Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα
Έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
04.04.14

Πολύ κοντά στην επάνοδό της στις αγορές βρίσκεται η Ελλάδα. Αν και από την κυβέρνηση κανείς δεν μιλάει για το θέμα αυτό, η φημολογία στην αγορά έχουν «φουντώσει» τις τελευταίες ημέρες και ώρες ότι η νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου βρίσκεται προ των πυλών.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: "Εξετάζουμε το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, αλλά δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια όχι μόνο γύρισε σελίδα, αλλά άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα με εμπιστοσύνη και τα spread έχουν γυρίσει σε προ κρίσης επίπεδα".

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες μέσω του Reuters ότι «τώρα είναι η στιγμή – μετά από όλες τις θετικές ειδήσεις που είχαμε – να βγούμε στις αγορές». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η νέα έκδοση αναμένεται να έχει 5ετη διάρκεια (αν και υπάρχουν σκέψεις η διάρκεια να είναι 3ετης), ενώ το ποσό που σκοπεύει να αντλήσει το Δημόσιο θα είναι 2 δισ ευρώ. Κατά κάποιες εκτιμήσεις, μάλιστα, μπορεί το τελικό ύψος του δανεισμού να είναι και υψηλότερο.

Το κρίσιμο στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα ομόλογα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 5,5%, αλλά υπάρχουν και πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Οι Financial Times αναφέρουν ότι μπορεί το επιτόκιο να διαμορφωθεί ακόμα και στο 4,5%, ενώ η Morgan Stanley σε έκθεσή της υποστηρίζει πως εάν η νέα έκδοση είναι 5ετους διάρκειας το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 5,3% και εάν η διάρκεια είναι 3ετης τότε το επιτόκιο μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και στο 4,2%.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγων που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά είναι στο 6,1% και η διαφορά απόδοσης (spread) από το αντίστοιχο γερμανικό είναι στις 451 μονάδες βάσης.

Πάντως, η φημολογία ότι η νέα έκδοση θα πραγματοποιηθεί άμεσα εντάθηκε μετά από δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ότι για τα νέα ομόλογα έχουν επιλεγεί ως ανάδοχοι οι τράπεζες η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs. Ωστόσο, της έκδοσης θα πρέπει να προηγηθεί η ανακοίνωση της έκθεσης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's για την ελληνική οικονομία. Στην κυβέρνηση αναμένουν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Το κατά πόσο θα επαληθευτούν οι προσδοκίες αυτές, θα γίνει γνωστό αύριο που είναι προγραμματισμένο να γίνει η ανακοίνωση της σχετικής έκθεσης.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8390&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων