Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Λούφα μέχρι να κοπάσει το πρώτο κύμα
Λούφα μέχρι να κοπάσει το πρώτο κύμα Εκτύπωση E-mail
27.11.07
Στην επικοινωνιακή διαχείριση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση, με βασικό στόχο να αποφεύγονται οι δηλώσεις που προκαλούν αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει και εγκατάλειψη του βασικού σχεδιασμού της.
Ετσι, μετά τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσαν την περασμένη βδομάδα οι δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο αρμόδιος υπουργός Β. Μαγγίνας προσπάθησε χθες να χαμηλώσει τους τόνους και να καθησυχάσει κάπως τους ασφαλισμένους, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν «ήπιες» αλλαγές.

Η κυβέρνηση θέλει να φτάσει έτσι ώς την πανελλαδική απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, με στόχο να «εκτονωθούν» με αυτήν οι αντιδράσεις σ' αυτή τη φάση.

Στο βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

* Η ενοποίηση των Ταμείων οπωσδήποτε και σ' αυτό δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, υπολογίζοντας και στο γεγονός ότι το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται να αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από την κοινή γνώμη στις δημοσκοπήσεις.

* Η αφαίρεση ενός ποσοστού από τα αποθεματικά «ευγενών» ταμείων, υπολογίζοντας ότι η αντίδραση των ασφαλισμένων τους στο τέλος θα καμφθεί, με αντιπαροχή ηπιότερες από τις αναμενόμενες ρυθμίσεις σε άλλα θέματα (όρια ηλικίας, υπολογισμός συντάξεων κ.ά.).

* Η αύξηση των ορίων ηλικίας στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση θεωρεί «προκλητικές», δηλαδή όπου προβλέπεται συνταξιοδότηση κάτω από τα «γενικά όρια ηλικίας». Αλλωστε, αυτά ακριβώς αφορά η διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός Απασχόλησης ότι δεν θα θιγούν, γεγονός, όμως, που παραπέμπει σε σημαντική επιμήκυνση του εργασιακού βίου για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν μέχρι τώρα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

«Ντουφεκιές στον αέρα»

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού «μετρηθεί» το σύνολο των αντιδράσεων και το πιθανό πολιτικό κόστος.

Σημαντική αντίδραση από το εσωτερικό της Ν.Δ. η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει, καθώς οι μέχρι τώρα δηλώσεις «αντιφρονούντων» βουλευτών θεωρούνται «τουφεκιές στο αέρα» και δεν οδηγούν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου.

Ενδεικτικά, ο Γιάννης Μανώλης επανέλαβε τη δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα αν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και αν αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Είναι, όμως, πολύ πιθανό τίποτα από τα δύο να μη γίνει σ' αυτή τη φάση, ή η όποια αλλαγή να μην αφορά το ΙΚΑ, οπότε στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο κ. Μανώλης δεν θα έχει πρόβλημα.

Την πρώτη του εμφάνιση μετα τις εκλογές πραγματοποίησε ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, ζητώντας να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, θεωρείται ότι απέβλεπαν μόνο στην τηλεοπτική προβολή του παρά συνιστούσε «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση.

Γενικού περιεχομένου ήταν η δήλωση που έκανε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος επισήμανε μεν την ανάγκη να γίνουν τώρα αλλαγές για να μην αντιμετωπιστούν μεγάλα προβλήματα σε 15-20 χρόνια, αλλά επανέλαβε ότι ο διάλογος είναι ανοικτός και η κυβέρνηση «ακούει προτάσεις».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=842&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote