Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κλίντον vs Μπους... ξανά
Κλίντον vs Μπους... ξανά Εκτύπωση E-mail
13.04.14

Σε έναν χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να κινούνται για τα καλά σε ρυθμούς προεκλογικής εκστρατείας και ήδη η ονοματολογία για τους υποψηφίους της μίας και της άλλης πλευράς έχει αρχίσει.

Από τις έντονες φήμες που κυκλοφορούν διαφαίνεται για ακόμα μία φορά μια «μάχη δυναστειών», στις οποίες οι Αμερικανοί -και όχι μόνο- έχουν δείξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι έχουν εμμονή. Οι οικογένειες Κλίντον και Μπους φαίνεται ότι επιστρέφουν στη διεκδίκηση της εξουσίας των ΗΠΑ με τον αδερφό του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Τζεμπ, να εξετάζει την υποψηφιότητά του από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, απέναντι σε μια πιθανή υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για τους Δημοκρατικούς. Εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν οι Αμερικανοί δεν θα επιστρέψουν μόνο στην εποχή των δυναστειών αλλά, αντίθετα με την τάση στην Ευρώπη που φέρνει στο προσκήνιο ολοένα και νεαρότερους ηγέτες, θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο... γηραιούς υποψηφίους.

Σε μεγάλη ηλικία
Οι δυο τους εκτός από το «βαρύ» όνομα μοιράζονται και τη μεγάλη ηλικία: το 2016 ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, θα είναι 63 ετών και ακόμα μεγαλύτερη, 68 ετών, θα είναι η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κλίντον!

«Αν θέσω υποψηφιότητα, θα είμαι ένας περήφανος αδελφός του Τζορτζ Μπους (του νεότερου) και ένας περήφανος γιος του Τζορτζ Μπους», είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια ο Τζεμπ για να επανέλθει αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι θα αποφασίσει σχετικά μέχρι το τέλος του 2014 για το αν θα γίνει το τρίτο μέλος της οικογένειάς του που θα διεκδικήσει ή και θα καθίσει στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Βέβαια τα χαρτιά της δεν έχει ανοίξει ούτε η Χίλαρι Κλίντον, για την οποία ακούγεται εδώ και χρόνια ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη διεκδίκηση της προεδρίας -μετά την ήττα της από τον Μπαράκ Ομπάμα στην κούρσα για το χρίσμα- και οι προεδρικές βλέψεις της οποίας είχαν φανεί από την εποχή που ήταν πρώτη κυρία.
Κλίντον vs Μπους... ξανά

ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ
Ψάχνει μια δεύτερη ευκαιρία για να βγει από τη σκιά του Μπιλ

Οι προεδρικές βλέψεις της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ έγιναν επισήμως γνωστές το 2007 όταν έβαλε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και τελικά ηττήθηκε με μικρή διαφορά από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Τα πρωτοσέλιδα τότε έγραφαν για μια μάχη απέναντι στην «επίδοξη πρώτη γυναίκα πρόεδρο» απέναντι στον «επίδοξο πρώτο μαύρο πρόεδρο» των ΗΠΑ και η ίδια είχε φτάσει πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ωστόσο κάποιοι υποστήριζαν ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην γερουσιαστής Νέας Υόρκης έβλεπε τον προεδρικό θώκο από πολύ παλιότερα, από την εποχή του σκανδάλου Λεβίνσκι το 1998 και ότι οι πολιτικές της φιλοδοξίες ήταν ο λόγος που δεν είχε πάρει διαζύγιο από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
Κλίντον vs Μπους... ξανά

Πρώτη Κυρία
Επικριτές κατηγορούσαν τότε την Κλίντον (στα χαρτιά διατηρεί το πατρικό της επίθετο «Ρόνταμ») χρησιμοποιεί τον σύζυγό της για να κρατηθεί στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής πολιτικής, κάποιες γυναίκες την επαινούσαν για το θάρρος και τη δύναμή της, ενώ άλλες τη θεωρούσαν θύμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του συζύγου της.

Κριτική είχε δεχθεί και για τον γενικότερο ρόλο της ως πρώτης κυρίας (1993 έως 2001), αφού συμμετείχε τόσο ενεργά στα πολιτικά ζητήματα που αρκετοί αναφέρονταν στους Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον ως... «συμπροέδρους»!
Κλίντον vs Μπους... ξανά

Το πρώτο πολιτικό πόστο για την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ ήρθε το 2001 όταν εξελέγη γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ κατάφερε να επανεκλεγεί τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το 2009, με τη δημοτικότητά της να ανέρχεται σε 65%, διορίστηκε από τον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο Ομπάμα στη θέση της υπουργού Εξωτερικών, μια θέση την οποία αντιμετώπισε στην αρχή με δυσπιστία αλλά τελικά έκανε δεκτή ως μία «δύσκολη και συναρπαστική περιπέτεια».

Η μεγαλύτερη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της θητείας της στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν το ξέσπασμα το 2010 της Αραβικής Ανοιξης, ενώ ακολούθησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έναν χρόνο αργότερα.

Οπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters, η 66χρονη Κλίντον θα είναι το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016 εάν αποφασίσει να κατέβει στην κούρσα.

«Και το σκέφτομαι, αλλά θα συνεχίσω να το σκέφτομαι για λίγο ακόμα», είχε απαντήσει πριν από μερικές ημέρες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου προσθέτοντας ότι «προφανώς κολακεύομαι και είναι μεγάλη μου τιμή να με ρωτούν και να με ενθαρρύνουν».

Πριν από μερικούς μήνες και χωρίς να έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ είχε λάβει την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου επενδυτή και χορηγού των Δημοκρατικών, Τζορτζ Σόρος, μια κίνηση που θεωρήθηκε μέρος της προσπάθειας των υποστηρικτών της Κλίντον να αποτρέψουν πιθανούς αντιπάλους της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Στο πλευρό της είναι φυσικά και η 34χρονη κόρη της Τσέλσι, η οποία δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών της και να συνεχίσει τη «δυναστεία Κλίντον».

ΤΖΕΜΠ ΜΠΟΥΣ
Ο μετριοπαθής της οικογένειας θέλει να... τριτώσει το κακό

Ελλείψει άλλων ονομάτων ο 61χρονος αδερφός του Τζορτζ Μπους του νεότερου και γιος του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό δυνατό «χαρτί» που έχουν στα χέρια τους οι Ρεπουμπλικάνοι για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κλίντον το 2016. Το «βαρύ» όνομά του και η προϋπηρεσία του ως κυβερνήτη της Φλόριντα επί δύο θητείες (1999 έως 2007) είναι αρκετά για να φαντάζει φαβορί ο Τζεμπ Μπους (το «Τζεμπ» προκύπτει από τα αρχικά του πλήρους ονόματός του Τζον Ελις Μπους).

Βέβαια από την αρχή της πρώτης θητείας του ως ο 43ος κυβερνήτης της Φλόριντα, ο «βενιαμίν» της οικογένειας Μπους ενεπλάκη στο περίφημο σκάνδαλο με τα ψηφοδέλτια που στέρησε το 2000 από τον Δημοκρατικό Αλ Γκορ την προεδρία και τη χάρισε στον αδερφό του Τζορτζ Μπους. Με διαφορά στήθους οι δύο υποψήφιοι μονομαχούσαν για τον προεδρικό θώκο και η πολιτεία της Φλόριντα ήταν αυτή που θα καθόριζε το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλο που τα ΜΜΕ (με πρώτο το Fox News όπου κεντρικός παρουσιαστής ήταν... ο ξάδερφος, Τζον Ελις Μπους!) βιάστηκαν να ανακηρύξουν νικητή τον Μπους, η επανακαταμέτρηση που έγινε έδινε προβάδισμα στον Γκορ, κάτι που ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το τελευταίο μάλιστα αποφάσισε να δώσει τη νίκη στον Μπους... λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για επανακαταμετρήσεις! Φυσικά ο αδερφός του νεοκλεγέντος προέδρου ήταν από τα πρόσωπα τα οποία είχαν τότε μπει στο στόχαστρο για τις ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν στην εκλογική διαδικασία. Πάντως ο Μπους είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κυβερνήτες στην ιστορία των ΗΠΑ και φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη να συνεχίσει την οικογενειακή «παράδοση» και να διεκδικήσει και την προεδρία. «Θέλω να το σκεφτώ την κατάλληλη στιγμή», απάντησε σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος λέγοντας ότι θα αποκαλύψει τις προθέσεις του μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Λάτιν» παρελθόν
Πρόσφατα ο Τζεμπ Μπους προκάλεσε αίσθηση με τη χαλαρή προσέγγισή του για την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική που είναι βέβαια αντίθετη με τις απόψεις της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών, αλλά ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη δεδομένης της προϋπηρεσίας του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και της μεξικανικής καταγωγής της συζύγου του Κολούμπα. Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ λέγοντας μάλιστα ότι «η παράνομη μετανάστευση είναι συχνά μια πράξη αγάπης» εξηγώντας ότι οι παράνομοι μετανάστες φτάνουν στις ΗΠΑ επειδή δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους.

Πατέρας τριών παιδιών, ο Τζεμπ Μπους, πριν μπει στην πολιτική, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τον χώρο των επιχειρήσεων, κυρίως στον τραπεζικό και στον τομέα των ακινήτων, και έχει εργαστεί στο Τέξας, στο Μαϊάμι αλλά και στο Καράκας της Βενεζουέλας, ενώ τη Μεξικανή σύζυγό του τη γνώριζε στη διάρκεια ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών στο Λεόν του Μεξικού.
 
ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8409&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote