Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το καρέ που θα κρίνει την παρτίδα
Το καρέ που θα κρίνει την παρτίδα Εκτύπωση E-mail
06.01.14

H κρισιμότερη ίσως χρονιά, από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι για τον κ. Αντ. Σαμαρά το 2014.
Μέσα στη χρονιά αυτή θα «παιχθούν όλα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης, εννοώντας ότι από τις επιλογές της κυβέρνησης θα κριθεί το μεγάλο στοίχημα στην οικονομία, κάτι που συνδέεται ευθέως και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα των επόμενων μηνών και για τον λόγο αυτό κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλους τους κορυφαίους υπουργούς. «Σε αυτήν τη φάση δεν συγχωρούνται λάθη ή καθυστερήσεις», φέρεται να τους είπε και ζήτησε από όλους να είναι έτοιμοι εν όψει του νέου -καθοριστικού για τις εξελίξεις- γύρου διαβουλεύσεων με την τρόικα, που ξεκινά στις 15 του μηνός.

Από την έκβαση αυτών των συζητήσεων θα εξαρτηθούν και τα επόμενα πολιτικά βήματα της κυβέρνησης μέσα στο '14, καθώς -παρά τις επίσημες διαψεύσεις ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά- το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών παραμένει στο τραπέζι και λόγω της σταθερής άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει σε ένα πρόσωπο, κοινά αποδεκτό, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό αυτήν την ώρα είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού που παρουσίασε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους πολίτες. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:

1. Εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών

2. Επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος

3. Αναδιάρθρωση του χρέους

4. Εξοδο στις αγορές, κίνηση που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μνημονιακής εποχής για την Ελλάδα.

Για την επιτυχία αυτού του σχεδιασμού, που αποτελεί μονόδρομο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα, ο πρωθυπουργός βασίζεται σε τέσσερις υπουργούς, από τις κινήσεις των οποίων εξαρτώνται πολλά, εάν όχι όλα. Οι υπουργοί αυτοί είναι οι εξής:

Γιάννης Στουρνάρας
Από τον υπουργό Οικονομικών θα «περάσουν» όλες οι αποφάσεις και το επόμενο διάστημα. Οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα ή λεγόμενα από μερίδα ΜΜΕ, παραμένουν σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ο κ. Στουρνάρας άλλωστε βασίζεται στη στήριξη του κ. Σαμαρά προκειμένου να απαντά και στις κατά καιρούς επικρίσεις που δέχεται από μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει και πάλι το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ο πρώτος του στόχος είναι να ακυρώσει -με στοιχεία- τις εκτιμήσεις των δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, τις πιθανολογούμενες από εκείνους υστερήσεις εσόδων κ.λπ.

Εφόσον περάσει και αυτό τον κάβο, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα είναι εκείνος που θα έχει ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού Σαμαρά. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας δηλώνει αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές «για να δοκιμάσει τα νερά» μέσα στο '14. Πιστεύει επίσης, ότι εφόσον οι επικείμενες συζητήσεις με την τρόικα ολοκληρωθούν χωρίς προσκόμματα, τότε οι δανειστές δεν θα έχουν λόγο να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από το καλοκαίρι.

Κυρ.Μητσοτάκης
Είναι σαφές ότι το Δημόσιο θα αποτελέσει και το '14 ένα βασικό σημείο αιχμής, καθώς γύρω από τις απολύσεις (11.000 έχουν υπολογιστεί για φέτος) θα υπάρξει και αντιπαράθεση στο εσωτερικό αλλά και πιέσεις από την τρόικα. Ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι τα θέματα του Δημοσίου θα αποτελέσουν τον μικρότερο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Ωστόσο, εκτιμά ότι για να υλοποιηθούν τα όσα έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο θα πρέπει να «τρέξουν» γρηγορότερα οι υπουργοί που έχουν εμπλοκή.

Πρόκειται για τον κ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος έχει την ευθύνη της αναδιοργάνωσης των ΟΤΑ, τον κ. Αδ. Γεωργιάδη που έχει την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και τον κ. Κων. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει τα θέματα της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στην Παιδεία.

Κωστής Χατζηδάκης
Από το υπουργείο Ανάπτυξης «περνούν» τόσο οι αποκρατικοποιήσεις όσο και το μείζον ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα κληθεί να «τρέξει» ακόμη πιο γρήγορα το «ΕΣΠΑ», να ελέγξει τις τιμές στην αγορά αλλά και να στηρίξει την προσπάθεια του υπουργείου οικονομικών για επιτάχυνση της προσπάθειας υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων. Είναι βέβαιον ότι αυτά τα θέματα θα τεθούν από την τρόικα στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο και θα απαιτηθούν πειστικές απαντήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πιστεύει ότι θα κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο και σε δηλώσεις του την Πέμπτη επισήμανε ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αναμένεται η έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων».

«Ωστόσο» -διευκρίνισε- «οι δαπάνες που γίνονται από σήμερα είναι ήδη επιλέξιμες για χρηματοδότηση με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ενταχθούν στα επιμέρους προγράμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες των Κανονισμών».

Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης ως άμεση προτεραιότητά του θέτει την πάταξη της γραφειοκρατίας και δη το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, και θα καταθέσει μέσα στον μήνα, αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση ανωνύμων εταιρειών και επιχειρήσεων.

Aδ. Γεωργιάδης
Το υπουργείο Υγείας σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και -μέχρι πρότινος- με την κρατική σπατάλη. Ο κ. Γεωργιάδης καλείται μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο να αλλάξει πλήρως τον ΕΟΠΥΥ και στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και του κόστους χρήματος.

Οι επικοινωνιακές του δυνατότητες τον βοηθούν σημαντικά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας πράγματι δύσκολης πολιτικής, αλλά ο υπουργός Υγείας έχει πλέον απέναντί του και τον χρόνο διότι ούτε οι ασφαλισμένοι μπορούν να περιμένουν και πολύ δε περισσότερο ο πρωθυπουργός.

Εκτός από αυτά, ο υπουργός Υγείας πρέπει άμεσα να δώσει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον αριθμό των στελεχών του ΕΟΠΥΥ που θα απομακρυνθούν μέσα στο '14. Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι έχει έρθει η στιγμή να λειτουργήσει στη χώρα ένα πιο αποτελεσματικό και πιο ορθολογικό (σε οικονομοτεχνικό επίπεδο) δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τους γιατρούς, αλλά ούτε και με συμφέροντα που (πιθανώς) κρύβονται πίσω από την αγορά του φαρμάκου ή την προμήθεια σε εξοπλισμό των νοσοκομείων της χώρας.

Τα μεθεόρτια
Τα τρία «αγκάθια» στο τραπέζι τον Ιανουάριο

Τρία θα είναι τα καυτά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρώτο και το πλέον ακανθώδες αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014 και το 2015 και τη διαμόρφωση του νέου επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013-2017.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την υλοποίηση της δέσμευσης για δραστικές περικοπές ή και κατάργηση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων (ασφαλιστικά ταμεία, φορείς, νομικά πρόσωπα κ.ά.) που επιβαρύνουν τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών και θεωρούνται τροχοπέδη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε ο σχετικός νόμος να έχει εφαρμοσθεί από το περασμένο φθινόπωρο.

Το τρίτο θέμα σχετίζεται με τη μνημονιακή δέσμευση για τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι βαρύνουσα σημασία έχει η συμφωνία με τους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που προσδιορίζουν στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ και για την κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καθώς πέραν της εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

Σημειώνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα με γενικευμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή με αυξήσεις φόρων και ότι με βάση το σχέδιο που θα παρουσιασθεί στην τρόικα, το κενό θα κλείσει με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Οσον αφορά στη συμφωνία με τους δανειστές για τους φόρους υπέρ τρίτων και τις ασφαλιστικές εισφορές, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ακόμη η ατζέντα περιλαμβάνει την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με αλλαγές στις διαδικασίες και την οργανωτική δομή του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο νομοθετικό καθεστώς για τη διάθεση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, καθώς και εκκρεμότητες που υπάρχουν στην απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8210&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote