Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έχει κλείσει… ρεζέρβες ο Σαμαράς
Έχει κλείσει… ρεζέρβες ο Σαμαράς Εκτύπωση E-mail
01.12.13

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ, διαψεύσεις και αιχμηρά σχόλια συνόδευσαν την αναφορά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από το Βερολίνο, ότι δεν απειλείται η σταθερότητα της κυβέρνησης διότι υπάρχουν εφεδρείες που σε δεδομένη στιγμή θα προσφέρουν τη στήριξή τους.  
 

Ο χαρακτηρισμός του «μαξιλάρια» για βουλευτές εκτός Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που θα σπεύσουν να αναπληρώσουν το κενό από ενδεχόμενες αποχωρήσεις κυβερνητικών βουλευτών, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αλλά κι επικρίσεις για... προαναγγελία αποστασίας.

Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς είπε, όσα είπε, σε ένα διεθνές φόρουμ προσδίδει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις κι ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον δείκτη της έντασης στα κόμματα. Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση είχε καταγγείλει τον Αλ. Τσίπρα ότι προτρέπει τους βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ να «αποστατήσουν» και να προσχωρήσουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς ωστόσο έκανε ένα βήμα πιο πέρα, αφού εμφανίσθηκε βέβαιος για τις επικείμενες εξελίξεις, δίνοντας με τον τρόπο αυτό την εντύπωση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές και διεργασίες με βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι ο πρωθυπουργός δεν υπονόησε ότι υπάρχουν βουλευτές που θα προσχωρήσουν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά που θα στηρίξουν στη Βουλή αποφάσεις και νόμους της κυβέρνησης.

Γεγονός είναι ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά πυροδότησε τα... συνήθη σενάρια για βουλευτές που είτε βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τη Νέα Δημοκρατία είτε προτίθενται να στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αφορούσαν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ορισμένους από τον χώρο των ανεξάρτητων.

Περίοπτη θέση στα σενάρια είχαν οι Π. Χαϊκάλης, Τ. Κουικ, Μ. Τσαρούχα - Κόλλια από τους ΑΝΕΛ, οι Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ και από τους ανεξάρτητους οι Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασαπίδης κ.ά. Οι περισσότεροι εξ αυτών διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο προσχώρησής τους στο κυβερνητικό τόξο, ενώ άλλοι περιορίσθηκαν σε ειρωνικά σχόλια. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες της η κ. Τσαρούχα- Κόλλια τόνιζε ότι δεν πρόκειται να γίνει «μαξιλάρι» κανενός.

Σημείωνε ακόμη ότι οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε από τη ΝΔ εξακολουθούν να υφίστανται και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής της. Διέψευδε δε τις πληροφορίες ότι «παζαρεύει» να είναι υποψήφια για τον Δήμο Σερρών προσθέτοντας ότι επιθυμεί να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ανάλογες, αν και όχι με την ίδια ένταση, ήταν οι διαψεύσεις από την πλευρά των κ. Χαϊκάλη και Κουίκ.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ. Ψαριανός και Οικονόμου χαρακτήριζαν «αστεία» τα σχετικά σενάρια, ενώ ο Ανδ. Λοβέρδος υπογράμμιζε ότι στόχος του είναι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Θα ψηφίσει όμως κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή των υποβρυχίων, για «να μην δημιουργηθεί ρήγμα στην κυβέρνηση», όπως δήλωσε!

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε βουλευτές που σε δεδομένη στιγμή θα στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης... επιβεβαιώθηκε εν μέρει τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που περιείχε τη ρύθμιση για τις τιμές των φαρμάκων, ενώ ανάλογη θα είναι η στάση τους και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Επίσης, το κόμμα της Αριστεράς έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια.
 
 paron.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8150&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote