Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στα 3,38 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013
Στα 3,38 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 Εκτύπωση E-mail
15.04.14

Στα 3,38 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σύμφωνα με την καταγραφή των σχετικών στοιχείων απο την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στο σχετικό της δελτίο αναφέρεται ότι συνολικά το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης ήταν ελειμματικό κατά 3,8 δισ. ενώ η επίπτωση της υποστήριξης των Τραπεζών στο έλειμμα ήταν 19,2 δισ.

Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί και στη Eurostat, η οποία στις 23 Απριλίου αναμένεται να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις. Πέραν αυτών, απο το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρισυ στα 182 δισ. και το χρέος στα 318,7 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat καταγράφουν με διαφορετική μέθοδο τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος απ' ότι η τρόικα στο Μνημόνιο.  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρα, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (Μνημόνιο) είναι "υψηλότερο απο εκείνο που προέβλεπει ο προϋπολογισμός και συμβατό με τις αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα βάση του πώς το υπολογίζει η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ θα τα επεξεργαστεί η τρόικα και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις απο τη Eurostat. Μάλιστα, εως το τέλος Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καταθέσει το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018, όπου θα περιλαμβάνονται και οι τελικές εκτιμήσεις για το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και ο οργανικός νόμος που αφορά στη δημοσιονομική διαχείριση.

Εξάλλου, απώλειες 40 δισ. ευρώ υπήρξαν στο ΑΕΠ της χώρας την περίοδο 2010 - 2013, ενώ στο τέλος της περσινής χρονιάς, το δημόσιο χρέος «εκτινάχθηκε» στο 175,1% του ΑΕΠ ή στα 318,7 δισ. ευρώ.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8420&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >