Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
27.11.07

Νέα ένταση δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, μία βδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ότι ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και ότι "χώνουν τη μύτη τους" στις δικές της υποθέσεις. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούν για τα φαινόμενα σκληρής αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων του κ. Πούτιν, καθώς έχουν σημειωθεί συλλήψεις πολιτών και πολιτικών κατά το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ, ότι πιέζουν τον ΟΑΣΕ, ώστε να μην στείλει παρατηρητές στις εκλογές, με στόχο να αρχίσει προπαγάνδα που θα στοχεύει στο να πληγεί η εγκυρότητά τους. Πράγματι ο ΟΑΣΕ, ακύρωσε αποστολή 70 παρατηρητών του καταγγέλλοντας την "απουσία συνεργασίας" των ρωσικών αρχών στο θέμα αυτό.

Τις κατηγορίες περί ανάμιξής τους διαψεύδουν οι ΗΠΑ, που παραδέχονται ότι είχαν επαφές με τον ΟΑΣΕ, αλλά μόνο για να διευκρινίσουν ότι θα σεβαστούν όποια απόφαση και αν ελάμβανε ο διεθνής οργανισμός. Παραμένει όμως στη φυλακή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, αφού απορρίφθηκε αίτηση αποφυλάκισής του. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Κασπάροφ συνελήφθη το Σάββατο μαζί με πολλούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε διαδήλωση του κόμματος "Άλλη Ρωσία", κατά του πρόεδρου Πούτιν.

Την ίδια ώρα, ο 55χρονος Ρώσος πρόεδρος τοποθέτησε στην κορυφή ενός πολύ μεγάλου νέου κρατικού βιομηχανικού φορέα για τους εξοπλισμούς, τον έμπιστό του συνεργάτη Σεργκέι Σεμεζόφ. Στο εκλογικό τοπίο, το κόμμα του κ. Πούτιν "Ενωμένη Ρωσία" προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 60%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, μόνο το Κομμουνιστικό και το Εθνικιστικό κόμμα δείχνουν ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 7% των ψήφων και να μπουν στη Βουλή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της κάλεσε σήμερα Δευτέρα τη Μόσχα "να αποφύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως επιβλαβής για τη διεθνή φήμη της Ρωσίας". Η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι "ανησυχεί" για τις μαζικές διώξεις των αντιτιθέμενων στον Βλαντιμίρ.
 
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε "εξαιρετικά λυπημένος γιατί οι ρωσικές αρχές έκριναν αναγκαίο να καταφύγουν σε πράξεις τόσο βίαιες".
 
"Ανησυχώ βαθύτατα για την κράτηση πολλών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετείχαν σε ειρηνικές συγκεντρώσεις", αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπούς σε ανακοίνωσή του.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=844&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote