσκαλεί σε ένα σεργιάνι στα πολίτικα σοκάκια, χωρίς GPS και χάρτες, με αποκλειστικό οδηγό τις αισθήσεις. Άλλωστε, κάπως έτσι βρέθηκε και η ίδια στην Κωνσταντινούπολη.

Πέρσι το Σεπτέμβρη, γοητευμένη από τη μυστική ενέργεια του Βοσπόρου, αποχαιρέτισε τους συναδέλφους της στο Υπουργείο Εξωτερικών και μετακόμισε μόνιμα στην πρωτεύουσα της Ανατολής. Έκτοτε, μέσα από το μικρόφωνο του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού «ΗΧΩ της Πόλης», εξερευνά το ανεπανάληπτο κράμα πολιτισμών της Κωσταντινούπολης και αναδεικνύει τα σημεία που μας ενώνουν με τους Τούρκους.

Ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός σταθμός στην Τουρκία άρχισε να εκπέμπει στις 24 Απριλίου του 2012 και ήταν ιδέα δύο ομογενών, του Ανδρέα Ρομπόπουλου και του Χρήστου Βασιλειάδη. Ο πρώτος, τηλεοπτικός ανταποκριτής του MEGA, αναζητούσε αγωνιωδώς έναν τρόπο να διασώσει τη βαριά κληρονομιά της ενημέρωσης των Ρωμηών στη μητρική τους γλώσσα. Ο πατέρας του, Χαράλαμπος, ήταν ο ιδρυτής της ελληνικής εφημερίδας «ΗΧΩ της Πόλης».

Ο δεύτερος, ερασιτέχνης του διαδικτυακού ραδιοφώνου, με τεχνικές γνώσεις στα δίκτυα, αποδείχτηκε ο καλύτερος συμπαραστάτης. Αφού εξασφάλισαν οικονομικό και ποιοτικό εξοπλισμό, έστησαν ένα κανονικό ραδιοφωνικό στούντιο στο δωμάτιο δίπλα από τα γραφεία της εφημερίδας, η οποία βρίσκεται ένα όροφο πάνω από τον ιστορικό αθλητικό σύλλογο “Πέρα”. Λίγο αργότερα, δημιούργησαν συμπληρωματικά άλλα δύο στούντιο στην Αθήνα, ένα στη Βούλα κι ένα στη Λεωφόρο Μεσογείων, για να στηρίζουν το εικοσιτετράωρο πρόγραμμα.

Η ΗΧΩ στον αέρα!

«Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο σε επαγγελματική βάση, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του και να χτίσουμε μια αξιόπιστη γέφυρα επικοινωνίας με τους απανταχού Έλληνες. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι έπρεπε να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα του ήχου και να απορρίψουμε τις προκάτ λίστες τραγουδιών, ώστε να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα῾, εξηγεί ο Ανδρέας συγκινημένος, με φόντο τα αρχεία της εφημερίδας, και προσθέτει πως «είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται κι εκπομπές στην Αθήνα.

Ο κόσμος στην Πόλη δεν αρκεί». Πράγματι, από την ημέρα που η ῾ΗΧΩ῾ βγήκε περήφανη στον αέρα, από τα μικρόφωνα της έχουν περάσει διάφοροι επώνυμοι, είτε για εκπομπή είτε για ολιγόλεπτη ανταπόκριση, όπως η Πέμη Ζούνη, ο Στέλιος Παρλιάρος κι ο Γιάννης Ζουμπουλάκης.

Πάντως, βασικός κορμός του σταθμού παραμένουν οι άνθρωποι της Κωνσταντινούπολης. Η Νίκη Χριστοπούλου 28 ετών, που ήρθε πέρσι για μεταπτυχιακό κι αποφάσισε αμέσως να μονιμοποιήσει την παρουσία της, τρία πρωινά την εβδομάδα, μέσω του “Σκωτσέζικου ντους” ενημερώνει τους ακροατές με τις πιο παράξενες ειδήσεις του κόσμου. Επίσης, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, μισή ώρα πριν τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, στην εκπομπή “Χρυσοτρίκλινο”, ερμηνεύει με απλή και προσιτή γλώσσα την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής. “Σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινότητα της Πόλης, είναι σημαντική δίοδος για το Πατριαρχείο να επικοινωνεί με το ποίμνιο του δίχως γεωγραφικούς περιορισμούς”, σημειώνει ο ίδιος.

Παγκόσμια ακροαματικότητα

Το πρόγραμμα του σταθμού, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ηλεκτρονικών διευθύνσεων (IP), ακούγεται κατά μέσο όρο από 20.000 ακροατές ημερησίως, οι οποίοι συντονίζονται από την Αυστραλία ως την Αργεντινή. Η σταδιακή και σταθερή αύξηση της ακροαματικότητας, σε συνδυασμό με την προσθήκη καινούργιων εκπομπών, έχουν δώσει μια απρόσμενη δυναμική στην “Ηχώ”.

Επόμενο βήμα είναι να στηθεί ένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη, κι αν συνεχιστεί η άνοδος των διαφημίσεων, να ξεκινήσουν οι πληρωμές των παραγωγών, που μέχρι τώρα συμμετέχουν εθελοντικά. Εν ολίγοις, από την εμπορική εδραίωση του σταθμού εξαρτάται και η επιβίωση του.

Αν τα καταφέρει, θα εξασφαλιστεί τρόπον τινά και η συνέχεια της εφημερίδας, έστω στο διαδίκτυο. Και τότε, το όνειρο του Αντρέα, να μη στερήσει ποτέ στους συμπατριώτες του την ενημέρωση στα Ελληνικά, θα γίνει πραγματικότητα.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8514&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote