Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Αντί ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια προς τη Μυρτώ απειλές για μήνυση και αγωγές
Αντί ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια προς τη Μυρτώ απειλές για μήνυση και αγωγές Εκτύπωση E-mail
13.01.14

Απογοητευμένη η Ομογένεια της Βοστώνης από τη στάση της μητέρας που απαιτεί από την Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας να μη πληρώσει εγχείρηση και ιατρική συσκευή. Στις 131.527 δολάρια το ποσό του εράνου.

Βοστώνη-Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με συμμετοχή 13 μελών του αλλά και παρουσία και αντιπροσώπων των συλλόγων-μελών, συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 8 Ιανουαρίου το διοικητικό συμβούλιο Νέας Αγγλίας, για να εξετάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις απαιτήσεις που υπέβαλε μέσω του δικηγόρου της η μητέρα της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη, Μαρία Κοτρότσου.

Αν ήθελε κανείς να αποτυπώσει τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει στα στελέχη της Ομοσπονδίας η στάση της μητέρας του κοριτσιού, που ήλθε για θεραπεία στη Βοστώνη μετά από κακοποίηση που υπέστη στην Πάρο, από νεαρό Πακιστανό, αρκούν τα λόγια του βετεράνου και πρώην προέδρου της, Δημήτρη Τσούμπανου, που είπε «εκεί που δεν χρωστούσαμε, μας πήραν και το βόδι».

Οι λέξεις αχαριστία κι αγνωμοσύνη, ακούστηκαν αρκετές φορές από παρευρισκόμενους, όταν άκουσαν τις πολλαπλές απαιτήσεις του δικηγόρου της κ. Κοτρότσου, Εμετ Φινοσέ, με σοβαρότερη την απόδοση στην πελάτη του όλου του ποσού που συγκεντρώθηκε από τον έρανο της Ομοσπονδίας και την μη καταβολή της δαπάνης για την εγχείρηση της Μυρτούς όπως και του ιατρικού μηχανήματος που προμηθεύτηκε, συνολικού κόστους 85.000 δολαρίων περίπου. Για την εγχείρηση που θα στοιχίσει περίπου 60.000 δολάρια, εγγυήτρια έχει μπει η γνωστή φιλάνθρωπος της Βοστώνης Βασιλεία (Μπέσυ) Πάππας, η οποία δραστηριοποιείται με το Hellenic Cardiac Fund του Νοσοκομείου Παίδων Βοστώνης.

Η άποψη της Ομοσπονδίας είναι πως ο έρανος (ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Σοφίας Λαμπροπούλου κι άλλων νέων) που άρχισε με στόχο την συγκέντρωση των 25.000 για την πληρωμή του μηχανήματος Tobii Speech Recognition Device, διευρύνθηκε όταν απαιτήθηκε το κορίτσι να υποβληθεί σε εγχείρηση. Και τα δύο αυτά έξοδα δεν καλύπτονταν από την ελληνική κυβέρνηση και τον ασφαλιστικό φορέα.

Με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και διανεμήθηκαν στο συμβούλιο – συμπεριλαμβανομένης και της αναλυτικής κατάστασης από την τράπεζα Citizen Bank – έχουν συγκεντρωθεί περίπου 131.527 δολάρια, εκ των οποίων οι $ 128.369,11 στον χωριστό τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχθηκε. (Η διαφορά αφορά σε δωρεές που ήλθαν την ημέρα της συνεδρίασης).

Να σημειωθεί ότι αρχικά αναμενόταν να παρευρεθεί και η Μαρία Κοτρότσου με το δικηγόρο της, ωστόσο κάποια στιγμή νωρίς το απόγευμα ο τελευταίος προτίμησε να στείλει την μακροσκελή επιστολή με τις πολλαπλές απαιτήσεις και την απειλή για προσφυγή στη δικαιοσύνη αν δεν ικανοποιηθούν.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με παρουσίαση από μέρους του νομικού συμβούλου του οργανισμού, Δημήτρη Ιωαννίδη, των περιστατικών που έλαβαν χώρα από συνάντηση που είχε το συμβούλιο με την μητέρα της μικρής και το δικηγόρο της, στα μέσα Δεκεμβρίου, την επιστολή που αυτός έστειλε περί τα τέλη Δεκεμβρίου και τη δημοσιοποίησή της μαζί με σχόλια κι υπονοούμενα στις ΗΠΑ, για δήθεν πρόθεση του οργανισμού να κρατήσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τη Μυρτώ. Ο κ. Ιωαννίδης διευκρίνισε ότι ενεπλάκη μετά τη συνάντηση του δ.σ. με την κ. Κοτρότσου και το συνήγορό της.

Είπε ότι από μέρους της ομοσπονδίας ζητήθηκε από την κ. Κοτρότσιου να δοθούν αποδείξεις για τις δαπάνες που είχαν γίνει, ώστε να πληρωθούν, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Σε κάποια ανταλλαγή μηνυμάτων, η πλευρά της μικρής Μυρτώς εξέφραζε παράπονα ότι οι άνθρωποι της ομοσπονδίας «δεν είναι ευαισθητοποιημένοι στο δράμα της».

Απαντώντας επίσης και στις αιτιάσεις της κ. Κοτρότσου (αναρτήθηκαν στο Facebook) πως τα έξοδα της εγχείρησης κατέβαλε η φιλάνθρωπος Μπέσυ Πάππας, είπε πως σε επικοινωνία που είχε μαζί της διευκρίνισε ότι απλά εγγυήθηκε για το ποσό που θα απαιτηθεί. Εξήγησε ότι κανονικά το νοσοκομείο ζητά το ποσό να προπληρώνεται πέντε μέρες πριν την εγχείρηση (οι οποία έπρεπε να γίνει γιατί η Μυρτώ υπέφερε από πόνους), αλλά το εμπόδιο προσπεράστηκε χάρη στην εγγύηση. Μάλιστα λόγω του ότι μεσολαβεί το Hellenic Cardiac Fund θα υπάρξει έκπτωση σχεδόν 30%.

Στη νέα επιστολή που έλαβε την Τετάρτη το απόγευμα, ο κ. Ιωάννης, ο δικηγόρος της κ. Κοτρότσου, αφού δηλώνει ευγνώμων για όσα έκανε η Ομοσπονδία, θέτει ευθύς εξ αρχής θέμα νομιμότητας του εράνου, βάση των νόμων της πολιτείας της Μασαχουσέτης. Επισημαίνει ότι ρόλος της ομοσπονδίας δεν είναι να διαχειριστεί τα χρήματα, αλλά να τα αποδώσει στη μητέρα ως κηδεμόνας της, ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει η οργάνωση χρήματα για εξειδικευμένο σκοπό αλλά μόνο για τη Μυρτώ κι αυτό έγινε και πως οι δωρητές δεν δικαιούνται φοροαπαλλαγής.

Ο κ. Ιωαννίδης διευκρίνισε πως βάση των αποφάσεων που έλαβε το δ.σ. της ομοσπονδίας, δεν συμφωνεί μ’ αυτά.

Από τις περισσότερες από 20 απαιτήσεις που περιέχει η μακροσκελής επιστολή του δικηγόρου της κ. Κοτρότσου, Εμετ Φινοσέ, καταγράφουμε:

- Επιθυμεί να της προσκομιστούν αναλυτικά στοιχεία από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτει η ομοσπονδία (προφανώς για ναα δει αν έχουν κατατεθεί εκεί δωρεές).

- Ζητά την μεταφορά όλων των χρημάτων του εράνου σε καταπιστευμένο λογαριασμό (trust account) σε τράπεζα που θα επιλέξει η μητέρα.

- Απαιτεί η μεταφορά των χρημάτων στο λογαριασμό που θα ελέγχει η μητέρα της Μυρτούς μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014.

- Ενορκη δήλωση από την ομοσπονδία ότι δεν υπάρχουν άλλοι λογαριασμοί.

- Αποδείξεις για τις δωρεές του κάθε ατόμου και τις διευθύνσεις των δωρητών για να στείλουν – όπως είπαν – ευχαριστήριες επιστολές.

- Ενημερώνει την Ομοσπονδία ότι δεν θα δοθεί τους προσκομιστεί κανένας ιατρικός λογαριασμός προς πληρωμή και να μην χρησιμοποιηθούν χρήματα του εράνου για κανέναν σκοπό μέχρις ότου δοθούν γραπτώς οδηγίες από την μητέρα.

- Ζητά από την Ομοσπονδία να ενημερώσει στο Ταμείο Καρδιοπαθών Ελληνόπουλων ότι τα χρήματα του λογαριασμού της Μυρτώς δεν θα είναι διαθέσιμα για να πληρωθεί το Νοσοκομείο Παίδων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν να πληρωθούν άλλα ιατρικά έξοδα και καλεί την οργάνωση να μην επιχειρήσει να λάβει τα ιατρικά χαρτιά ή λογαριασμούς εξόδων της Μυρτώς από οπουδήποτε.

- Ζητά απολογητική επιστολή από την αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας Βασίλειο Καυκά για δηλώσεις που έκανε και κατά το δικηγόρο θίγουν την κ. Κοτρότσου.

- Ζητά επιστολή από το δ.σ. της ομοσπονδίας ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από τις δηλώσεις του κ. Καυκά.

- Να γραφεί επιστολή και να σταλεί σε κάθε δωρητή χωριστά όπου να εξηγήσει ότι ίσως η δωρεά τους δεν τυγχάνει φοροαπαλλαγής.

- Να εξηγηθεί στους δωρητές ότι η ομοσπονδίας δεν είναι φύλακας των χρημάτων αλλά η μητέρα.

- Να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδίας και της μητέρας βάση της οποίας τα χρήματα που θα της αποδοθούν θα τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει.

- Να επισημανθεί εγγράφως στους δωρητές ότι αν δεν συμφωνούν με τους όρους, θα τους επιστραφεί η δωρεά.

- Καλεί το δ.σ. να υπογράψει το έγγραφο της συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 και απειλεί ότι αν δεν συμμορφωθεί θα καταθέσει αναφορά στο Τμήμα Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών του Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Μασαχουσέτης, στην Εφορία και πιθανόν να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης. Απειλεί ακόμη με πιθανή μήνυση για δυσφήμιση πρόκληση ψυχικής οδύνης.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ο κ. Ιωαννίδης είπε πως ίσως θα πρέπει η ομοσπονδία να ζητήσει συνάντηση με τον δικηγόρο και τη μητέρα, ώστε να δουν πως θα βρεθεί λύση που να προασπίζει και την ομοσπονδία. Επίσης είπε πως ίσως είναι καλό να απευθυνθεί στο γραφείο του εισαγγελέα, για να επιδείξει της απαιτήσεις της Μαρίας Κοτρότσου και του δικηγόρου της και να ζητήσει τη συμβουλή του, για το πώς να το αντιμετωπίσουν. Κάτι που έγινε δεκτό από το διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα, τόσο ο νομικός σύμβουλος, όσο κι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Ράμμος, ανέφεραν ότι ζητήθηκαν σε δύο περιπτώσεις γνωματεύσεις από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας για το αν απαιτούνται περαιτέρω αιτήσεις για τον έρανο. Αφού οι υπεύθυνοι τον ρώτησαν αν η ομοσπονδία πραγματοποιεί συχνά ερανικές προσπάθειες, όταν έλαβαν αρνητική απάντηση, τους εξήγησαν ότι απλά πρέπει να τα δηλώσεις στην ετήσια δήλωση του οργανισμού τον Μάιο. Η πρώτη επαφή έγινε το Νοέμβριο, με τη έναρξη του εράνου κι η δεύτερη στις 2 Ιανουαρίου με την κ. Στέφανι Εμεριγνκ από το γραφείο του Γεν. Εισαγγελέα.

Ο κ. Ιωαννίδης επανέλαβε πως τα χρήματα συγκεντρώθηκαν για τους συγκεκριμένους σκοπούς που προαναφέρθηκαν κι όχι γενικά για την ίδια τη Μυρτώ.

«Ξέρω ότι είστε εξαγριωμένοι, όμως πρέπει να δούμε ψύχραιμα πως θα λύσουμε το θέμα. Μας έχουν θίξει, όμως πρέπει να βάλουμε το δράμα της οικογένειας πάνω από τον εγωισμό μας».

Είπε πως αν υπάρξει συμφωνία για το in-trust (δηλαδή το καταπίστευμα στο όνομα της μητέρας), αυτό μπορεί να γίνει, όμως να γνωρίζουμε ότι πέραν ασαφών βεβαιώσεων, η ομοσπονδία δεν θα έχει κανένα έλεγχο για τη διάθεση των χρημάτων.

Εισηγήθηκε να λάβει χώρα έκτακτη γενική συνέλευση σε 10-15 μέρες και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τότε θα έχει εκτιμήσει νομικά αν τα χρήματα μαζεύτηκαν γενικά για τη Μυρτώ ή ειδικά για τους σκοπούς που αποφάσισε το δ.σ.

Εξέφρασε το παράπονο όλων των μελών του δ.σ. για τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι δήθεν η ομοσπονδία δεν ήθελε να δώσει απολογισμό και να δείξει τον τραπεζικό λογαριασμό.

«Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε αντίγραφα επιταγών γιατί μπορούμε να κατηγορηθούμε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Αν όμως αυτό τελικά γίνει με απόφαση δικαστή, είμαστε καλυμμένοι.

Ο αντιπρόεδρος Βασίλης Καυκάς είπε πως οι αναφορές για τις οποίες κατηγορείται (πως είπε «δεν θα προικίσουμε την κ. Κοτρότσου») έγιναν χάριν αστεϊσμού σε μία από τις πολλές συζητήσεις σε μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, τα οποία ζητούσαν τον σχολιασμό της ομοσπονδίας.

Πάντως αντιπρόσωπος σωματείων είπε στον κ. Καυκά πως κακώς ενέπλεξε το ρόλο του ως αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας με αυτό του δημοσιογράφου (διατηρεί ενημερωτική ιστοσελίδα).

Ο Δημήτριος Τσούμπανος είπε πως πρώτη φορά η ομοσπονδία ασχολήθηκε με τέτοιον έρανο και συνεχάρη το δ.σ. και το νομικό σύμβουλο για τους χειρισμούς του. Ενώ εκφράζοντας παράπονο για την αχαριστία με την οποία πληρώθηκε η ομοσπονδία, είπε πως «εκεί που δεν χρωστούσαμε μας πήραν και το βόδι».

Ο κ. Ματθαίος έκανε ανασκόπηση του πως ξεκίνησε η προσπάθεια, με πρωτοβουλία της φοιτήτριας Σοφίας Λαμπροπούλου (η μητέρα της Ελισάβετ Παπασλή κι ο παππούς της Δημήτριος Παπασλής έχουν υπηρετήσει πρόεδροι) για την αγορά του μηχανήματος και τη διεύρυνση του στόχου μετά την μεγάλη ανταπόκριση της ομογένειας και άλλων αμερικανών και της άμεσης ανάγκης της Μυρτούς για εγχείρηση.

«Λυπούμαι για τη βενζίνη που ξόδεψα για τις μετακινήσεις της κ. Κοτρότσου», είπε πικραμένος.

Ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ομοσπονδίας Θ. Καμπερίδης κάλεσε όλους να δουν το θέμα ψύχραιμα και με γνώμονα το να μην πέσει η ομοσπονδία από το υψηλό επίπεδο εκτίμησης που κατέκτησε χάρη στην κινητοποίηση για τον ευγενικό αυτό σκοπό.

«Ας δούμε τι χρειάζεται να γίνει νομικά κι ας κλείσουμε το θέμα».

Ο κ. Μπίτσικας εξέφρασε λύπη για δημοσιεύματα που άφηναν ερωτήματα για το αν η ομοσπονδία έδωσε τα χρήματα του εράνου για τους πυρόπληκτους το 2008. Κι είπε ότι με τέτοια πως θα ζητηθούν από τους ομογενείς χρήματα για την παρέλαση.

Να ζητήσει η ίδια η ομοσπονδία τη γνωμάτευση από το γραφείο του εισαγγελέα, ζήτησε ο Γιώργος Ζαχαρούλης.

Να υπάρξει επαφή με την μητέρα και το δικηγόρο της αλλά και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα πριν τη γενική συνέλευση, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Παπασλής, που ανέφερε ότι πολλά από αυτά που ζητά ο δικηγόρος της κ. Κοτρότσου πιθανόν να αντιτίθενται με τους νόμους της πολιτείας.

Ο κ. Βασιλειάδης είπε πως με διάφορα δημοσιεύματα και φήμες εδώ και στην Ελλάδα η Ομοσπονδία έχει δυσφημισθεί, ενώ υποστήριξε πως πιθανόν ένας κηδεμονευόμενος λογαριασμός κι από τις δύο πλευράς να αποτελεί ισορροπημένη λύση.

Την άποψη να προσφύγει η ομοσπονδία πρώτη στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα υποστήριξε ο Κώστας Τραμβαγιάκης, που αναρωτήθηκε ποιος καθοδηγεί την μητέρα η οποία εγείρει υπερβολικές απαιτήσεις.

Η κ. Γεωργία Μαυρίδου είπε πως οι επιστολές που εστάλησαν στο κόσμο και τον ζητούσαν να συνεισφέρει στον έρανο είχαν την έγκριση της μητέρας της Μυρτούς.

Η κ. Μ. Σπυριδοπούλου, από τις γυναίκες που πρωτοστάτησαν για την επιτυχία του εράνου είπε πως ό,τι κι αν έγινε, αν παρουσιαζόταν ίδια ανάγκη θα το ξαναέκανε. Επισήμανε παράλληλα πως ο κόσμος πρόσφερε γιατί μπροστά ήταν το όνομα της ομοσπονδίας και σε καμιά περίπτωση η μητέρα δεν θα μπορούσε μόνη της να συγκεντρώσει χρήματα.

Πάντως, ακούστηκε και η άποψη από αντιπρόσωπο, πως μεταξύ των όρων του δικηγόρου και της επιστροφής των χρημάτων στους δωρητές, το δεύτερο είναι ευκολότερο.

www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8222&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 16.01.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote