Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πήρε «φωτιά» ξανά η Ουκρανία
Πήρε «φωτιά» ξανά η Ουκρανία Εκτύπωση E-mail
21.01.14

Συμπλοκές ξέσπασαν χθες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο του Κιέβου, όπου σχεδόν 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του νέου νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Μερικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με ξύλα και προσπάθησαν να αναποδογυρίσουν μία κλούβα της αστυνομίας που τους έκλεινε τον δρόμο προς το κοινοβούλιο. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κλομπ.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης, Ουντάρ, έσπευσε στον χώρο των ταραχών, 100 περίπου μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας -το επίκεντρο των διαδηλώσεων που γίνονται στην Ουκρανία εδώ και δύο μήνες- για να πείσει τους διαδηλωτές να μην κινούνται κατά των αστυνομικών.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν οπισθοχώρησαν και συνέχισαν να ρίχνουν πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα στις ειδικές μονάδες της αστυνομίας, τα μέλη των οποίων προστατεύονταν πίσω από τις ασπίδες τους.

Οι ταραχές ξέσπασαν αφού πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κόσμο να αψηφήσει την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης στο κέντρο του Κιέβου ως τις 8 Μαρτίου και τους νέους νόμους που θεσπίζουν αυστηρές κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών.

Δεκάδες άνθρωποι είχαν στο κεφάλι τους κατσαρόλες, σουρωτήρια ή χάρτινα κουτιά ή είχαν φορέσει μάσκες του καρναβαλιού, περιγελώντας με τον τρόπο αυτόν μία από τις διατάξεις του νόμου, με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους διαδηλώνουν φορώντας μάσκα ή κράνος.

Παίρνοντας τον λόγο διαδοχικά στο βήμα της συγκέντρωσης, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τον νόμο που ψηφίστηκε με διαδικασίες - εξπρές και δια της ανατάσεως χειρός την περασμένη Πέμπτη από τους «πιστούς» στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βουλευτές.

«Κηρύσσουμε παράνομη τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε», δήλωσε ο Κλίτσκο, ενώ κάλεσε τις δυνάμεις της τάξης να περάσουν στο στρατόπεδο των αντιπολιτευομένων. «Απευθύνομαι στις δυνάμεις της τάξης: περάστε στο στρατόπεδο του λαού!», τόνισε.

«Το κοινοβούλιο έχασε τη νομιμότητά του, αυτό σημαίνει πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα λαϊκό συμβούλιο μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στέλεχος του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο.

Τους νέους νόμους καταδίκασε και η ΕΕ. Την Παρασκευή, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε έγραψε στο Twitter πως «ανησυχεί βαθιά επειδή ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές βλέψεις της Ουκρανίας».

ETHNOS

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8237&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote