Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ομπρέλα» προστασίας στη μαφία
«Ομπρέλα» προστασίας στη μαφία Εκτύπωση E-mail
25.11.07
Ομπρέλα προστασίας, με πιθανές διασυνδέσεις, όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι και κάτοικοι της περιοχής με ισχυρούς τοπικούς παράγοντες, αστυνομικούς, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, κάλυπτε, όπως όλα δείχνουν, τις δραστηριότητες του μαφιόζικου κυκλώματος του Μυλοποτάμου, οι οποίες ξεκινούσαν από τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και έφταναν μέχρι τις καταπατήσεις γης αθώων κατοίκων της περιοχής.

Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και επίσημη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που αναφέρεται στην περίοδο 1990-2005 αναφέρεται σε «υψηλές διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα» των κυκλωμάτων που διακινούν ναρκωτικά. Ενώ, από την ίδια έκθεση, συνάγεται πως μία στις δύο υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών δεν έφθανε ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Η έρευνα του ΕΤ.Κ στην περιοχή των Ζωνιανών φέρνει στο φως νέα στοιχεία και ντοκουμέντα που «φωτογραφίζουν», για πρώτη φορά, την εμπλοκή αστυνομικών και πολιτικών. Η σιωπή η οποία έχει επιβληθεί με τα όπλα έχει στην ουσία μετατραπεί σε έμμεση ανοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «ελεύθερες ζώνες δράσης-άβατα» της μαφίας σε όλη την Κρήτη με διασυνδέσεις κυρίως σε Ολλανδία (ναρκωτικά) και Αλβανία (όπλα) και ένα «στρατό» από εκατοντάδες οπλοφόρους νεαρούς οι οποίοι είναι έτοιμοι για όλα.

 Η δράση όλων αυτών έχει καταγγελθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα. Ούτε στις περιπτώσεις όπου τοποθετήθηκαν με τραγικές συνέπειες βόμβες σε αυτοκίνητα αστυνομικών, σε σπίτια νομαρχών ή ξυλοκοπήθηκαν και απειλήθηκαν δήμαρχοι.

 Αλλά ούτε και όταν αιρετοί παράγοντες της Κρήτης με εμπιστευτικά έγγραφα ενημέρωναν για τη δράση των κυκλωμάτων και καταλόγιζαν ευθύνες σε συγκεκριμένους πολιτικούς, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την όλη κατάσταση.

Ο ΕΤ.Κ φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα αυτές τις έγγραφες καταγγελίες, χωρίς βεβαίως να αναφερθεί σε ονόματα, για λόγους προστασίας των ίδιων των αποστολέων των εγγράφων. Σε ένα λοιπόν από αυτά τα έγγραφα προς υπουργούς των κυβερνήσεων από το 1995 και μετά αναφέρεται: «Η σημερινή κατάσταση στο Ρέθυμνο χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα και μάλιστα με ειδικές μορφές που διεκδικούν τη μοναδικότητα. Ζωοκλοπή, καταπατήσεις γης, χασισοκαλλιέργεια, εμπορία όπλων, προστασία σε μαγαζιά και κέντρα και με το νόμο της σιωπής να επεκτείνεται ακόμη και στις όποιες εκφράσεις της Πολιτείας.

 Η αστυνόμευση ελέγχεται από τον… (αναφέρεται σε γνωστό πολιτικό) …επιτείνοντας το πρόβλημα, μια και χρόνια η πολιτική του εξουσία στηρίζεται κύρια στις υποσχέσεις, στο ρουσφέτι, στην παρανομία και την κάλυψή της... Στις επικίνδυνες περιοχές του υπάρχει αστυνομικό άσυλο χρόνια τώρα και μάλιστα για να διατηρείται στο Τμήμα Ασφαλείας Περάματος ο αστυνόμος Μ.Η. (η εμπλοκή του ερευνάται επισήμως), που γνωρίζει και καλύπτει τα πάντα.

Επίσης, στο Τμήμα Ανωγείων υπηρετεί ο Ζ.Α., ενσωματωμένος στο σύστημα κάλυψης και σιωπής. Ο αστυνόμος Π.Δ. είναι σε ευθεία γραμμή με το γραφείο τού… (αναφέρεται στον ίδιο πολιτικό).
Ο Ι.Λ. υπηρετεί στο Ρέθυμνο, άνθρωπος των… (αναφέρεται σε οικονομικούς παράγοντες), με ενέργειες των οποίων ήρθε στο Ρέθυμνο…Σε άλλο σημείο ζητείται «να ’ρθει στο Ρέθυμνο δημοκρατικός αστυνομικός διευθυντής, μια και έχουμε την ατυχία από το… και μέχρι σήμερα να έχουμε αστυνομικούς διευθυντές κατευθυνόμενους σε μεγάλο βαθμό από τον…», αναφέρεται στον ίδιο πολιτικό.

Στο έγγραφο χαρακτηρίζεται «μεγάλο λάθος να επιστρέψει στο Ρέθυμνο ο Κ.Γ. Είναι ενσωματωμένος στο σύστημα της διαφθοράς. Είναι άνθρωπος των... και... (αναφέρεται σε δύο πολιτικούς με επιρροή σε όλο το νησί)». Ανάλογες καταγγελίες για τον αστυνομικό Μ.Η. έγιναν και από τον οικονομικό επιθεωρητή Κρήτης και Δωδεκανήσου κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος έδινε συγχαρητήρια σε υφυπουργό γιατί τον έβγαλαν από τη μέση!

Για τη διαπλοκή μαφίας, πολιτικών και αστυνομικών έγινε λαϊκή συνέλευση στο Δήμο Γεροποτάμου.
Εκπληξη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κλιμακίου Πυροσβεστικής Περάματος Θεοδόση Χασάπη: «Υπάρχει πράγματι εδώ το καπετανιλίκι, λόγω βουλευτών - πολιτικών στους οποίους έδωσαν τέτοιο δικαίωμα οι πολίτες».

Το κύκλωμα των καταπατήσεων

Πριν από λίγες μέρες 25 ιδιοκτήτες κτημάτων στον οικισμό Καρτσιανό στο Βραχάσι αποφάσισαν να πάνε να δουν τις περιουσίες τους. Μόλις έφτασαν και κατέβηκαν από τα αυτοκίνητα, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων από τα Ζωνιανά, τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τους επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά ένα μηχανικό.

Ο ξυλοδαρμός αυτός, όπως λέει στον ΕΤ.Κ ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργης Σφυράκης, δεν ήταν παρά ένα από τα πολλά επεισόδια που γίνονται σε βάρος των ιδιοκτητών από ομάδα βοσκών οι οποίοι συνδέονται με κουμπαριές και με γνωστούς πολιτικούς. Οι βοσκοί έχουν καταπατήσει εκτάσεις και με τη βία εμποδίζουν τους ιδιοκτήτες να τις αξιοποιήσουν. «Το θράσος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ανοίγουν ξένα κτήματα και βάζουν τα πρόβατά τους μέσα.

Αν διαμαρτυρηθεί ο ιδιοκτήτης, τον χτυπάνε. Με τον τρόπο αυτό τρομοκρατούν τους κατοίκους. Εφτασαν σε σημείο να χτυπήσουν Ολλανδό επενδυτή από τον οποίο ζήτησαν το 50% των εσόδων! Ο άνθρωπος έφυγε και κατήγγειλε το περιστατικό στην πρεσβεία του».

Οπως έχει γίνει γνωστό, κάποιοι από αυτούς θέλουν να πουλήσουν σε Αγγλους επενδυτές περίπου 160 στρέμματα στον οικισμό, τα οποία δεν τους ανήκουν στο σύνολό τους, περίπου αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η πιο τραγική περίπτωση είναι ο ξυλοδαρμός μηχανικού τον οποίο έχουν απειλήσει ευθέως, με αποτέλεσμα, όπως λένε συγχωριανοί του, «ο άνθρωπος να κοιμάται σε διαφορετικά σπίτια και να έχει προσλάβει φύλακες…».

Μάλιστα, του είχαν κλέψει και το δορυφορικό μηχάνημα μέτρησης εκτάσεων, το οποίο το επέστρεψαν μετά τη μεσολάβηση ενός τρίτου με επιρροή στην περιοχή. Μάλιστα αστυνομικός ήταν αυτός που του συνέστησε να ζητήσει βοήθεια! Από το 1996 έχουν χτυπήσει δεκάδες άτομα τα οποία στη συνέχεια τα ανάγκασαν να πάρουν πίσω τις μηνύσεις.

Σε δύο περιπτώσεις πυροβόλησαν αστυνομικούς και δασικούς υπαλλήλους, επιχείρησαν να κάψουν μπουλντόζα που εκχέρσωνε χωράφια, απείλησαν με όπλο έναν ιερέα, ο οποίος από λάθος έπεσε πάνω σε φυτεία, έβαλαν δυναμίτιδα σε σπίτια, μπήκαν με αυτοκίνητα σε γραφεία, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχουν υποστεί το παραμικρό.

Η Αστυνομία αποδίδει τα επεισόδια σε συνηθισμένες αντιδικίες κτηνοτρόφων, ενώ οι εισαγγελικές αρχές περιμένουν να καταθέσουν τα θύματα μηνύσεις, ενέργεια την οποία αποτρέπουν και διά των όπλων οι θύτες! Τώρα με αφορμή και την υπόθεση των Ζωνιανών, όλα αυτά τα περιστατικά ερευνώνται από την Αστυνομία. Πάντως, πριν από τρεις μέρες στέλεχος εμπλεκόμενο εμμέσως με τη Δίωξη συνέτρωγε σε ταβέρνα με πολλούς από τους δράστες των επεισοδίων!

Ο Λίτινας είχε ενημερώσει τον υπουργό Γ. Ρωμαίο

Σώθηκε από σύμπτωση όταν άγνωστοι (;) δράστες τοποθέτησαν στην είσοδο του σπιτιού του εννιάμισι κιλά δυναμίτιδα! Ηταν το Σεπτέμβριο του 1997, λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό 18.000 δενδρυλλίων κοντά στο βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου.

Ο κ. Μανώλης Λίτινας, ως νομάρχης Ρεθύμνου, ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν το πρόβλημα με τα ναρκωτικά, την οπλοφορία και τις καταπατήσεις. Μάλιστα, στις 4-12-1996 (!) με έγγραφό του στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ρωμαίο είχε ζητήσει την ολιγοήμερη άφιξη στο νησί δυνάμεων των ΕΚΑΜ.

Τότε ανέφερε ότι «ο φόβος της εκδίκησης είναι ο μοναδικός λόγος που εμποδίζει τους εκπροσώπους των φορέων του νομού να ζητήσουν επίσημα την κάθοδο των ΕΚΑΜ». Τότε ο κ. Ρωμαίος είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Με ταχύπλοα τα καλάσνικοφ στην Κρήτη

Κοινές είναι οι διαπιστώσεις φορέων και πολιτών για την εγκληματικότητα στο Ρέθυμνο και κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Οι Αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται για τις διαστάσεις του προβλήματος αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι «αγράμματοι βοσκοί» κατάφεραν να δικτυωθούν με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών στο εξωτερικό.Για μεν τα ναρκωτικά ο συνηθισμένος δρόμος είναι μέσω των πλοίων της γραμμής. Κυρίως τα ναρκωτικά ηρωίνη και κοκαΐνη φτάνουν στο νησί μέσω Αθηνών με τα πλοία. Ενώ εκτιμάται ότι το αντίστροφο συμβαίνει όταν από το Μυλοπόταμο προωθείται χασίς στην Αθήνα και το εξωτερικό.

Πολλά ερωτηματικά όμως προκαλεί η τεράστια διακίνηση όπλων και εκρηκτικών στο νησί. Τα καλάσνικοφ είναι κοινό μυστικό ότι προέρχονται από την Αλβανία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, τα όπλα φτάνουν κυρίως με ταχύπλοα στα λιμανάκια στις περιοχές Τραχήλι και Τράχουλα και από εκεί μέσω των πολλών χωματόδρομων που υπάρχουν προωθούνται με αγροτικά αυτοκίνητα στο Μυλοπόταμο. Κάποιοι μιλούν για εκατοντάδες όπλα τα οποία πωλούνται μέχρι και 1.000 ευρώ. Στις Αρχές υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες ερευνώνται, ότι στο νησί έχουν μεταφερθεί πολυβόλα, ακόμη και αντιαρματικά! «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πολλοί πώς είναι δυνατόν το κύκλωμα εμπορίας όπλων και πυρομαχικών να είναι εντελώς αλώβητο και εν κατακλείδι υπάρχουν εγκλήματα χωρίς εγκληματίες και θύματα χωρίς θύτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε παλαιότερη έκθεση εκπροσώπου της Τ.Α.

Και είναι γεγονός ότι κανείς μεγαλέμπορος όπλων δεν έχει συλληφθεί. Το κακό, όπως επισημαίνεται είναι ότι το εμπόριο όπλων έφερε στο νησί και κακοποιούς από Αλβανία και Ρωσία, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει τις δικές τους ομάδες που συνεργάζονται με ντόπιους!





Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=829&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 25.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote