Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Μαύρη χήρα» σκόρπισε το θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό
«Μαύρη χήρα» σκόρπισε το θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό Εκτύπωση E-mail
29.12.13

Επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον 18 νεκρούς και 25 τραυματίες σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογρκραντ -το πάλαι ποτέ Στάλινγκραντ- 900 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι μία γυναίκα, γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε «μαύρη χήρα», ενώ οι ρωσικές αρχές θεωρούν την τρομοκρατική ενέργεια μία ακόμη στη σειρά του κύκλου βίας που έχει ανοίξει ενόψει των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι (ξεκινούν σε έξι εβδομάδες).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες «να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς ήδη έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Τρομοκρατική πράξη
Η έκρηξη συντάραξε τον σιδηροδρομικό σταθμό Volgograd-1 περί τις 12.45 το μεσημέρι (10.45 π.μ Ελλάδας) σε ώρα και ημέρα όπου εκατομμύρια Ρώσοι μετακινούνται για τον εορτασμό της νέας χρονιάς.

Η βόμβα περιείχε 10 κιλά ΤΝΤ και εξερράγη κοντά στους ανιχνευτές μετάλλου, στην είσοδο του σταθμού, δήλωσε εκπρόσωπος της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας η έκρηξη πραγματοποιήθηκε από γυναίκα καμικάζι που πλησίασε τον ανιχνευτή μετάλλων, είδε τον αστυνομικό, αγχώθηκε και πυροδότησε τη βόμβα» δήλωσε ο εκπρόσωπος, Βλαντιμίρ Μάρκιν.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η παρουσία της ασφάλειας εμπόδισε έναν πιθανό μεγάλο αριθμό νεκρών στο σταθμό, ο οποίος ήταν γεμάτος κατά τη στιγμή της έκρηξης, καθώς υπήρχε καθυστέρηση σε πολλά δρομολόγια.

«Μαύρη χήρα» σκόρπισε το θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, στην οποία τραυματίστηκαν 34 άτομα, σύμφωνα με τον Μάρκιν, οχτώ σε κρίσιμη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου ενός 9χρονου κοριτσιού, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε στην επίθεση. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν περισσότερα από 40 άτομα.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας κατονόμασαν την εισβολέα με το όνομα Οξάνα Ασλάνοβα. Σύμφωνα με αναφορές έχει παντρευτεί δύο φορές στρατιωτικούς ενώ εικάζεται πως είναι φίλη του Νάιντα Ασιγιάλοβα, του βομβιστή που είχε στόχο ένα λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ τον περασμένο Οκτώβριο.
«Μαύρη χήρα» σκόρπισε το θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο άγνωστη πηγή ασφαλείας, ανέφερε πως «έχει αποδειχτεί ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας άνδρας που μετέφερε εκρηκτικά σε σακίδιο εντός του σταθμού»

«Η ταυτότητά του έχει γίνει εξακριβωθεί» ανέφερε, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το πρακτορείο πρόσθεσε πως το κεφάλι του υπόπτου βρέθηκε στην περιοχή.

Κάμερα ασφαλείας που βρισκόταν στο χώρο συνέλαβε τη στιγμή της έκρηξης. Εικονίζει μία έντονη πορτοκαλί λάμψη πίσω από τις κεντρικές πύλες του σταθμού.
«Μαύρη χήρα» σκόρπισε το θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό
Η έκρηξη έσπασε δεκάδες τζάμια και γέμισε καπνούς και συντρίμμια το εσωτερικό του σταθμού.

Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο ενώ αποσβολωμένοι, ενώ έξω από αυτό δεκάδες ανθρώπινα σώματα κείτονταν ακίνητα.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολέσνικοφ ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας στους συγκοινωνιακούς κόμβους και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, όπου αναμένεται συνωστισμός την περίοδο των εορτών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας για τις εξελίξεις στο Βόλγκογκραντ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος διέταξε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενισχύσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ ο Ρώσος ηγέτης ανέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας και ειδικότερα στα υπουργεία Εκτάκτων Καταστάσεων και Υγείας, καθώς και στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Βόλγογκραντ να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την παροχή της δέουσας βοήθειας στα θύματα της έκρηξης. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, οι τραυματίες πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως σε ιατρικά ιδρύματα της Μόσχας με έκτακτες πτήσεις», είπε ο Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Για το συντονισμό της επιχείρησης μεταβαίνει εκτάκτως στο Βόλγογκραντ ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, ενώ ήδη έχει απογειωθεί ειδικό αεροσκάφος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων με ιατρικό υλικό και ειδικούς, ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό η σιδηροδρομική επικοινωνία στον κόμβο του Βόλγογκραντ.

Μία πόλη με τρία ονόματα
Βόλγκογκραντ είναι η νέα ονομασία που καθιερώθηκε για το Στάλινγκραντ, μετά το θάνατο του Στάλιν, που το είχε ονομάσει έτσι το 1925, αλλάζοντας το πρώτο όνομα της πόλης, Τσαρίτσιν.

Η επική μάχη που δόθηκε για τον έλεγχο της πόλης μεταξύ των σοβιετικών και των ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο έκανε διάσημη την ονομασία αυτή. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που στη Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα η πρόταση για επαναφορά αυτής της ονομασίας αντί του Βόλγκογκραντ, δηλαδή της πόλης του Βόλγα ποταμού, ο οποίος τη διασχίζει.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8197&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote