Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τα κλειδιά του Παρισιού στην πρώην «ερωμένη» του Ολάντ, Α. Ινταλγκό
Τα κλειδιά του Παρισιού στην πρώην «ερωμένη» του Ολάντ, Α. Ινταλγκό Εκτύπωση E-mail
01.04.14

Είναι προφανώς η μόνη εκ των σοσιαλιστών που δικαιούται να πανηγυρίζει την επομένη του βαρύτατου πλήγματος που υπέστη η παράταξή της στις δημοτικές. Η ισπανικής καταγωγής Αν Ινταλγκό, μια εκ των φημολογούμενων ερωμένων του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται δήμαρχος στο Παρίσι, μετά το χθεσινό β' γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών.

Η 54χρονη Αν Ινταλγκό εξασφάλισε με άνεση την νίκη στην γαλλική πρωτεύουσα, κερδίζοντας με 54,5% την κεντροδεξιά αντίπαλό της,την 40χρονη Ναταλί Κ. Μορζέ (45,5%), που φαινόταν να έχει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, αλλά δεν κατάφερε να επικρατήσει σε βασικά διαμερίσματα τα οποία ήταν κλειδί για την νίκη.

Η Ινταλγκό «έσωσε την παρτίδα» για τους σοσιαλιστές που υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, αφού είδαν περί τις 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων να περνούν στα χέρια αντιπάλων και δεν θα άντεχαν να χάσουν και το Παρίσι, το οποίο ψηφίζει αριστερά εδώ και 13 χρόνια.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει δήμαρχος του Παρισιού. Γνωρίζω περί ποίας πρόκλησης πρόκειται…Θα είμαι δήμαρχος όλων των Παριζιάνων, ανδρών και γυναικών, δίχως εξαίρεση» δήλωσε περιχαρής η σοσιαλίστρια, κάνοντας λόγο για «σπουδαία νίκη» πριν ακόμη βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

Η Ινταλγκό, που έχει γεννηθεί στην Καταλονία της Ισπανίας, έχει τη φήμη συναινετικής και σκληρά εργαζόμενης πολιτικού, ενώ θεωρείται ασφαλή επιλογή για την γαλλική πρωτεύουσα και περιγράφεται από τους φίλους της ως «ειλικρινής, σοβαρή και μετριοπαθής».

Η 54χρονη παραλαμβάνει τα κλειδιά της πόλης, από τον σοσιαλιστή προκάτοχό της, Μπερτράν Ντελανοέ, που κρατά τα ηνία της γαλλικής πρωτεύουσας εδώ και 12 χρόνια. Γίνεται έτσι μέλος ενός μικρού «κλαμπ» γυναικών-επικεφαλής μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Η φημολογούμενη σχέση και το...παιδί με τον Ολάντ

Η Ινταλγκό υπήρξε μια από τις γυναίκες που φερόταν να έχει σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο. Από το 2002 μάλιστα είχε κυκλοφορήσει-κυρίως σε ιντερνετικά φόρουμ και μπλογκ- η φήμη ότι περίμενε και παιδί από τον Φρανσουά Ολάντ. Τα ροζ σενάρια φούντωσαν ξανά κατά την διάρκεια των περιφερειακών εκλογών του 2004, ενώ η σοσιαλίστρια φέρεται να είχε δεχθεί «τα πυρά» της ζήλιας, της πρώην συντρόφου του Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο, το 2012, ο Ολάντ είχε απονείμει στην Ινταλγκό το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και λίγο αργότερα οι φήμες για την σχέση τους επανήλθαν μέσω twitter. Τότε η πολιτικός κινήθηκε νομικά κατά της αμερικανικής εταιρείας με την ελπίδα να δώσει τέλος στην ατελείωτη σεναριολογία, ενώ η ίδια είχε δηλώσει ότι ως ανερχόμενη γυναίκα πολιτικός πρέπει να μάθει να «θωρακίζεται» απέναντι σε τέτοιες απρέπειες.

Ανασχηματισμός
Οι Σοσιαλιστές υπέστησαν βαρύ πλήγμα στις δημοτικές κυρίως εξαιτίας των επιδόσεων της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας.

Το κεντροδεξιό UMP επικράτησε σε αρκετές πόλεις-κλειδιά όπως η Τουλούζη και η Λιμόζ, ενώ το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λε Πεν που είχε καταφέρει να εκλέξει δήμαρχο από τον πρώτο κιόλας γύρο, έθεσε υπό τον έλεγχό του περί τις 15 πόλεις εκ των οποίων οι 11 είναι άνω των 9.000 κατοίκων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό- η καρέκλα του οποίου «τρίζει»- παραδέχθηκε ότι η ετυμηγορία της κάλπης ήταν «μια ήττα για την κυβέρνηση και την (σοσιαλιστική) πλειοψηφία».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο…Ο πρόεδρος θα αντλήσει τα συμπεράσματα και θα το κάνει προς όφελος της Γαλλίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στον επικείμενο ανασχηματισμό στον οποίο αναμένεται να προχωρήσει ο Ολάντ που πρόκειται να απευθυνθεί- πιθανώς με τηλεοπτικό διάγγελμα- στον γαλλικό λαό.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8383&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote