Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία - Σημάδια υποχώρησης του Γιανούκοβιτς
Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία - Σημάδια υποχώρησης του Γιανούκοβιτς Εκτύπωση E-mail
21.02.14

Σε κλοιό χιλιάδων διαδηλωτών παραμένει η κεντρική πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, πεδίο των άγριων συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους - 67 νεκρούς αναφέρουν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες - την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας άνευ προηγουμένου διπλωματικός μαραθώνιος για να βρεθεί μια πολιτική λύση και η χώρα να αποφύγει τον εμφύλιο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος είχε πολύωρη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, που βρίσκονται στο Κίεβο, φέρεται να συναινεί σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο, που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε 10 μέρες, την τροποποίηση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, μέσα στο 2014.

Την σχετική πληροφορία μετέφερε στα μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται».

Διπλωματικός μαραθώνιος

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν το απόγευμα πολύωρη συνάντηση με τον Γιανούκοβιτς, συνέχισαν με μια συνάντηση δύο ωρών με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και αναμένονταν να συναντηθούν εκ νέου με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» που θα αποκλιμακώσει την κρίση, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «πολύ δύσκολες».

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στο Κίεβο μέχρι αύριο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης.

«Πρέπει να βρούμε κάθε τρόπο για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το σχηματισμό μίας κυβέρνησης, να εξετάσουμε τη διεξαγωγή εκλογών και να δούμε πώς μπορούμε να τερματίσουμε τη βία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια λύση», επισήμανε ο Φαμπιούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι έκρινε πως «έχει σημειωθεί πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην ουκρανική κρίση, αλλά «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές».

«Μετά τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, επιστρέφουμε στον πρόεδρο για να συμβάλλουμε στις διαπραγματεύσεις. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως οι σημαντικές αποκλίσεις υφίστανται ακόμη» έγραψε ο υπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, είπε από την δική του πλευρά πως ελπίζει οι τρεις υπουργοί να μπορέσουν να καταλήξουν σε αυτόν τον οδικό χάρτη, στη συζήτησή τους με τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση. «Δεν έχουμε ακόμη μια ξεκάθαρη απόφαση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τον Γιανουκόβιτς.

Κυρώσεις σε όλους τους υπεύθυνους της βίας

Στις Βρυξέλλες, οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν εκτάκτως, αποφάσισαν την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά των εμπλεκόμενων στην έξαρση της βίας - απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων, «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό - χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν στη λίστα των κυρώσεων και ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, αποφάσισαν να παρέμβουν και οι ηγέτες.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εκδόθηκαν ταυτόχρονα ανακοινώσεις από την γερμανική καγκελαρία και τον Λευκό Οίκο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμήρ Πούτιν και απηύθυναν από κοινού μήνυμα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, το συντομότερο δυνατόν.

Ο Λευκός Οίκος είχε νωρίτερα απευθύνει σκληρή προειδοποίηση κατά της χρήσης βίας στην Ουκρανία και ιδίως κατά της εμπλοκής του στρατού στην κρίση.

Πυροβολούν στο ψαχνό με Καλάσνικοφ

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των συγκρούσεων, οι νεκροί έφτασαν τους 75 έφθασαν από την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 67 νεκρούς από την Τρίτη.

Επιπλέον, από σήμερα το πρωί, «76 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση» προσέθεσε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα σε εικόνες που κατέγραψε ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης απεικονίζονται άνδρες, εμφανώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον ενός στόχου που δεν φαίνεται, στο κέντρο του Κίεβου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών του υπουργείου Εσωτερικών, τις Μπερκούτ, ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον τους σήμερα το πρωί.

Στο βίντεο που κατέγραψε και μετέδωσε το Radio Svoboda, το ουκρανικό παράρτημα του Radio Free Europe/Radio Liberty, απεικονίζονται πάνω από 10 άνδρες οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, με ένα κίτρινο περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μεταξύ τους βρίσκονται δύο με τη λέξη Μπερκούτ, στην ουκρανική γλώσσα, να διακρίνεται καθαρά στο πίσω μέρος της στολής τους.

Ένα μέλος της ομάδας κοιτά μέσα από τη διόπτρα του τουφεκιού ελεύθερου σκοπευτή που χειρίζεται πρηνηδόν. Δε διακρίνεται ωστόσο να πυροβολεί.

Οι άνδρες έχουν πάρει θέσεις πίσω από σάκους που είχαν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο, όπως συνήθως κάνουν οι διαδηλωτές για να ανέβουν σε ένα οδόφραγμα.

Ένας άλλο μέλος της ομάδας φέρνει στον ώμο του ένα επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και πυροβολεί δύο φορές εν ψυχρώ, πριν απομακρυνθεί με αργό βηματισμό. Ριπές όπλων αντηχούν.

Ο σκοπευτής δεν μοιάζει να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους ευρισκόμενοι ωστόσο σε «νόμιμη άμυνα».

Οι εικόνες δεν επιτρέπουν να εξακριβωθεί εναντίον ποιου πυροβόλησε ο αστυνομικός ούτε πού ακριβώς έχει καταγραφεί το βίντεο, όμως το Radio Svoboda υποστηρίζει ότι έχει καταγραφθεί στην οδό Institutska, τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούσαν έναντι των διαδηλωτών.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8302&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote