Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Παπούλιας: «Τα Σκόπια θα πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία της Αχρίδας» Εκτύπωση E-mail
26.11.07

Τα Σκόπια θα πρέπει να σεβαστούν απολύτως τη Συμφωνία της Αχρίδας, απαραίτητης για να εξασφαλιστεί η τήρηση των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων του πολυπληθούς αλβανικού στοιχείου.Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε σήμερα.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε σήμερα.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά από διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ όπως είναι και η υποχρέωση των δύο χωρών από την ενδιάμεση συμφωνία». Πρόσθεσε «ότι τα Σκόπια πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος τους προς την ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, επιβάλλει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή».

Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι προσβλέπει στην ενθάρρυνση των προσπαθειών των εμπλεκομένων πλευρών για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση μέσω διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε να επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες και ρεαλιστικές φωνές.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε επίσης ότι καθοριστική σημασία για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις διαδραματίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, προσθέτοντας ότι «σημειώνουμε πάντοτε με ικανοποίηση τις ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων της μειονότητας. Ταυτόχρονα, όμως, «προσβλέπουμε και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, που αποτελούν και κριτήριο για την προσέγγιση των ευρωπαϊκών προτύπων. Αυτό ισχύει ιδίως για την εκπαίδευση στα δημόσια μειονοτικά σχολεία, τα σχολικά εγχειρίδια, την ελληνική γλώσσα, την προστασία και άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων και τη συμμετοχή των ελλήνων μειονοτικών στη δημόσια διοίκηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι υπήρξε και ο ίδιος μετανάστης και πρόσθεσε ότι, όπως πληγώνεται όταν βλέπει άδικη ξενοφοβική συμπεριφορά απέναντι σε Έλληνες στο εξωτερικό, έτσι πληγώνεται αν συμβεί και λησμονιέται στην Ελλάδα ότι οι πατέρες μας μετανάστες υπήρξαν θύματα ξενοφοβίας ή μεροληπτικής συμπεριφοράς.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=839&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 26.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote