Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σύννεφα ενός νέου εμφυλίου Εκτύπωση E-mail
22.11.07
Ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον της χώρας κυριαρχεί στη Βηρυτό, σήμερα επέτειο της ανεξαρτησίας της, καθώς αύριο λήγει η θητεία φιλοσύριου προέδρου Εμίλ Λαχούντ και μαζί και η τελευταία προθεσμία που έχει το κοινοβούλιο για να εκλέξει το διάδοχο του. Ο πρόεδρος Λαχούντ και οι ηγέτες των αντιπάλων πολιτικών ομάδων και κομμάτων προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο που να ικανοποιεί τόσο τη φυλοσυριακή αντιπολίτευση που στηρίζεται και από το Ιράν και εκπροσωπείται από τη Χεζμπολά όσο και τη φιλοδυτική πλειοψηφία που είναι αντισυριακή, ενώ οι πολίτες αισθάνονται ότι η χώρα είναι σε σταυροδρόμι.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, συμφωνία σε συγκεκριμένο πρόσωπο δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε στις τελευταίες εντατικές διαπραγματεύσεις, παρά τη μεσολάβηση ευρωπαίων και αράβων απεσταλμένων υπό την καθοδήγηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία των Λιβανέζων ότι η χώρα μπορεί να οδηγείται σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο, όπως αυτόν που την ταλάνισε από το 1975 έως το 1990. Η διαφωνία ως προς το πρόσωπο, το οποίο σύμφωνα με το σύνταγμα θα έχει λίγες εξουσίες, έχει προκαλέσει τέσσερις αναβολές στη ψηφοφορία της εκλογής αν και καμία πλευρά δεν δείχνει να προτιμά το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με όπλα.

Έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για υποχωρήσεις έχει απευθύνει ο Δρούζος στην καταγωγή Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ένας από τους πιο επιφανείς αντισύρους πολιτικούς, ενώ και ο ηγέτης της Χεζμπολά Σειχης Χασάν Νασράλα έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί ένα νέο πόλεμο. Όπως δηλώνει ο Νασράλα, "αν πρόκειται να συνεχιστεί το αδιέξοδο μέχρι να βρούμε λύση ή να πάμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ας συνεχιστεί το αδιέξοδο".

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα του για την επέτειο της ανεξαρτησίας ο πρόεδρος Λαχούντ απηύθυνε έκκληση στο λαό να εργαστεί για την διατήρηση της ενότητας και της σταθερότητας στο Λίβανο εκφράζοντας την ευχή του να επιτευχθεί συναίνεση χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στις προηγούμενες προειδοποιήσεις του ότι εάν δεν υπάρξει εκλογή, θα διορίσει προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μισέλ Σλέιμαν.

ert




Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=816&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 22.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote