Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανοίγει παράθυρο για νέο «κούρεμα»
Ανοίγει παράθυρο για νέο «κούρεμα» Εκτύπωση E-mail
27.04.14

«Παράθυρο» για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ανοίγει, μόλις λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και υποψήφιος σήμερα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας μάλιστα ότι «η Αθήνα βαδίζει στον σωστό δρόμο».

Την ίδια ώρα παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα» και απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

Σε συνέντευξή του στη Stuttgarter Zeitung, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός αναγνωρίζει ότι οι δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας, ιδιαίτερα δε στη χώρα μας, και δεσμεύεται ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής θα προσπαθήσει να υπάρχει για μελλοντικά προγράμματα μελέτη των κοινωνικών συνεπειών.

«Τα προγράμματα δείχνουν όμως τώρα και θετική επίδραση. Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ισπανία έχει λυθεί. Η Πορτογαλία βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο», δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι διαπραγματευόταν νυχθημερόν με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές αναφερόμενος στο πρώτο «κούρεμα» ύψους 100 δισ. ευρώ του 2012 που έπληξε τους ιδιώτες επενδυτές.

«Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, πάντως, σημαντικά στελέχη του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ υπογραμμίζουν ότι παρά τις δημοσιονομικές επιτυχίες δεν θα πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο σε μια χώρα που μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής, Πέτερ Ραμσάουερ, από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα, τάχθηκε -σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild- εναντίον ενδεχόμενου τρίτου πακέτου.

«Η πτωτική πορεία δεν έχει ακόμη σταματήσει, το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται. Τυχόν μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα έδινε ένα μοιραίο μήνυμα, θα ήταν σαν να λέγαμε συνεχίστε με τη διαφθορά, την τσαπατσουλιά, την τεμπελιά με γερμανικά χρήματα».

Η βοήθεια
Η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Γκεζίνε Λετς, από το κόμμα «Η Αριστερά», εξέφρασε την αντίθεσή της στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά για άλλους λόγους. «Τασσόμαστε κατά εάν αυτά τα χρήματα καταλήξουν στις τράπεζες και στους εκατομμυριούχους και όχι σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται».

Παρόμοια κριτική ασκήθηκε και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκίντερ Κριχμπάουμ. «Η τρόικα ωραιοποιεί την ελληνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα αυξάνεται το χρέος και ο ελληνικός προϋπολογισμός διατηρείται χάρη σε γερμανικά χρήματα. Αποκλείεται να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει κάποτε το χρέος της». Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημειώνει στη συνέντευξή του ότι έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στο τέλος του 2010 διότι δεν υπήρχαν εργαλεία στην άμυνα εναντίον της κρίσης.

«Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Γι' αυτό και δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος», επαναλαμβάνει και υπενθυμίζει ότι «ούτε το SPD του Μάρτιν Σουλτς έβαλε τίποτα τέτοιο στη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8465&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote