Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία
Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία Εκτύπωση E-mail
05.03.14

Σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Topol προχώρησε η Ρωσία, καθώς αυξάνεται η ένταση με την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ πληθαίνουν οι απειλές της Δύσης για την επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Την είδηση της επιτυχημένης δοκιμαστικής εκτόξευσης ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Γεγκόροφ, λίγες μόνον ώρες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμήρ Πούτιν ότι η στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία αποτελεί την ύστατη λύση, αλλά η ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή είναι μια επιλογή που παραμένει στο τραπέζι.

Οι δυνάμεις στρατηγικών πυραύλων της Ρωσίας εκτόξευσαν έναν πύραυλο RS-12M Topol από πεδίο δοκιμών στη νότια επαρχία Αστραχάν, κοντά στην Κασπία Θάλασσα. Ο πύραυλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, πέτυχε τον εικονικό στόχο που είχε τεθεί σε πεδίο δοκιμών στο Καζακστάν.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην τακτική της επίδειξης ισχύος που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ για την αποτροπή ενός πολέμου στην Κριμαία.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε, πάντως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία για την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, στο πλαίσιο των αμοιβαίων δεσμεύσεών των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Απέφυγε, μάλιστα, να σχολιάσει τη σημασία που έχει η δοκιμή αυτή, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Ρωσικά πολεμικά πλοία απέκλεισαν νωρίτερα τα Στενά του Κερτς που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία, σύμφωνα με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες, οι οποίοι δήλωσαν ότι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών και ότι έχουν δει ρωσικά τεθωρακισμένα στη ρωσική πλευρά. «Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων.

Αν και δεν είναι γνωστό πού αποσκοπεί αυτός ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός, ουκρανικές πηγές ανέφεραν πως αποκόπτοντας τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι Ρώσοι θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πολεμικού ανεφοδιασμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και να κόψουν την πρόσβαση σε πολεμικά πλοία άλλων χωρών που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την Κριμαία.

Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ όταν άοπλοι Ουκρανοί στρατιώτες επιχείρησαν να επανακαταλάβουν τον αεροδρόμιο που ελέγχουν πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες και εκείνοι πυροβόλησαν στον αέρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, Ουκρανοί ναύτες του πολεμικού ναυτικού εμπόδισαν μια ομάδα Ρώσων πεζοναυτών να καταλάβουν ένα πολεμικό πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, χωρίς να κάνουν χρήση των όπλων τους.

«Οι ένοπλοι προσέγγισαν με ένα ρυμουλκό το πλοίο Slavoutitch, έκαναν μια απόπειρα να ανέβουν στο πλοίο, να αιχμαλωτίσουν τους ναύτες και να κατασχέσουν τα όπλα τους" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας από το Κίεβο.

"Το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ένστολους Ρώσους πεζοναύτες που έφτασαν με ένα ρωσικό σκάφος", διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ναυτικοί "ήρθαν στα χέρια και η επίθεση απωθήθηκε", συνέχισε. Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν από άλλες πηγές.

Απειλές για αντίποινα εάν αποφασιστούν κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα απειλεί ότι θα αποφασίσει αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας.

"Θα πρέπει να απαντήσουμε", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς. "Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, που προκαλούνται από τις βιαστικές και ανεύθυνες ενέργειες της Ουάσινγκτον, επισημαίνουμε: δεν είναι δική μας επιλογή".

"Έχουμε εξηγήσει συχνά στους Αμερικανούς (...) γιατί οι μονομερείς κυρώσεις δεν αρμόζουν στα κριτήρια των πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ κρατών", σημείωσε.

Ο Λουκασέβιτς δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα μπορεί να λάβει η Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις, αλλά μόνο ότι η ρωσική απάντηση δεν θα αντικατοπτρίζει κατ' ανάγκην τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας μελετά τη λήψη μέτρων, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων, τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας, την απαγόρευση έκδοσης βίζας και γενικότερες οικονομικές κυρώσεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8326&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote