Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Το δίλημμα των «26»: βουλευτής ή δημοσιογράφος; Εκτύπωση E-mail
25.11.07
Να είναι ή να μην είναι;». Το αναπάντητο διαχρονικά ερώτημα του Σαίξπηρ ταιριάζει απόλυτα αυτές τις ημέρες στο υπαρξιακό «δράμα» που βιώνουν οι 26 βουλευτές, οι οποίοι όμως εργάζονταν ως δημοσιογράφοι

Αιτία η μετωπική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τις δημοσιογραφικές ενώσεις για το ασφαλιστικό. Η εισήγηση του υπουργού Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα να δημιουργηθεί Ταμείο Επιστημόνων, στο οποίο θα ενταχθούν και οι δημοσιογράφοι, προκαλεί συγκρούσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

 Το Ταμείο των δημοσιογράφων είναι εύρωστο, έχει πλεόνασμα και δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από το κράτος. Η απώλεια, μέρους έστω, των αποθεματικών του Ταμείου ξεσήκωσε τον κλάδο. Και προκάλεσε το υπαρξιακό δράμα των βουλευτών-δημοσιογράφων…

Να είναι κανείς βουλευτής, λοιπόν, κι όχι δημοσιογράφος ή να μην είναι;

Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος επέλεξε το ρόλο του βουλευτή. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που είχε ορισθεί ως εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ασχοληθεί ποτέ ξανά με τη δημοσιογραφία, καθώς έκανε την επιλογή της ζωής του.

 Οι δηλώσεις του, όμως, την περασμένη Πέμπτη προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση με τους πολιτικούς συντάκτες. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, άραγε, εάν δεν καθόταν στο πόντιουμ του εκπροσώπου αλλά στα έδρανα των πολιτικών συντακτών, όπως στη φωτό του ρεπορτάζ, θα αντιδρούσε στα... δικά του λεγόμενα;

 Οντας δημοσιογράφος χρόνια έχει κάνει «ρεπορτάζ» στο ασφαλιστικό και υποστηρίζει πως η προτεινόμενη λύση είναι η καλύτερη για το Ταμείο. Στον αντίποδα Ρουσόπουλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης. Τάσσεται υπέρ του Ταμείου και της πλήρους αυτονομίας του αλλά ψέγει και τους συνδικαλιστές του κλάδου, διότι δεν έχουν ενημερώσει την κοινωνία όπως πρέπει για τα πραγματικά δεδομένα και τα προβλήματα.

Ο Γιάννης Δημαράς ήταν, είναι και θα είναι «ρεπόρτερ». Εξω από τη Βουλή επιδεικνύει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι την επόμενη Τρίτη θα είναι στην πορεία διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων.

Εχει απαντήσει από την πρώτη στιγμή, που εισήλθε στην πολιτική, στο Σαιξπηρικό δίλημμα: είναι -πάνω από όλα- δημοσιογράφος. Φαίνεται, εξάλλου, από τον τρόπο που πολιτεύεται, καθώς η κοινοβουλευτική δραστηριότητά του αφορά σχεδόν πάντα θέματα που άπτονται του... κοινωνικού ρεπορτάζ!

Η Εύα Καϊλή ήταν μέχρι πρότινος παρουσιάστρια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων στο MEGA. Μαθαίνουμε ότι θα γίνει μέλος της Ενωσης Συντακτών σε δύο – τρεις μήνες κι επομένως αντιδρά με μαχητικότητα κι αγωνιστικότητα για τα συμφέροντα του κλάδου που υπηρέτησε μέχρι σήμερα.

Ανθρωπος της τηλεόρασης η βουλευτής Θεσσαλονίκης το δείχνει ξεκάθαρα. Προφανώς στο δελτίο της θα είχε πολλές ερωτήσεις, επί του θέματος, για τους βουλευτές.

Πώς να νιώθει, άραγε, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών, όταν το 10% της Βουλής «ελέγχεται» από το Σωματείο του;

Ο Πάνος Σόμπολος δηλώνει εξαιρετικά υπερήφανος. «Νιώθουμε συνάμα υπερήφανοι και ισχυροί. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών συναδέλφων μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας για ενημέρωση. Δεν ήταν μόνο οι επτά που έδειξε η τηλεόραση.

 Μέχρι το βράδυ μας είχαν επισκεφθεί σχεδόν όλοι. Οι «δικοί μας» βάζουν πλάτη, διότι έχουμε δίκιο», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Η μάχη κυβέρνησης – δημοσιογράφων είναι σκληρή, οι παίκτες έμπειροι κι επομένως το αποτέλεσμα του αγώνα «ανοιχτό» σε κάθε πρόβλεψη.
Οι 26 βουλευτές - δημοσιογράφοι ανά κόμμα:Ν.Δ.
Γκιουλέκας Κων/νος
Κασσίμης Θόδωρος
Κεδίκογλου Σίμος
Κοντογιάννης Γιώργος
Μπεκίρης Μιχαήλ
Νικηφοράκης Στέλιος
Ντινόπουλος Αργύρης
Παναγιωτόπουλος Πάνος
Πιπιλή Φωτεινή
Ράγιου Νατάσα
Ρουσόπουλος Θόδωρος
Σταθάκης Αρης

ΠΑΣΟΚ
Ανδρουλάκης Μίμης
Αράπογλου Χρύσα
Γιαννακά Σοφία
Δημαράς Γιάννης
Ευθυμίου Πέτρος
Καϊλή Εύα
Λιάνης Γιώργος
Ράπτη Συλβάνα
Χατζηοσμάν Αχμέτ
Χυτήρης Τηλέμαχος

ΚΚΕ
Κανέλλη Λιάνα

ΣΥΡΙΖΑ
Ψαριανός Γρηγόρης

ΛΑΟΣ
Βελόπουλος Κυριάκος
Καρατζαφέρης Γιώργος




Ελεύθερος Τύπος

         

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=830&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote