Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στόχος τρομοκρατών το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη
Στόχος τρομοκρατών το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη Εκτύπωση E-mail
31.12.13

Σε έξι προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η αστυνομία περίπου έξι ώρες μετά την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε από αγνώστους η οικία του Γερμανού πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι.

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία –στην οποία και ανετέθη η υπόθεση- χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να έχει διαπιστωθεί αν προκύπτει συσχετισμός τους με την τρομοκρατική ενέργεια.

Στο σημείο εντοπίστηκαν πάνω από 60 κάλυκες των 7,62 mm που παραπέμπουν σε καλάσνικοφ.

Μετά τους πυροβολισμούς οι δράστες διέφυγαν από τη διασταύρωση των οδών Χίου και Αποστολοπούλου.

Πάνω από 15 φυσίγγια έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό τοίχο της οικίας ενώ ένα βλήμα βρέθηκε στο δωμάτιο της κόρης του που έλειπε και άλλο ένα στον τέταρτο όροφο διπλανής πολυκατοικίας.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η βασική, μέχρι στιγμής, μαρτυρία για τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης, προέρχεται από τον αστυνομικό φρουρό της πρεσβευτικής οικίας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, τα άτομα που γάζωσαν την γερμανική πρεσβευτική κατοικία ήταν τέσσερα.

Προσέγγισαν την οικία του Γερμανού πρέσβη και χωρίς εκείνος να προλάβει να αντιδράσει, πυροβόλησαν κατά ριπάς προς τον περίβολο του σπιτιού, χωρίς να στοχεύουν τον ίδιο ή προς το σπίτι.
Τέσσερις από τις σφαίρες χτύπησαν στην καγκελόπορτα.

Η δεύτερη μαρτυρία προέρχεται από ένοικο παρακείμενης πολυκατοικίας, οποίος ανέφερε τα εξής:

«Στην Εθνικής αντιστάσεως 59, δίπλα στο σπίτι μας, είναι ένας χώρος πράσινος, και από εκεί ρίξανε. Δεν είχανε μπει μέσα στην αυλή του σπιτιού, στον αριθμό 59, ήταν από την έξω πλευρά 4 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις δεν ασχολήθηκαν καθόλου, δεν είχαν πιστόλια, δεν είχαν τίποτα, μόνον ο ένας ο οποίος είχε το καλάσνικοφ».

Αυτός που είχε το καλάσνικοφ, εάν κατάλαβα καλά είχε και διαφορετική ενδυμασία ως προς το χρώμα.

«Ένα μπλε τζάκετ σκούρο με κουκούλα. Όλοι οι άλλοι φορούσανε μαύρα, όχι τζινς, τίποτα. Όλα μαύρα. Φώναξα το γιο μου να πάρει το 100 και έτρεξα εγώ κάτω, όπως ήμουνα με τις πιζάμες και με τις παντόφλες και πήγα στον φύλακα. Υπήρχε ένα καλάσνικοφ και οι άλλοι τρεις παρακολουθούσανε.

Μου έδωσε δηλαδή την εντύπωση ότι είναι ο δάσκαλος που δίνει μαθήματα στους μαθητές. Όρθιοι πίσω σε απόσταση ενός μέτρου από τον άνθρωπο ο οποίος έριξε, ο οποίος τι έκανε; Φαίνεται ότι το τράνταγμα του καλάσνικοφ, τον τράνταξε και απλώνει το αριστερό του πόδι πιο μπροστά και ρίχνει και μετά φεύγει το καλάσνικοφ προς τα πάνω.

Τότε είδα τις λάμψεις μέσα από το όπλο να βγαίνουνε και το καλάσνικοφ το είδα όταν τρέχοντας προς τη Χίου, προς τα εδώ πάνω δηλαδή το είχε κατεβασμένο κάτω, αλλά επειδή άλλαξε το τρέξιμο των ποδιών, το καλάσνικοφ ήταν κάτω, φαίνεται ότι το κρατούσε από τη γεμιστήρα.

Στόχος τρομοκρατών το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη
-Αυτό που έχει σημασία από ότι καταλαβαίνω από την περιγραφή σας, είναι το ότι δεν έκανε στοχευμένη βολή

-Όχι. Δεν πήγαν για να σκοτώσουν. Όχι, γιατί δεν ρίξανε ούτε μία σφαίρα σε απόσταση 2-3 μέτρων από το φυλάκιο. Φαινόταν νεαροί από το τρέξιμό τους, από τη δυναμικότητά τους, αν ήταν εξηντάρης όπως εγώ που δεν μπορώ να τρέξω γιατί όταν έφτασα στο φύλακα ήμουν εγώ κι αυτός. Τιναζόταν, είχε πέσει στο πάτωμα, ήταν η μόνη του ασφάλεια. Μόλις με είδε ο σκοπός αμέσως με έβαλε πίσω από το φυλάκιο φοβούμενος μήπως τυχόν εμφανιστούν άλλοι.


Αμεση ενημέρωση του πρωθυπουργού
Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό διπλωμάτη.

Mε τον Γερμανό Πρέσβη είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ο υπουργός εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη και αποτροπιασμό του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία έχει «ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε», ενώ εκδήλωσε και τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης προς τον Πρέσβη και την οικογένειά του.

Στην κατοικία του Πρέσβη έσπευσε αργότερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

«Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ρουκέτα από «17Ν» το 1999
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν Ελλάδι οικία του γερμανού πρέσβη γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Στις 16 Μαΐου 1999, το ίδιο κτίριο (πρέσβης τότε ήταν ο Καρλ Χάινς Κούνα) είχε γίνει στόχος επίθεσης με ρουκέτα από τη «17 Νοέμβρη».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8201&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote