Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Με σεβασμό και προσήλωση τίμησαν την 66η επέτειο ενσωμάτωσης οι Δωδεκανήσιοι Νέας Υόρκης
Με σεβασμό και προσήλωση τίμησαν την 66η επέτειο ενσωμάτωσης οι Δωδεκανήσιοι Νέας Υόρκης Εκτύπωση E-mail
11.03.14

Του Σάκη Σερέτη

Η μεγάλη και ιδιαίτερα ενθουσιώδης συμμετοχή των ομογενών Δωδεκανησίων στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 66η επέτειο ενσωμάτωσης με την Ελλάδα , απέδειξε περίτρανα τον σεβασμό και την προσήλωση στους ιστορικούς αγώνες που διεξήγαγαν οι πρόγονοι τους προκειμένου να αποβάλλουν τον Ιταλικό ζυγό.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με την Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας προεξάρχοντος του επισκόπου Μελόης Φιλόθεου και ολοκληρώθηκαν με την ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση στην κοινοτική αίθουσα “Πέτρος Γ. Πατρίδης”, παρουσία των προξενικών και πολιτειακών αρχών της Νέας Υόρκης.

Ηχηρά μηνύματα υπεράσπισης της Ελληνικής γλώσσας - με πολλούς αποδἐκτες - απέστειλε ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Γεώργιος Ανδριώτης κατά την διάρκεια της ομιλίας του , ενώ αναφερόμενος στην καθοριστικής σημασίας ημερομηνία της 7ης Μαρτίου 1948, την χαρακτήρισε βασικό σημείο αναφοράς και κατοχύρωσης της Ελληνικής υπόστασης των Δωδεκανήσων .

“Ο ελληνικός πολιτισμός δεν είχε ποτέ γεωγραφικά όρια . Κέντρα Ελληνικά, μονάχα, είχε παντού και στην Νέα Υόρκη που μέχρι και σήμερα θεωρείται το κέντρο του κόσμου , δεν επιτρέπεται και δεν δικαιολογείται , ο δικός μας πολιτισμός στον ομογενειακό χώρο να είναι παραμελημένος και περιθωριοποιημένος . Η Ελληνική γλώσσα ιδίως, φαίνεται να είναι καταδιωκόμενη και δυστυχώς έχει ήδη εκτοπιστεί παντελώς από από όλους σχεδόν τους ηγετικούς Ελληνοαμερικανικούς φορείς” ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γεώργιος Ανδριώτης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο οποίος μέσα από μια εξαιρετικά περιεκτική και παράλληλα σύντομη αναφορά στους αγώνες των Δωδεκανησίων για ελευθερία και ένωση με την μητέρα Ελλάδα, αποτύπωσε μια σειρά ιστορικών γεγονότων, μέσω των οποίων αποκαλύφθηκαν και κάποιες πτυχές του διπλωματικού παρασκηνίου που συνετέλεσαν καταλυτικά στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου .

Έκκληση βοήθειας απηύθυνε προς τους ομογενείς Δωδεκανησίους ο πρόεδρος της” Ελληνικής εταιρίας Παιδεία” καθηγητής Ηλίας Τομάζος , ο οποίος αναλύοντας τα προβλήματα που αφορούν στην κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Ροντ Αϊλαντ, στην συνέχεια ζήτησε την ενεργό στήριξη τους και τους κάλεσε να γίνουν χορηγοί της βιβλιοθήκης του κέντρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο νεοκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Νέας Υόρκης Κώστας Κωνσταντινίδης , ενώ η κ. Ειρήνη Σταθάτου εκπροσωπώντας τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη και την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλλα Σιμωτά , επέδωσε τιμητικές διακρίσεις για την συνολική προσφορά της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας. Τις τιμητικές διακρίσεις παρέλαβε ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός Τιμολέων Κόκκινος.

Οι απαγγελίες ποιημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε άπταιστα Ελληνικά από την Μαρία Βολονάκη, Αρετή Κυπραίου και Μελίνα Τσιροπούλου , πλαισιώθηκαν από μια σειρά παραδοσιακών χορών, τους οποίους απέδωσαν εξαιρετικά τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων , Νισύρου, Λέρου, Τήλου, Καλύμνου, Καρπάθου και της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν η Ειρήνη Κωνσταντινίδη και ο Γιάννης Σακἐλλης , ενώ τους εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδας απέδωσε η Φλώρα Κύρου.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8341&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 11.03.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote