Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νταβούτογλου: Τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο
Νταβούτογλου: Τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο Εκτύπωση E-mail
11.02.14

Την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο».

Οπως αναφέρει η Hurriyet, σε πρόγραμμα της τουρκικής τηλεόρασης TRT ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν, στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Οι συνομιλίες δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα», ανέφερε ο τούρκος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές θα τραβήξουν η κάθε μία το δικό της δρόμο -δημιουργία δύο κρατών- σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία (σσ. για το κοινό ανακοινωθέν). Είναι ένα αισιόδοξο σημείο που μπορεί να μας ικανοποιήσει όλους», είπε ο Νταβούτογλου προσθέτωντας ότι η απλή

«Ελπίζουμε ότι ο συμβιβασμός μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα θα μπορούμε να μετατρέψουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μία ζώνη ειρήνης», υποστήριξε.

Η ίδρυση ενός νέο κράτους θα επιτρέψει επίσης σε όλα τα μέρη να επωφεληθούν από τα φυσικά αποθέματα της περιοχής που θα ενισχύσουν ταυτόχρονα την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής.

Οπως είπε ο Νταβούτογλου το σχέδιο της Τουρκίας για τη μεταφορά νερού στο νησί προς χρήση και των δύο πλευρών θα συμβάλει στις προσπάθειες ενίσχυσης της ειρήνης.

Αρχίζουν ξανά οι συνομιλίες
Στα βαθιά νερά του Κυπριακού ξαναμπαίνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καθώς αύριο πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ν. Ερογλου, για να εγκρίνουν τυπικά το Κοινό Ανακοινωθέν και να ξεκινήσει έτσι η νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης με γραπτή δήλωσή του επέμεινε ότι η «Κοινή Δήλωση είναι μόνο η αρχή» και, κάνοντας έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία «σε όσα μας ενώνουν», εξέφρασε την ενόχλησή του για «αβάσιμες, επικίνδυνες και αυθαίρετες ερμηνείες» στο περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης.

Μετά την αυριανή συνάντηση αναμένεται το αμέσως πρόσεχες διάστημα να πραγματοποιηθούν οι χιαστί επισκέψεις των επίσημων διαπραγματευτών των δύο πλευρών σε Αθήνα και Αγκυρα αντίστοιχα, όπως έχουν συμφωνήσει οι κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ενδεικτικό πάντως της ένθερμης στήριξης των ΗΠΑ για την επανέναρξη της διαδικασίας είναι ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ν. Αναστασιάδη, ενώ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς επικοινώνησε με τον Ν. Ερογλου.

Στα Κατεχόμενα, όμως, ο Ντερβίς Ερογλου έδωσε ακόμη ένα αρνητικό δείγμα γραφής, καθώς έσπευσε πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία να εκφράσει την εκτίμηση ότι μέσα σε διάστημα 3-5 μηνών μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και να γίνουν τα δημοψηφίσματα. Θέλοντας μάλιστα να προκαλέσει αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης στην Κύπρο και να δυσχεράνει τη διαπραγματευτική θέση του Ν. Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι οι «εγγυήσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους Τουρκοκύπριους».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Κουντρέτ Οζερσάι στη θέση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς ο κ. Οζερσάι, εκτός από άριστος γνώστης του Κυπριακού, είχε διατελέσει μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας επί Μ. Α. Ταλάτ και θεωρείται ιδιαίτερα ευέλικτος σε σχέση με τον προκάτοχό του Οσμάν Ερτουγ, που ήταν εκφραστής και συνεχιστής της παράδοσης του Ντενκτάς.

Στην αυριανή πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου θα απουσιάζει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και εκτιμάται ότι σχεδιάζεται απόσυρσή του, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση είχε ζητήσει την αντικατάστασή του λόγω των εκτός πλαισίου παρεμβάσεων και παρασκηνιακών μεθοδεύσεών του.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8284&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote