Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Αφιέρωμα στην μνήμη τριών “ Ομογενών Σκαπανέων” των Ελληνικών γραμμάτων
Αφιέρωμα στην μνήμη τριών “ Ομογενών Σκαπανέων” των Ελληνικών γραμμάτων Εκτύπωση E-mail
20.02.14

Νέα Υόρκη -Του Σάκη Σερέτη

Με μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος ιστορική αναδρομή στην ζωή και το έργο του Μπάμπη Μαλαφούρη, του Θεοδόση Άθα και της Ρεγίνας Παγουλάτου, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία , Η Κεφαλληνιακή Ομοσπονδία "Οδυσσεύς", η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, ο σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης,ο σύλλογος Ζακυνθίων "Διονύσιος Σολωμός", η Κεφαλληνιακή αδελφότης Νέας Υόρκης, η Εταιρία Λογοτεχνών Αμερικής και το κέντρο Μακεδονικών σπουδών, τίμησαν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου την εορτή των Ελληνικών γραμμάτων στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της Χιακής Ομοσπονδίας στην Αστόρια.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γεώργιος Ανδριώτης, ο οποίος επισημαίνοντας ότι η παρούσα εκδήλωση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά οργανωμένη προσπάθεια τόσων πολλών Ομογενειακών φορέων υπέρ των Ελληνικών γραμμάτων , στην συνέχεια αναφέρθηκε με θέρμη στην ζωτικής σημασίας ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα στηρίξουν δυναμικά την αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.

“Θα πρέπει να τελειώνουν μια και καλή οι εποχές της προχειρότητας και της μετριότητας σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλους τους Ομογενειακούς φορείς κάθε βαθμίδος, γιατί με την σημερινή ρότα που ακολουθούμε, χάνουμε την οντότητα μας και η γλώσσα μας απειλείται με αφανισμό ” ανέφερε ο κ. Γεώργιος Ανδριώτης.

Χαρακτηρίζοντας δε τραγικό γεγονός, την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της Ελληνικής γλώσσας στην Αμερική, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία αφύπνισης αφιερωμένη στους τρεις τιμώμενους της εκδήλωσης, τους οποίους αποκάλεσε “πρωτοπόρους σκαπανείς του λογοτεχνικού χώρου της Ομογένειας”.

Την ζωή και το έργο του δημοσιογράφου Μπάμπη Μαλαφούρη (1902-1990) παρουσίασε με ιδιαίτερο τρόπο ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος εστιάζοντας στην δυσκολία άντλησης πληροφοριών και στην ανυπαρξία ντοκουμέντων σχετικά με τα τιμώμενα πρόσωπα της εκ
δήλωσης , χαρακτήρισε δύσκολο το έργο των τριών παρουσιαστών, οι οποίοι κατά γενική ομολογία του κοινού,πέτυχαν απόλυτα τους στόχους τους.

 Ενθυμούμενος την πρώτη του γνωριμία με τον Μπάμπη Μαλαφούρη κατά την έναρξη της δημοσιογραφικής του καριέρας στην Νέα Υόρκη ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου, τον χαρακτήρισε “φόβο και τρόμο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως επίσης και της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης”, ενώ αποκαλύπτοντας μια σειρά γεγονότων που αφορούσαν στους αγώνες του ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε με μεγάλο σεβασμό στην μηνιαία εφημερίδα “Ομογένεια” της εποχής εκείνης, μέσω της οποίας ο Μπάμπης Μαλαφούρης καυτηρίαζε με τον δικό του τρόπο τα κακώς κείμενα της εποχής.

Ο κ. Ιγνατίου αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο του Μπάμπη Μαλαφούρη “Οι Έλληνες της Αμερικής 1528-1948”,του οποίου το περιεχόμενο, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας της Ομογένειας , ενώ στην συνέχεια αναφερόμενος στο βιβλίο του παλαίμαχου δημοσιογράφου του Εθνικού Κήρυκα Γιάννη Μιχαλάκη (Η δική μου Αμερική), επεσήμανε ότι ο συγγραφέας χαρακτηρίζει τον Μπάμπη Μαλαφούρη εραστή της δημοσιογραφίας”.

“Ρομαντικό Δον Κιχώτη της εποχής εκείνης” αποκάλεσε τον Μπάμπη Μαλαφούρη ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου , μιας εποχής, “όπου οι ηγέτες της Ομογένειας , έπρεπε να δηλώνουν υποταγή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, εάν δεν ήθελαν να χαρακτηριστούν κακοί” τόνισε με νόημα ο ομιλητής.

Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Ιγνατίου, αναφέρθηκε στην κόντρα ανάμεσα στον Μπάμπη Μαλαφούρη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, η οποία είχε σαν αντικείμενο την στάση του Αρχιεπισκόπου για την Ελληνική γλώσσα.

Την σκυτάλη παρέλαβε στην συνέχεια ο κ. Νίκος Παπαγιανάκης, ο οποίος επισημαίνοντας ότι “η γλώσσα του Θεοδόση Άθα δεν ήταν ποτέ άβολη αλλά ούτε ξύλινη”, παρουσίασε ένα ιστορικής σημασίας βίντεο με τον Θεοδόση Άθα και τον Γιώργο Ζαμπέτα στο στούντιο, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι “κοκοράκι”, του οποίου τους στίχους είχε γράψει ο αείμνηστος Θεοδόσης Άθας

Το κινηματογραφικό ντοκουμέντο, προήλθε από το αρχείο του το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Νέας Υόρκης και η συγκίνηση του κοινού και ιδιαίτερα όσων είχαν την τύχη να γνωρίζουν τον αείμνηστο Θεοδόση Άθα ,αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση και παράλληλα επιβεβαιώνει την σημαντικότητα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

“Ο Θεοδόσης Άθας αγαπούσε την Ελλάδα και τις γυναίκες και αυτό αποδεικνύεται γλαφυρά μέσα από τις ποιητικές του συλλογές” ανέφερε ο ομιλητής, ενώ ξεδιπλώνοντας με θρησκευτική ευλάβεια τα σημαντικότερα κομμάτια της σύντομης διάρκειας ζωής του λογοτέχνη –ραδιοπαραγωγού, επεσήμανε την άριστη γνώση του στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, καθώς επίσης και το δημιουργικό του ταλέντο συγγραφής στίχων, μέσω του οποίου επισφραγίσθηκε η συνεργασία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα.

Ο Θεοδόσης Άθας γεννήθηκε στο Νεστόριο Καστοριάς το 1936 και τον Φεβρουάριο του 1954, μετανάστευσε στην Αμερική στην Πόλη Λιν της Μασαχουσέτης, όπου βρισκόταν ο πατέρας του. Παρακολούθησε μαθήματα φυσικής και μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και στην συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο North Western University όπου έγινε πολιτικός μηχανικός. Αποτελώντας μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Ομογένειας, η φωνή του έμεινε βαθειά χαραγμένη στην συλλογική μνήμη των Ομογενών , όπως τότε, που επικοινωνούσε μαζί τους στα ερτζιανά μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού WEVD .

Η ποίηση έχει όμως κερδίσει ήδη τον Θεοδόση Άθα και η συγγραφή στίχων δρομολογεί την συνεργασία με τον Γιώργο Ζαμπέτα (1972-1973), όπου ανάμεσα σε έξι τραγούδια του, συμπεριλαμβάνεται και το περίφημο “Τζακ Ο΄Χάρα”, του οποίου τους στίχους υπενθύμισε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Κ. Νίκος Παπαγιανάκης.

“Ο Θεοδόσης Άθας όπως και ο Μπάμπης Μαλαφούρης ήταν αυστηρός κριτής των κακών γενομένων στην Ελληνοαμερικανική παροικία, ενώ την έμμετρο κριτική του σχετικά με την Ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν ,την οποία αποκαλούσε παράτα, δημοσίευσε στην εφημερίδα Ομογένεια ο Μπάμπης Μαλαφούρης” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Παπαγιανάκης.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο κ. Παπαγιανάκης , αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας διαδικτυακής πύλης , στην οποία θα καταχωρηθούν γραπτά και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την ιστορία και τις δραστηριότητες της Ομογένειας.

Άφησα για το τέλος την αξέχαστη Ρεγγίνα Παγουλάτου, της οποίας την ζωή και το έργο παρουσίασε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “ Ὁδυσσεύς” Κώστας Βαγγελάτος.

“Η αιχμηρή κριτική της Ρεγγίνας Παγουλάτου, τσάκιζε κόκαλα και δίκαια την αποκαλούσαν μητέρα των γραμμάτων “ανέφερε ο κ. Βαγγελάτος, ενώ υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες της ζωής που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της εξορίας της στην Χίο και στο Τρίκερι , εστιάστηκε στο βιβλίο της με τίτλο “η εξορία” , στο οποίο περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο, τις αντίξοες συνθήκες κράτησης εις βάρος των γυναικών στο Τρίκερι.

Η Ρεγγίνα Παγουλάτου γεννήθηκε στα Βαλσαμάτα της Κεφαλονιάς το 1920 και πέθανε στην Νέα Υόρκη σε ηλικία 86 ετών το 2006, ενώ κατά την διάρκεια της εξορίας της “άντεξε παλληκαρήσια τις πιέσεις και τους εξευτελισμούς που δέχτηκε σαν πολιτική κρατούμενη και αυτή η εμπειρία μαζί με το δύστροπο Κεφαλλονίτικο γονίδιο της , διαμόρφωσε τον αποφασιστικό, ντόμπρο χαρακτήρα και αγωνιστική διάθεση , που οι πιο παλιοί σε αυτή την αίθουσα γνωρίσαμε , σεβαστήκαμε , θαυμάσαμε και αγαπήσαμε” ανέφερε ο κ. Βαγγελάτος .

Το 1963 η Ρεγγίνα Παγουλάτου ήρθε στην Νέα Υόρκη, όπου έζησε την υπόλοιπη ζωή της μαζί με την κόρη της Καλή και τα δύο της εγγόνια αργότερα ανέφερε ο ομιλητής. Ανέπτυξε μια πολυδιάστατη δραστηριότητα με διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικής, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία την ποίηση και την πεζογραφία.

Η Ρεγγίνα Παγουλάτου έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές , ενώ τα περισσότερα έργα της , όπως επίσης και του Θεοδόση Άθα , έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό Οίκο “ Pella Publishing” του κ. Λέανδρου Παπαθανασίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις και σχόλια εκ μέρους του κοινού, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η μαρτυρία του κ. Δημοσθένη Κωνσταντάτου, ο οποίος αναφερόμενος στον ξεχωριστό χαρακτήρα και στην αντιστασιακή δράση του Μπάμπη Μαλαφούρη ενάντια στην Χούντα, καυτηρίασε την στάση των Ομογενειακών ΜΜΕ της εποχής εκείνης, τονίζοντας επιγραμματικά ότι, “ η Ατλαντίς και ο Εθνικός Κήρυκας έκαναν μόκο και δεν έγραφαν τίποτα”.

Ο κ. Βασίλειος Πετράτος επιβεβαιώνοντας την σθεναρή στάση του Μπάμπη Μαλαφούρη ενάντια στην χούντα των Απριλιανών, ανέφερε επίσης ότι ήταν ένα βασικός χρηματοδότης των αντιδικτατορικών δράσεων της εποχής εκείνης και παράλληλα μέσω της εφημερίδας Ὁμογένεια”, αποτελούσε την φωνή της ελεύθερης έκφρασης στην Αμερική .

Ο κ. Νίκος Μπάρδης εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το τελικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης , εστιάστηκε στην ανάγκη στράτευσης των ομογενών υπέρ των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς , ενώ ο πρόεδρος των Αθηναίων Πάνος Αδαμόπουλος, αναφέρθηκε στην αποκριάτικη εκδήλωση του συλλόγου του , η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ιόνιο πολιτιστική Ομοσπονδία και τον σύλλογο Ελλήνων Ιατρών την 22α Φεβρουαρίου και τα έσοδα θα διατεθούν για το βρεφοκομείο Αθηνών.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8300&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 20.02.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote