Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αποφασισμένος ο Καραμανλής για το ασφαλιστικό
Αποφασισμένος ο Καραμανλής για το ασφαλιστικό Εκτύπωση E-mail
28.11.07
Την απόφασή του να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις, αναμένεται να υπογραμμίσει, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως, ο Κ. Καραμανλής θα αποστείλει αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του για συνοχή και στήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αλλά και νέα πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι θα παρευρίσκονται στη συνεδρίαση, να συνδράμουν την προσπάθεια για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος.

Θα έχει προηγηθεί, αύριο Τετάρτη, ο τρίτος κύκλος διαλόγου για το ασφαλιστικό, με ατζέντα τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, την προστασία της μητρότητας, τις αναπηρικές συντάξεις και συνεπώς εκτιμάται ότι θα έχει αποκαλυφθεί η βεντάλια των βασικών κατευθύνσεων που ακολουθεί το υπουργείο Απασχόλησης.

Εντός των συνδικάτων, πάντως, η πρόσκληση Καραμανλή για διάλογο προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Αφενός γίνεται λόγος για μια θετική πρωτοβουλία, αφετέρου όμως αυτή χαρακτηρίζεται ως «εξόχως επικοινωνιακή, με στόχο η κυβέρνηση να δείξει ότι συνδιαλέγεται με τους φορείς όταν, με κυβερνητική ευθύνη, η εργατική πλευρά αποχώρησε από τον ασφαλιστικό διάλογο».

Ανάλογα «αντιφατικό» είναι το κλίμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλοι βουλευτές κάνουν λόγο για έλλειψη ξεκάθαρου σχεδίου και διάφανης ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και να εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις, και ζητούν πιο γενναίες πρωτοβουλίες. Αλλοι πάλι φοβούνται μήπως επαναληφθούν όσα συνέβησαν την περίοδο Γιαννίτση, και τάσσονται υπέρ της λήψης μέτρων με φειδώ.

Ο κ. Καραμανλής θα αξιοποιήσει τη συνεδρίαση για να επαναλάβει ρητώς ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και να θέσει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους. Κατά ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να προαναγγείλει και τη βούληση της κυβέρνησης για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου συνταξιοδότησης των βουλευτών, με προφανή στόχο να καταδείξει στην κοινή γνώμη ότι οι θυσίες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος θα ξεκινήσουν από το Κοινοβούλιο.

Σε παράλληλο επίπεδο, οι κ. Βασ. Μαγγίνας και Θεόδ. Ρουσόπουλος θα επιχειρήσουν, αν όχι να πέσουν, τουλάχιστον να μην οξυνθούν, έτι περαιτέρω, οι τόνοι της αντιπαράθεσης με μηχανικούς, ιατρούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων.

Παράλληλα με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει και την εξαγγελία της για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Επισήμως, το κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, η λήξη της εκκρεμότητας με τον εκλογικό νόμο σηματοδοτεί την ετοιμότητα, για κάποιους την αποφασιστικότητα, του πρωθυπουργού να προχωρήσει -αν απαιτηθεί- ακόμη και σε νέες εκλογές.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=850&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 28.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote