Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση
Απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση Εκτύπωση E-mail
26.12.13

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, Περιβάλλοντος, κ. Γ. Μανιάτης, και Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως δεν θα προχωρήσει η μείωση της τιμής γιατί «θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο και θα επιδοτούσαμε τους πάντες. Εμείς θέλουμε να διατεθεί επίδομα θέρμανσης στους φτωχότερους».

Σε ακόμα πιο έντονο ύφος ήταν η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη. «Τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, δεν χωρούν αμφισβήτηση» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι «όσοι εξακολουθούν να πιέζουν (σ.σ. για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης) άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων. Πέντε εκατομμύρια δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και παρέχεται δωρεάν ρεύμα για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο». Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα 41 βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα για το ύψος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Σημείωσε, δε, πως η κυβέρνηση δρα προληπτικά και το υπουργείο Υγείας καλεί όλους να αναλάβουν τις ατομικές τους ευθύνες. Παράλληλα, ανέφερε ότι στις πνευμονολογικές κλινικές τα περιστατικά έχουν αυξηθεί λιγότερο από 10%. Ποσοστό το οποίο είναι φυσιολογικό δεδομένων των καιρικών συνθηκών.

Μετά τη σύσκεψη που είχαν οι τρεις υπουργοί το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε την Τρίτη ξεπεράστηκαν τα όρια αιρούμενων σωματιδίων σε ορισμένες πόλεις της Ελλάδας και για «λόγους υγείας η κυβέρνηση δεν κάνει διακοπές». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε την πορεία των εσόδων από το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ο καθαρός στόχος από όλους τους φόρους στα πετρελαιοειδή ήταν να συγκεντρωθούν 6,8 δις ευρώ και προβλέπεται να εισπραχθούν 6,481 δις ευρώ.

Όπως δήλωσε οκ. Στουρνάρας η υστέρηση είναι της τάξης των 353 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο προήλθε κατά τον υπουργό κυρίως από την υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της επικείμενης τότε αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας κατά:

- 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

- 3,4% στην ύφεση

- 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

- 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι στην τρόικα είχε κατατεθεί παλαιότερα αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο, πρόσθεσε πως είχε απορριφθεί από την τρόικα και το αίτημα διεύρυνσης των κριτηρίων για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο αυτό. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το κόστος για το δωρεάν ρεύμα θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

«Η εξίσωση του φόρου ήταν αίτημα πολλών κυβερνήσεων που καμία δεν τόλμησε να το κάνει πράξει και όχι αίτημα της τρόικας» υποστήριξε ο υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται η επιβολή κάποιου οικονομικού αντικινήτρου στην αγορά ξύλων.

Από την πλευρά, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι οι περιοχές που υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα αιθαλομίχλης είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Ο υπουργός δήλωσε ότι πλέον είναι στην κρίση των περιφερειαρχών για το πότε θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα. Κάτι το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να κάνουν χρήση καθαρών μορφών ενέργειας.

Πέραν αυτού του θέματος, ο κ. Στουρνάρας κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών με τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας του κ. Χρ. Λαζαρίδη και διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτος σημειώνοντας πως «αυτά είναι στην φαντασία ορισμένων. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια».
    
    

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8193&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote