Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Αίτνα «ξύπνησε» πάλι, εκτοξεύοντας τη λάβα της
Η Αίτνα «ξύπνησε» πάλι, εκτοξεύοντας τη λάβα της Εκτύπωση E-mail
18.12.13

Αν και η δραστηριότητα του υψηλότερου ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης είναι περιορισμένη, οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν κλειστά και τη Δευτέρα τα αεροδρόμια της Κατάνιας και του μικρότερου Κομίσο.

Στο αεροδρόμιο της Κατάνιας ακυρώθηκαν 21 πτήσεις, ενώ για 26 προγραμματισμένες αφίξεις ορίστηκε εναλλακτικός προορισμός, με τους ταξιδιώτες να κατευθύνονται είτε προς το Παλέρμο είτε προς τη Ρέτζο Καλάμπρια. Οπως σχολίασε η εταιρεία Sac, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Κατάνιας, «η κατεύθυνση και η ένταση του ανέμου δείχνουν ότι η τέφρα αποτελεί κίνδυνο για τις πτήσεις». Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε να παραταθεί το πλήρες κλείσιμο του εναέριου χώρου της επαρχίας της Κατάνιας «τουλάχιστον έως τις τρεις το μεσημέρι» τοπική ώρα.

Η εκκένωση των γύρω περιοχών δεν κρίθηκε απαραίτητη, ενώ μόνο μία εθνική οδός έκλεισε προληπτικά για μισή ώρα. Η ένταση των εκρήξεων λάβας ήταν μικρή συγκριτικά με άλλες του παρελθόντος, όμως διήρκεσε για αρκετό διάστημα, από το απόγευμα του Σαββάτου έως τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το ηφαίστειο έχει εκραγεί τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον είκοσι φορές. Επιστήμονες αναφέρουν ότι η Αίτνα το 2013 εξερράγη με συχνότητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά και προσθέτουν ότι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο. «Η δραστηριότητα των εκρήξεων αυξάνεται. Μικρή ροή λάβας βγήκε εκτός των ορίων του κρατήρα και αυτή τη στιγμή φτάνει το 1 χλμ.», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας. Οι εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας αποτελούν συχνό φαινόμενο, με τις τελευταίες, ωστόσο, να είναι οι εντονότερες που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Η λάβα που κυλάει από το ηφαίστειο είναι ορατή από την Κατάνια και την Ταορμίνα, ενώ στην περιοχή γύρω από την Αίτνα καταγράφηκαν την Κυριακή τρεις μικροί σεισμοί.

Η μεγαλύτερη έκρηξη της Αίτνας σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 1669. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχιζόταν για μερικούς μήνες αργότερα, συνοδευόμενη από πολυάριθμους σεισμούς. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τότε σκοτώθηκαν από 20 έως 100 χιλιάδες άνθρωποι. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου έχει καταγραφεί το 1992.

Σήμερα η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με τον κρατήρα της να στέκεται στα 3.300 μέτρα πάνω από τη νοτιοανατολική ακτή της Σικελίας. Η ηφαιστειακή δραστηριότητά της ξεκίνησε πριν από περίπου 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας. Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8180&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote