Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέα πρόκληση από Αγκυρα για Κύπρο
Νέα πρόκληση από Αγκυρα για Κύπρο Εκτύπωση E-mail
28.12.13

Εντονες αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα προκάλεσε η επιστολή της Αγκυρας στην Κομισιόν με την οποία δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών που υπέγραψε με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την Κύπρο.

Η Τουρκία, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ και ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για το ξεπάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, επιμένει να τορπιλίζει τη διαδικασία αυτή, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι δεν υφίσταται για την ίδια ούτε καν ως μέλος της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δήλωση της Τουρκίας έγινε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και ενώ ήδη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπάρχει σαφής πρόβλεψη για εφαρμογή της Συμφωνίας Επαναπροώθησης με όλα τα κράτη-μέλη. Σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρα, ο οποίος προειδοποίησε ότι «εάν δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία ότι η ΕΕ, με την οποία υπέγραψε τη Συμφωνία Επανεισδοχής και στην οποία θέλει να γίνει μέλος έχει 28 κράτη-μέλη, τότε δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της».

Η δήλωση αυτή του ελληνικού υπουργείου Eξωτερικών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας. Στην ατζέντα της προεδρίας παραμένει το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και υπάρχει έντονη κινητικότητα για να ανοίξει ένα ακόμη διαπραγματευτικό κεφάλαιο, εκείνο της Δικαιοσύνης, το οποίο όμως η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνδέσει ευθέως με την επιστροφή της Αμμοχώστου.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8195&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote