Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Εκτύπωση E-mail
29.01.14

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης, την ώρα της έναρξης της έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

«Ελαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, για να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Αζάροφ επικάλεστηκε ως λόγο για την παραίτησή του την απειλή για την οικονομία της χώρας εξαιτίας της κρίσης που μαίνεται εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι την παραίτηση του πρωθυπουργού ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.

«Η κρίση που έχει ενσκήψει στη χώρα απειλεί την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη συνιστώντας έτσι κίνδυνο και για ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία και τον κάθε πολίτη χωριστά», είπε ο Αζάροφ.

Ο 66χρονος Αζάροφ διορίστηκε από τον Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 κι έκτοτε βρίσκεται στο πηδάλιο της υπερχρεωμένης χώρας μέσα από δύσκολους καιρούς, με το εθνικό της νόμισμα να είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και αποκρούοντας τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.

Πιστός στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ο Αζάροφ υποστήριξε την απόφαση τον Νοέμβριο της μη σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κι ήταν εκείνος ο οποίος υπέστη τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.

Στο κόκκινο η ένταση
Η ένταση στην Ουκρανία βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς η υπουργός Δικαιοσύνης απείλησε χθες με κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης συνεχίζονταν.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Oλενα Λούκας, εξοργισμένη με την κατάληψη από διαδηλωτές του κτιρίου του υπουργείου, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι σε περίπτωση που αυτοί δεν έφευγαν από το κτίριο που κατέλαβαν το βράδυ της Κυριακής θα ζητούσε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαπραγματεύσεις
Οι διαδηλωτές που είχαν καταλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως έγινε γνωστό, βγήκαν από το κτίριο μετά τις σκληρές δηλώσεις της υπουργού, η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε και να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης.

Παρά την απομάκρυνσή τους από το κτίριο μικρές ομάδες διαδηλωτών περιπολούσαν γύρω από αυτό και για αρκετές ώρες δεν άφηναν να μπει κανείς μέσα, όμως αργά το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι αστυνομικοί διεξάγουν ελέγχους εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στην ανακοίνωσή του απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κι άλλα δημόσια κτίρια να ακολουθήσουν το παράδειγμα των καταληψιών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», στο κέντρο του Κιέβου, όπου εν γένει χθες ήταν ήσυχα, συνολικά 4 δημόσια κτίρια συνεχίζονται να βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ σε άλλες πόλεις της χώρας οι διαδηλωτές έχουν υπό τον έλεγχό τους πολλά δημόσια κτίρια στα οποία μάλιστα έχουν στήσει γύρω γύρω οδοφράγματα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλωτές προχώρησαν διαδοχικά στην κατάληψη τριών υπουργείων, την Παρασκευή του υπουργείου Γεωργίας, το Σάββατο του υπουργείου Ενέργειας και το βράδυ της Κυριακής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε όλες τις περιπτώσεις αποχώρησαν λίγες ώρες αργότερα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συναντήθηκε χθες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, στην οποία αναμένεται να ασκηθεί έντονη πίεση στη κυβέρνηση να πάρει πίσω μέτρα που έχει επιβάλει για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ και ο εθνικιστής Ολεχ Τιάχνιμποκ συναντήθηκαν χθες με τον Γιανουκόβιτς και λίγο αργότερα με δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους τόνισαν ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής δε πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω.

Από την πλευρά του ο Αρσένι Γιάνετσιουκ, που έχει αναλάβει τα ηνία του κόμματος Μπατκίβσινα (Πατρίδα) της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, μετά τη συνάντηση έκανε έκκληση στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν σήμερα στην πλατεία Ανεξαρτησίας για να υποστηρίξουν τους βουλευτές «που αναλαμβάνουν την ευθύνη να ανατρέψουν αυτούς τους δικτατορικούς νόμους».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8254&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote