Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Απ-ασφαλιστική βόμβα στην αυλή του Μαξίμου Εκτύπωση E-mail
26.11.07
Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η κυβερνητική πρόταση για την «άλωση» των αποθεματικών και περιουσιών των Ταμείων που διατύπωσε την περασμένη Δευτέρα στα μέλη της ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας, με τις ευλογίες του Μαξίμου.

Κι αυτό, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες της «Η»- νομικοί κύκλοι προειδοποίησαν (εκ των υστέρων) για ακύρωση της όποιας νομοθεσίας από μετέπειτα προσφυγές και αγωγές από τους θιγόμενους - Ταμεία ή ακόμη και ιδιώτες. 

 Παράλληλα αποκαλύπτεται πως την ώρα που οι τελευταίες «πινελιές» της επέλασης στα υγιή Ταμεία έπεφταν στον κυβερνητικό καμβά, ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα δεν έκανε αποδεκτές προτάσεις κορυφαίων υπουργών για άλλη δέσμη προτάσεων για το Ασφαλιστικό-ανάμεσά τους και πρόταση για κίνηση καλής θέλησης των βουλευτών της ΝΔ και υπουργών σχετικά με τις συντάξεις που ήδη έχουν θεμελιώσει... 

 Αιχμές με νόημα

Την πρόταση διατύπωνε προχτές από το βήμα της Βουλής ο Γ.Μανώλης για να προκαλέσει την παρέμβαση του προεδρείου- «μη μιλάτε επί παντός του επιστητού» φώναζε ο προεδρεύων Γ. Σούρλας.

 Αλλά ήταν πλέον αργά. Η κοινή γνώμη το ίδιο βράδυ μάθαινε από τηλεοράσεως τα των βουλευτικών συντάξεων που απολαμβάνουν ή θα απολαμβάνουν συντόμως ακόμη και οι πρωτεργάτες των μέτρων. Το ηθικό πλεονέκτημα της πρότασης αυτής είχε χαθεί ανεπιστρεπτί... Ομως η ριζική αντίθεση του «μετεκλογικού αντάρτη» της ΝΔ Γ. Μανώλη -που δηλώνει ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ρυθμίσεις εκτός προεκλογικών δεσμεύσεων θα πάει σπίτι του- είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Σε κυβέρνηση και κόμμα τα τελευταία 24ωρα το κλίμα βαραίνει δραματικά. Ο υπουργός Απασχόλησης μοιάζει απελπιστικά μόνος και μόνο ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε με περισσή σιγουριά να στηρίξει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό - πριν αναδιπλωθεί την περασμένη Πέμπτη, κάνοντας λόγο για ήπιες παρεμβάσεις.

 Στο μεταξύ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, φρόντιζε να ρίξει το «καρφί» του. Οταν ρωτήθηκε σχετικά είπε πως «ορισμένες φορές την πατάς από τους συναδέλφους σου», ενώ προκαλεί εντύπωση ότι έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για τους χειρισμούς Ρουσόπουλου.

 Ενας άλλος «ενοχλητικός» βουλευτής, ο Θαν. Γιαννόπουλος, δήλωνε ότι «δεν πρέπει τα υγιή ταμεία να πληρώσουν για τα ελλείμματα», χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις για το Ασφαλιστικό ως «σπασμωδικές».

 Ο Μ. Εβερτ, που δήλωνε μεσοβδόμαδα «δεν ξέρω τι λέει ο Β. Μαγγίνας, σημασία έχει τι λέει ο πρωθυπουργός», ζήτησε να ξαναρχίσει ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη. 

 Ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος -αλλά και πολλοί συνάδελφοί του- δήλωναν «περιμένετε να ακούσουμε τις επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης», εκφράζοντας φόβους για την πρώτη δέσμη μέτρων του κ. Μαγγίνα.

Άλλοι πάλι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι.  Επιφυλάξεις για τους χειρισμούς και τις προτεραιότητες φέρεται ότι διατύπωσε και υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης. Βουλευτής της ΝΔ έλεγε ότι την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου κατατέθηκαν σκέψεις για προώθηση προγράμματος που να έχουν ισχύ από το 2035 και μετά. 

 Ο πρωθυπουργός όμως απέρριψε τη λογική αυτή και ζήτησε μέτρα άμεσης δράσης... Ακόμα και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Alter, «διόρθωνε» τον κ. Ρουσόπουλο για τις δηλώσεις του περί δημοσιογράφων και έκανε «μπάι πας» στον κυβερνητικό σχεδιασμό, θεωρώντας υποχρέωση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα ώριμα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

 Η μοναξιά του υπουργούΟρισμένοι θεωρούν καταστροφικό τον επικοινωνιακό χειρισμό του ανοίγματος του Ασφαλιστικού, στις αρχές της εβδομάδας. Κυρίως οι ενστάσεις αφορούν τη... μοναξιά του υπουργού Απασχόλησης, αλλά και τον τρόπο που διατύπωσε τις προτάσεις του «εν κλειστώ» προς την ΕΣΗΕΑ.

 Πρόταση που είχε διατυπωθεί, να συσταθεί ομάδα βουλευτών, ικανών να διαχειριστούν επικοινωνιακά το πρόβλημα και να στηρίξουν τα πολιτικά επιχειρήματα του εγχειρήματος, δεν έγινε ποτέ αποδεκτή.

Ούτε άλλη πρόταση, να τεθούν στην πρώτη γραμμή για λύση κραυγαλέες ανισότητες ή και ακραίες ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων... Η ενοποίηση υγιών Ταμείων «ιστορικό λάθος» 

«Κάνουμε ένα ιστορικό λάθος», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, θεωρώντας λανθασμένη την επιλογή της κυβέρνησης να τα βάλει με υγιή Ταμεία, και τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο να ανοίγει μέτωπο με τους δημοσιογράφους.  Το λάθος -κατά το ίδιο στέλεχος- έγκειται στο αψυχολόγητο άνοιγμα μετώπων με τα μεσαία στρώματα -γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους- «με τους νοικοκυραίους που παραδοσιακά μας στηρίζουν εκλογικά», σημειώνει.

 Κι αυτό με τη λογική της εξίσωσης προς τα κάτω και της επέμβασης στα αποθεματικά Ταμείων που δεν έχουν πρόβλημα ελλειμμάτων.  Κι, όμως, όλα ξεκίνησαν με μια υπέρμετρη σιγουριά - αυτή των ποιοτικών μετρήσεων που έδειχναν ότι αν οι δημοσιογράφοι έμπαιναν πρώτοι στη σειρά της κυβερνητικής «καρμανιόλας», η κοινή γνώμη θα δεχόταν ευνοϊκά τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

 Η απειλή όμως ενός «συνδρόμου Γιαννίτση» -των αντιδράσεων δηλαδή στις προτάσεις, το 2001, της κυβέρνησης Σημίτη- είναι που βαραίνει τον κυβερνητικό ορίζοντα. Με δυο λόγια: Η αβασάνιστη προώθηση του «πακέτου» με την ενοποίηση των υγιών Ταμείων θέτει σε άμεσο κίνδυνο άλλες διατάξεις όπως, για παράδειγμα, την ελάφρυνση επαγγελμάτων άσχετων με τα βαρέα και ανθυγιεινά, που οι μετρήσεις δείχνουν ότι γίνονται ασμένως δεκτά. 

 Από την άποψη αυτή, αποκτά δραματική διάσταση η άποψη του Π. Τατούλη ότι «η κυβέρνηση για να μην απορυθμίσει την ίδια της την παρουσία και την ικανότητά της να συμφωνεί ακόμα ότι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ο τόπος, θα πρέπει πολύ σύντομα να παρουσιάσει την ατζέντα των πολιτικών της προτάσεων επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

 ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ

Ενωμένοι «λαϊκή Δεξιά» και... φιλελεύθεροι  Κι ενώ η ενδοκυβερνητική γκρίνια βρίσκει νέο πεδίο δόξης λαμπρό, στην παράταξη επίσης το κλίμα αίφνης επιδεινώνεται. Η «βόμβα» Μαγγίνα κατόρθωσε το ακατόρθωτο μέσα στους κόλπους της ΝΔ: να ενώσει σε κοινό... μέτωπο τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος με τους εκπροσώπους της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς.

Βουλευτές της πρώτης τάσης θεωρούν ανορθολογικά τα μέτρα και πάντως πλήγμα στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο», το αγαπημένο πεδίο της Νέας Δημοκρατίας. 

Από την άλλη, οι της λαϊκής Δεξιάς κάνουν λόγο για «παράλογο εξισωτισμό» προς τα κάτω και άνοιγμα αδικαιολόγητων μετώπων, ενώ οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, όπως ο Ηλ. Ηλιόπουλος, έλεγαν ότι δεν προσφέρουν σε τίποτα οι «μονόλογοι στη Βουλή».

 Ο Φ. Ταυρής έλεγε πως πρέπει να ισχύσει «ό,τι είπε ο Καραμανλής» υπονοώντας τα τρία προεκλογικά «όχι» για την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση συντάξεων και την αύξηση των εισφορών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=835&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 26.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote