Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η τεχνολογία «τρέφει» τον αυτισμό Εκτύπωση E-mail
27.11.07
Για την εξήγηση της εμφάνισης του αυτισμού -στην πρώτη διετία ζωής- έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες που άλλες πηγάζουν από την αμιγώς ψυχιατρική προσέγγισή του και άλλες από την ιατρική.

Σύμφωνα με τις πρώτες που στην επιστημονική ορολογία αποκαλούνται «ψυχοδυναμικές» (σαν την γνωστή μας ψυχανάλυση), ο αυτισμός στα παιδιά προκαλείται από την υψηλή νοημοσύνη και το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους.

 «Τα συγκεκριμένα γονεϊκά χαρακτηριστικά λειτουργούν σαν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αντίληψη της επικοινωνίας του μωρού με τον έξω κόσμο», εξηγεί ο Γιάννης Κούρος, ψυχίατρος-παιδοψυχολόγος.

 Στο πρώτο στάδιο ζωής ο έξω κόσμος περιορίζεται στη μητέρα και τον πατέρα και -κατά τους ειδικούς- το νήπιο διακόπτει την επικοινωνία με το περιβάλλον του, προσπαθώντας να αμυνθεί στο ακαταλαβίστικο και ταυτόχρονα πολύπλοκο μήνυμα που λαμβάνει από τους γονείς του. 

Στους μέχρι πρόσφατα «συνήθεις υπόπτους» που ενοχοποιούνταν για την εκδήλωση του αυτισμού έρχεται να προστεθεί και η προηγμένη τεχνολογία, καθώς νέα έρευνα συνδέει τα κινητά τηλέφωνα και τις ασύρματες συνδέσεις με την αυξανόμενη επίπτωση της νόσου στον παιδικό πληθυσμό.

Το γεγονός πως πριν από τριάντα χρόνια τα κρούσματα αυτισμού ήταν ένα για κάθε 10.000 νήπια, ενώ τώρα τείνουν να γίνουν ένα στα 100, κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, που όπως ήταν αναμενόμενο έστρεψαν την προσοχή τους σε κάθε δυνατό πεδίο μελέτης. Της τεχνολογίας καθώς φαίνεται μη εξαιρουμένης, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον του δόκτορος George Carlo, ιδρυτή του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Δημόσια Διαχείριση, τόσο ώστε να ασχοληθεί με τη διερεύνηση του θέματος.

 Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην εφημερίδα «Sunday Express», η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά, οι ασύρματες συσκευές και οι υπολογιστές μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα κύτταρα.

 Κι αυτό γιατί τα εμποδίζει να αποβάλουν τα αποκαλούμενα «βαρέα μέταλλα», τα οποία ενδεχομένως ευθύνονται για την εμφάνιση του αυτισμού, αφού παρεμβαίνει στην ομαλή διανομή της ντοπαμίνης, ενός εκ των βασικών νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

 Ο δρ Carlo λοιπόν πραγματοποίησε τεστ σε μια ομάδα 23 αυτιστικών παιδιών, μειώνοντας την έκθεσή τους σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αυξάνοντας την αποτοξίνωσή τους από τα βαρέα μέταλλα (και μέσω συγκεκριμένης διατροφής), ενώ κατόπιν εξέδωσε τη μελέτη του σε πανεπιστημιακή εφημερίδα.

Τα παιδιά εμφάνισαν σημαντική βελτίωση και στις ικανότητες και τη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να μπορούν να επικοινωνούν στοιχειωδώς με τους γονείς τους, καθώς και να επανακτήσουν κάποιες κινητικές λειτουργίες.

Ο ίδιος ο δρ Carlo υποστηρίζει ότι «πρόκειται για την πρώτη μελέτη που μας επιτρέπει να συνδέσουμε τον αυτισμό με τα ραδιοκύματα» και συνεχίζει λέγοντας ότι μπορεί μεν η αύξηση της ασθένειας να απαιτεί πιο λεπτομερή διάγνωση, αλλά «χάρη στα τέσσερα εκατομμύρια κινητά που λειτουργούν ανά τον κόσμο έχουμε δημιουργήσει ένα απρόσμενο και χωρίς προηγούμενο ιστορικό ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

 Κάτι που προκαλεί μια θεμελιώδη ανωμαλία στα ζωντανά κύτταρα». Την άποψη του δόκτορος George Carlo υπερθεματίζει και ο Alasdair Philips, διευθυντής του ανεξάρτητου οργανισμού Powerwatch, ο οποίος ασχολείται με τις επιπτώσεις τόσο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όσο και των ραδιοκυμάτων στην ανθρώπινη υγεία.

 Ο Philips λοιπόν υποστηρίζει ότι στο μέλλον τα προβλήματα που θα οφείλονται σ’ αυτό το «ηλεκτρο-νέφος που μας περιτριγυρίζει» θα αποκτήσουν τη μορφή επιδημίας.   

Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=846&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 27.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote