Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ευρεία συναίνεση στο Κυπριακό
Ευρεία συναίνεση στο Κυπριακό Εκτύπωση E-mail
16.02.14

Με εξαίρεση τους ΑΝΕΛ, κατ’ αρχήν θετική ήταν η άποψη που εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα για το κοινό ανακοινωθέν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, επισημαίνοντας όμως τις γκρίζες ζώνες. Ο κ. Καμμένος, αντίθετα, ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το Κυπριακό και το Σκοπιανό, κάτι που ο κ. Ευ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό: «Θα το συζητήσω με τον πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε εάν μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει σε κάτι, ώστε να διασφαλίσουμε συναινετικές διαδικασίες».

Στο συμβούλιο δεν υπήρξε ενημέρωση για το πότε οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θα επισκεφθούν την Αθήνα και την Αγκυρα αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτό συζητήθηκε την ίδια ώρα στην πρώτη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας το οποίο τελεί υπό την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Οι δύο διαπραγματευτές συζήτησαν επί της διαδικασίας και συμφώνησαν να επισκεφθούν Αθήνα και Αγκυρα την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε για το Κυπριακό στο ΕΣΕΠ, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για κλίμα πολύ θετικό. Για το Κυπριακό είπε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή», ότι «η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων» και ότι «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος».

Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος (Ν.Δ.) διαπίστωσε ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία και το χαρακτήρισε «συμφωνία υψηλού επιπέδου», επισήμανε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για λύση, «αλλά η αφετηρία για τις διαβουλεύσεις λύσης». Σχολίασε μάλιστα και την πρόταση του κ. Καμμένου, χαρακτηρίζοντας θετική «κάθε πρόταση που υιοθετεί τη λογική της μέγιστης δυνατής εθνικής συναίνεσης», πρόσθεσε όμως ότι «δεν πρέπει να αφήνει υπόνοιες ότι μπορεί να εξυπηρετεί κομματικές στοχεύσεις». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Δρίτσας και Τριγάζης) αξιολόγησαν κατ’ αρχήν θετικά το κοινό ανακοινωθέν, δεν παρέλειψαν όμως να αναφερθούν στα γκρίζα σημεία (αρμοδιότητες ομοσπονδιακής κυβέρνησης, απομάκρυνση στρατού κατοχής, ανθρώπινα δικαιώματα, περιουσιακό, έποικοι) στα οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος δεν διαφώνησε. Σημείωναν ως επικίνδυνο το ότι από τη στιγμή που αποδέχεται κανείς το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να καταλήξει σε λύση. Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε «τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής ώστε να σταματήσει η βραδυπορία στο θέμα του αναγκαστικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων». Ως «πρώτη βάση συζήτησης» δέχθηκε το ανακοινωθέν η ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα, ο κ. Καμμένος το απέρριψε, ως ένα «δεύτερο σχέδιο Ανάν».

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8293&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote