Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ελληνο-γαλλική συνεργασία για την ευρωπαϊκή άμυνα
Ελληνο-γαλλική συνεργασία για την ευρωπαϊκή άμυνα Εκτύπωση E-mail
23.11.07

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας επαναβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Γάλλου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Εβρέ Μορέν με τον ομόλογό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μορέν με τον Έλληνα πρωθυπουργό τόνισε πως «υπήρξε σχεδόν απόλυτη σύγκλιση, σχεδόν σε όλα τα θέματα» και πρόσθεσε πως «υπολογίζουμε πολύ στην Ελλάδα, για να προχωρήσει η Ευρώπη της Άμυνας».

«Έχουμε», είπε, «την ίδια πολιτική βούληση να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, που να μην είναι απλά και μόνο μια ζώνη οικονομικών ανταλλαγών, αλλά να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη, η οποία να είναι σε θέση να φέρει ορισμένες αξίες, τις αξίες τις οποίες υπερασπιζόμαστε»

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στην συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ΕΕ, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία, το δεύτερο εξάμηνο του 2008 καθώς και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ζητήματα στα οποία διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

Στις δηλώσεις τους οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μορέν αναφέρθηκαν στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, κατά τις οποίες σηματοδοτήθηκε μία νέα ώθηση στις παραδοσιακά ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της αμυντικής διάστασης της ΕΕ καθώς μέσα από αυτή η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να συμβάλλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο κ. Μορέν επισήμανε ότι η Ευρώπη της Άμυνας θα πρέπει να έχει τα δικά της αυτόνομα μέσα και δυνατότητες για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε περιοχές που έχει παρουσία, παραδοσιακά.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Γαλλία υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας, στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας, για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.

Για το θέμα του Κοσσόβου, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμφωνημένη και να εξασφαλιζει τη βιωσιμότητα της. Υπενθύμισε δε ότι την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της τρόϊκας για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και την έκκληση της προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν συμβιβαστικό πνεύμα και εποικοδομητικές σκέψεις.

Από την πλευρά του ο κ.Μορέν επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη, ενωμένη, να συνεχίσει τις προσπάθειες,να έχει παρουσία στην περιοχή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που περατώνονται στις 10 Δεκεμβρίου.

Επίσης ζήτησε να εξασφαλισθεί με σταθερό και βιώσιμο τρόπο η σταθερότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «πλήρης προσαρμογή σημαίνει πλήρη ένταξη», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας μας σε αυτή την προοπτική της γείτονος.

Από την πλευρά του ο κ. Μορέν αφού επισήμανε ότι πρέπει να ανοίξουν πολλά κεφάλαια, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, παρατήρησε ότι πρώτα πρέπει να δούμε την ένταξη αυτών των κεφαλαίων στο κοινοτικό κεκτημένο και μετά να ασχοληθούμε με πιο λεπτά θέματα. Η ένταξη του κοινοτικού κεκτημένου είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, μετά το τέλος της οποίας, θα δουμε, εν ευθέτω χρόνω, την κατάλληλη λύση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, πρόσθεσε.Θα έχουμε πλήρη ένταξη ή προνομιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία; διερωτήθηκε, και σχολίασε χαριτολογώντας ότι όταν θα τεθεί αυτό το ερώτημα οι δύο υπουργοί δεν θα είναι αυτοί που θα εξετάσουν το θέμα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε το Γάλλο ομόλογο του για την έμπρακτη και ουσιαστική συμπαράσταση της χώρας του στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το περασμένο καλοκαίρι, την Ελλάδα.

Ο κ. Μεϊμαράκης δώρισε το Γάλλο ομόλογο του το θηρεό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το στεφάνι της Βεργίνας και δέχθηκε από τον κ. Μορέν ένα επιτραπέζιο ρολόι και ένα ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του του υπουργείου Άμυνας της γαλλικής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί μετέβησαν στην Τανάγρα για να παραστούν στην επίσημη τελετή ένταξης των MIRAGE-2000-5 στο στόλο της πολεμικής μας Αεροπορίας.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=824&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων