Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομπάμα και Μέρκελ απειλούν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία
Ομπάμα και Μέρκελ απειλούν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία Εκτύπωση E-mail
03.05.14

Νέα προειδοποίηση στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει η δράση των ενόπλων αυτονομιστικών ομάδων στην ανατολική Ουκρανία, διαφορετικά θα υπάρξουν νέες κυρώσεις, απηύθυναν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Λευκό Οίκο.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ μετά τις συνομιλίες τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναγνώρισε ότι η Μόσχα έχει συμφέροντα στην περιοχή, απείλησε ωστόσο ότι θα κινηθεί γρήγορα και θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν διαταράξει τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα στην Ουκρανία.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι το επόμενο βήμα θα αφορά κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας και ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε αυτές εάν η Ρωσία παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία.

Όπως είπε, θα υπάρχει έτοιμο ένα πακέτο μέτρων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη και την οικονομία της Ρωσίας, αλλά ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο τηρούν ενιαία στάση όσον αφορά το "κόστος" που πρέπει να επιβληθεί στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία ενώ η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε από την πλευρά της ότι οι πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα καταστούν αναπόφευκτες εάν δεν σταθεροποιηθεί η Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία με βαθιά ανησυχία και ζήτησε από τη Ρωσία να εργαστεί για να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που έχουν συλληφθεί από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Χαρακτήρισε μάλιστα "αισχρή" τη μεταχείριση των
παρατηρητών από τους αντάρτες.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, ούτε να υπαγορεύει την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις σε άλλες χώρες, παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο "ευπαθείς" σε τυχόν ρωσικά αντίποινα.

Υπενθύμισε όμως ότι ακόμη και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου συνεχιζόταν η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και χαρακτήρισε "μη ρεαλιστική" την ιδέα ότι θα κλείσουν οι κάνουλες των ρωσικών αγωγών που τροφοδοτούν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε επίσης την Μέρκελ για τις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματίας και την χαρακτήρισε "ισχυρό εταίρο" στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι" να επιβάλουμε κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας, είπε από την πλευρά της η καγκελάριος επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

Η Μέρκελ είπε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να συναντηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, εφόσον χρειαστεί. "Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που προετοιμάζουμε. Θα προχωρήσουμε στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων.

Υπογραμμίζω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κατ' ανάγκη αυτό που επιθυμούμε", επισήμανε.

Η Ρωσία είναι ένας μείζων εμπορικός εταίρος της ΕΕ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως ο επόμενος γύρος των κυρώσεων θα πλήξει τομείς ζωτικής σημασίας για τη ρωσική οικονομία, όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Η 25η Μαΐου δεν είναι καθόλου μακριά», υπενθύμισε η Μέρκελ. «Αν δεν καταστεί δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, (η επιβολή) περαιτέρω κυρώσεων θα είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε η ίδια.

Αν και δεν διευκρίνισε σε ποιους τομείς θα στραφούν οι κυρώσεις, ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε ορισμένες διαστάσεις των σχεδιασμών των δύο πλευρών. «Η ιδέα ότι θα κλείσει εντελώς η στρόφιγγα για όλες τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου είναι μη ρεαλιστική, νομίζω», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά υπάρχει ένα φάσμα προσεγγίσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των όπλων, στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές πιστώσεις — σε όλους εκείνους τους τομείς που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι σημαντικό στο μεταξύ «να εξετάσουμε μεσοπρόθεσμα τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε μια ενεργειακή ένωση στην ΕΕ», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε πως χρειάζεται να μελετηθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες σε ορίζοντα 10ετίας έως 15ετίας.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8486&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote