Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σήμα από Μέρκελ για νέα διευθέτηση του χρέους
Σήμα από Μέρκελ για νέα διευθέτηση του χρέους Εκτύπωση E-mail
12.04.14

Η Ελλάδα τα κατάφερε χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων της, όπως η Γερμανία, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε, είπε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διευθέτησης του χρέους, λέγοντας ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει από το φθινόπωρο.
    Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, ενώ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Τα κυριότερα σημεία που έθιξε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου ήταν τα εξής:

    Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δείχνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέλλον της χώρας
    Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους και δεν χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα
    Η προσπάθεια συνεχίζεται και επικεντρώνεται στη διατήρηση των πλεονασμάτων, την ενίσχυση της ρευστότητας και την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης για να καταπολεμηθεί η ανεργία
    Η Γερμανία έχει δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, τόνισε ωστόσο ότι η Γερμανία παραμένει στο πλευρό της.

Τα κυρότερα σημεία των δηλώσεών της ήταν τα εξής:

        
    Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές δείχνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα είναι πιο αυτόνομη. Συνεχίστε σε αυτή την κατεύθυνση.
    Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, δεν τελειώνουν οι δυσκολίες, αλλά είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
    Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της για το επενδυτικό ταμείο.
    Με την επικύρωση του πλεονάσματος, θα αρχίσουμε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το φθινόπωρο θα έχουμε μια σφαιρική εικόνα και θα το συζητήσουμε.

Αλλαγή κλίματος

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουγός, απευθυνόμενος στην καγκελάριο, είπε ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την πρώτη μου επίσκεψη στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012 και από την δική σας επίσκεψη τον Οκτώβριο του 2012».

» Είχα πει τότε ότι οι Έλληνες έχουν την ικανότητα και την δύναμη να τα καταφέρουν. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων τώρα είμαστε σε διαφορετική μοίρα. Σήμερα είναι καινούργια μέρα, η Ελλάδα τα κατάφερε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, αλλά οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιστροφή στον κόσμο που πληγώθηκε περισσότερο ενός κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Εκοφιν και η έξοδος στις αγορές -είναι ξεκάθαρο και το γνωρίζει καλά η καγκελάριος - οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα.

Οπως είπε ο κ.Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το πενταετές ομόλογο ήταν επιτυχημένη τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσο και με το επιτόκιο και με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, που «δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας».

Κύριο μέλημα και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τώρα να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα, ώστε να δοθούν καινουριες ανάσες στην οικονομία και να αποκατασταθούν οι αδικίες και κυρίως η ανεργία, πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς.

«Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους και δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι συζήτησε με την καγκελάριο το κρίσιμο το ζήτημα της ρευστότητας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους την αμφισβήτησαν» υπογράμμισε.

Κλείνοντας ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για την επίσκεψή της στην Αθήνα και για την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού που φάνηκε και με τον μεγάλο αριθμό τουριστών στην χώρα μας την περασμένη χρονιά.

«Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε»

H επιτυχής επιστροφή στις αγορές ομολόγων δείχνει ότι υπάρχει ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα, είπε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι τώρα πιο αυτόνομη. «Συγχαρητήρια τα καταφέρατε», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην γενικότερη πρόοδο της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε δε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξετάσουν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες και ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά, υπάρχουν πειστήρια ότι η προσπάθεια αποδίδει. Ξέρω ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομία στην Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της. Οι νέοι άνθρωποι που συνάντησα σήμερα ζήτησαν μικρότερη γραφειοκρατία και υποστήριξη στον χώρο της εσωτερικής αγοράς.

» Η πολιτική της κυβέρνησης που ζήτησε θυσίες από τον λαό ήταν δύσκολος δρόμος και για την ίδια κυβέρνηση. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις.

Είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πλεονάσματος και τους επόμενους μήνες να μπούμε στην συζήτηση για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Για το πρόβλημα της ρευστότητας η Γερμανία έχει διάθεση να βοηθήσει. Γι' αυτό και το επενδυτικό ταμείο έχει αρχίσει και κινείται. Η υπόσχεση που έχουμε δώσει είναι ότι θα το υλοποιήσουμε.

Επίσης θα βοηθήσουμε στον τομέα των νοσοκομείων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε η καγκελάριος.

Η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα που υπάρχει ολοκληρώνεται το 2014 και πρέπει να δούμε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η συζήτηση αυτή γίνεται όμως μέσα σε μία εντελώς νέα κατάσταση. Το Φθινόπωρο θα έχουμε σφαιρική εικόνα και θα συζητήσουμε. Το τί ακριβώς θα γίνει θα το αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών».

Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες απ' ότι προβλήματα, επεσήμανε ακόμη η Αγκελα Μέρκελ. Δεν τελειώνουν οι δυσκολίες της χώρας, αλλά η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, συμπλήρωσε.

Δεν σκέφτομαι τις εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο στις αγορές και αν αυτή η κίνηση συνδέεται με τις ευρωεκλογές, ο κ. Σαμαράς ανέφερε τα εξής:

«Σε ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα δεν σκέφτομαι τις εκλογές, την Ελλάδα σκέφτομαι. Κοιτάζω μακριά και βλέπω ότι ανοίγεται ο δρόμος για μακροχρόνια ανάπτυξη μέσα από μια κατεύθυνση εξόδου από την κρίση. Αυτή η κυβέρνηση ξέρουμε πού πάμε, ξέρουμε πώς πάμε και ξέρουμε πώς θα φτάσουμε εκεί που πάμε. Είμαι αισιόδοξος αλλά βλέπω και ρεαλιστικά την πραγματικότητα και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που πάμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος δανεισμού ο κ. Σαμαράς ανέφερε:

«Ο λόγος για τον οποίο μπήκαμε στα μνημόνια ήταν ότι δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε. Τώρα η παγκόσμια αγορά ψήφισε Ελλάδα. Η συνολική πτώση των επιτοκίων που γευόμαστε τις τελευταίες ημέρες δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν πιο φθηνό χρήμα. Δίνει και την δυνατότητα στην Ελλάδα να ζητήσει φθηνό χρήμα. Μελλοντικά το επιτόκιο θα πέσει κι άλλο. Εκτός από την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονική κατάσταση υπάρχει το θέμα του κόστους. Η επιχειρηματολογία ότι δανειζόμαστε ακριβά δεν λαμβάνει υπόψη ότι η χώρα απελευθερώθηκε από τα δεσμά αλλά και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των τραπεζών που μπορούν να δανείζονται πιο φθηνά».

«Συνεχίστε σ' αυτή την κατεύθυνση»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι "χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Κάνουμε ένα βήμα προς την ομαλότητα. Παρά τις δυσκολίες μπαίνουμε σε μία ζώνη που μπορούμε να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα πέρα από τα επιτόκια. Τώρα και οι τράπεζες θα στέκονται καλύτερα στα πόδια τους και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στραφούν σε διεθνή δανεισμό. Συγχαρητήρια. Συνεχίστε σ' αυτή την κατεύθυνση».

Η καγκελάριος Μέρκελ ρωτήθηκε επίσης σχετικά με το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων αλλά και για το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και είπε τα εξής:

«Ηταν ντε φακτο ήταν ένας ακανθώδης δρόμος με θυσίες. Μπορέσατε να τον περάσατε γιατί υπήρξε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και θα συνεχίσει να υπάρχει. Ολα τα μέτρα που πάρθηκαν, οδήγησαν στο να έχετε μια καλύτερη οικονομία. Η επίτευξη του πλεονάσματος δεν λέει τίποτα στον άνεργο. Ξέρουμε όμως από τη δική μας εμπειρία της Ανατολικής Γερμανίας, ότι καταρχάς πρέπει να δημιουργούμε καλές δομές, να προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις, ώστε μετά να μπορέσουμε στη συνέχεια να δρέψουμε τους καρπούς».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8403&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote